Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Stupefiante (substante care produc stupoare: opiul, heroina, cocaina)


Stupefiante (substante care produc stupoare: opiul, heroina, cocaina)
I. STUPEFIANTE (substante care produc stupoare)

OPIUL SI ALCALOIZII DIN OPIU

Opiul este un drog care se obtine prin evaporarea latexului extras din capsulele de Papaver somniferum, o varietate de mac cu un aspect diferit si o concentratie in principii active mult mai mare decat macul obisnuit. Principalii alcaloizi din opiu, responsabili de efectele acestuia, sunt morfina si codeina, care sunt utilizate si ca medicamente.
Opiul se foloseste prin fumat in pipe speciale, prin prizare, mestecare sau mai rar prin injectare.

Deoarece continutul de morfina din opiu este doar de 10 -17 %, acest drog se mai utilizeaza doar in zonele traditionale din Asia de Sud-Est, in tarile europene si in SUA fiind inlocuit de compusi mai puternici si mai usor de consumat.

HEROINA

Este un drog de semisinteza, obtinut prin tratarea alcaloidului natural morfina cu anhidrida acetica.

Se prezinta sub forma de pulbere cu gust amar, solubila in apa, alba atunci cand este pura si bruna cand este impurificata.

Se utilizeaza prin injectare, prizare sau fumat. Calea intravenoasa este preferata deoarece determina raspunsul cel mai rapid si mai intens.

Injectarea intravenoasa a heroinei produce in cateva secunde un efect flash caracterizat prin senzatie de caldura, euforie, insotite de mancarime, micsorarea pupilelor, hipotensiune. Urmeaza o faza de incetinire a miscarilor, cu senzatie de bine, detasare de realitate si somnolenta.

Dependenta psihica si toleranta se instaleaza rapid, dupa cateva administrari, utilizatorii fiind nevoiti sa creasca dozele pentru a resimti efectul initial.

Utilizarea cronica conduce la instabilitate psihologica, constipatie, constrictia pupilelor care afecteaza negativ vederea de noapte, neregularitati ale ciclului menstrual si unele dificultati in respiratie.

Sindromul de abstinenta debuteaza printr-o stare asemanatoare cu cea gripala si atinge apogeul dupa 2 - 3 zile cand se observa anxietate, depresie, greata, voma si spasme musculare.

Moartea poate surveni adesea in urma unor supra-doze.

II. EXCITANTE

COCAINA

Este preparata din frunzele arbustului Erythroxylon coca originar din America de Sud. Cocaina este al treilea drog utilizat pe plan mondial, dupa alcool si canabis.

Forme de utilizare:

Pasta de cocaina este un extract brut obtinut din frunzele de coca, folosit in special in tarile producatoare, prin fumat.

Clorhidratul de cocaina este o pulbere cristalina alba, cu gust amar, solubila in apa, care se utilizeaza cel mai frecvent prin administrare intravenoasa sau prin prizare.

Crack este o forma de cocaina baza obtinuta prin incalzirea clorhidratuiui de cocaina in prezenta bicarbonatului de sodiu. Are aspectul unor pietricele si se utilizeaza prin inhalare, dupa incalzire in pipe sau in cutii de aluminiu. Numele provine de la zgomotul pe care il face in timpul incalzirii.

Administrarea unei doze de cocaina produce rapid:

euforie, - logoree,

stimulare intelectuala,    - stimulare motricestimulare sexuala.

Drogatul se simte bine, nu mai simte foamea, durerea si oboseala. Aceasta stare este insa urmata de depresie si anxietate, care reclama administrarea unor noi doze.

Simptomatologie:

Dependenta psihica este puternica si se instaleaza rapid.

Utilizarea cronica determina prelungirea fazei depresive si aparitia unor complicatii psihiatrice:

stari paranoide,

iritabilitate,

apatie,

dificultati de concentrare,

insomnie cronica.

la cei care consuma cocaina prin prizare se observa adesea perforarea septului nazal.

Oprirea brusca a administrarii poate determina iritabilitate si depresie severa.

Euforia produsa de forma “crack” este mai intensa, apare imediat, iar efectele dureaza doar cateva minute, motiv pentru care dorinta de a-si mai administra o doza este foarte puternica, dependenta instalandu-se rapid. De aceea, aceasta forma este deosebit de periculoasa.

AMFETAMINELE

Sunt substante care stimuleaza vigilenta si au un efect de inlaturare a senzatiei de foame.

Se administreaza initial pe cale orala sau sub forma de pulbere prin prizare, iar mai apoi, deoarece toleranta se instaleaza repede, prin injectare intramusculara sau intravenoasa. Dependenta psihica pe care o induc este de asemenea puternica.

Se utilizeaza si in dopingul intelectual si sportiv.

Produc initial o stare de excitatie cu euforie, scaderea senzatiei de oboseala, stimulare psihica precoce si o stimulare moderata a capacitatii fizice. Urmeaza apoi o faza de depresie astenica.

Utilizarea cronica poate conduce la insomnie, confuzie mentala, psihoza paranoida. Drogatii slabesc excesiv datorita lipsei de somn si de alimente.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate