Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelorAlimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Situatii speciale in resuscitare


Situatii speciale in resuscitare
SITUATII SPECIALE IN RESUSCITARE

  1. Anafilaxie: - particularitati SVA

Pacientii cu reactii anafilactice grave (chiar soc anafilactic) pot evolua rapid catre obstructie severa a CAS.

Este indicata IOT precoce la pacientii cu raguseala, edem al limbii, al orofaringelui si al faringelor posterior, dupa sedarea pacientului.

Daca ventilatia pe masca si IOT sunt imposibil de realizat, se iau in considerare:
IOT pe fibra optica

IOT digitala, prin ghidarea unei sonde subtiri (sub 7 mm)

Punctia membranei cricotiroidiene cu ventilatie transtraheala “pe ac”

Cricotiroidotomia - pacientii cu edem masiv al partilor moi cervicale

Suportul circulator este asigurat obligatoriu prin repletie volemica rapida de solutie cristalina (2-4l) si cantitati mari de Adrenalina: 1-3 mg IV (3min), 3-5 mg IV (3min) apoi 4-10 mg/min..

  1. Hipotermie accidentala

Manipularea fizica a victimei se face cu grija. Desi se atrage atentia ca se poate precipita o FV, totusi efectuarea cu grija a IOT, plasarea unei sonde endotraheale, pacing –ul temporar nu trebuie intarziate cand sunt necesare.

Efortul terapeutic la hipotermici aflati sau nu S.C.R, se concentreaza pe reincalzirea activa externa si interna, evaluarea si sustinerea ventilatiei si oxigenarii cu aer cald (460C), a circulatiei cu lichide calde (430C), evitarea pierderilor suplimentare de caldura

Cordul in hipotermie nu raspunde la medicamente sau defibrilare, ci mai lent de la temperatura centrala de peste 300C.

Se trateaza in paralel cu reincalzirea activa si alte tulburari care au putut precede hipotermia (supradoza de droguri, alcool, trauma, malnutritie).

La locul accidentului, RCP este contraindicata daca victima are leziuni ireversibile, evident letale, daca este atat de inghetat incat compresiile toracice nu se pot face iar nasul si gura sunt blocate de gheata.

3. Electrocutie

In aceste cazuri trebuie luate precautii speciale pentru intreruperea sursei de curent si indepartarea in siguranta a victimei si a salvatorului, dupa care se verifica functiile vitale, posibil absente dupa electrocutare.

Daca victima este inconstienta, salvatorul trebuie sa inceapa SVB, incluzand si defibrilatorul semiautomat daca este disponibil.

Daca exista asociata si trauma (cadere de la inaltime, agatare pe fire electrice, rupturi musculare prin contractii tetanice, leziuni ale capului, gatului sau coloanei vertebrale) impune imobilizarea si mentinerea protectiei coloanei vertebrale in timpul extragerii victimei si aplicarii tratamentului.

Se indica administrarea lichidelor IV rapid, la victimele in soc hipovolemic sau cu distructii tisulare masive, in vederea mentinerii diurezei. Atentie la sindromul de compartiment in cazul arsurilor circumferentiale, care va necesita fasciotomie.

4. Inec/submersie

Inec – afectarea primara respiratorie datorita imersiei/submersiei in lichid. Interfata lichid/aer este la intrarea in caile aeriene victimei, impiedicand-o sa respire aer.

Imersie – o parte din corp este acoperita de lichid. Ca sa apara inecul trebuie ca cel putin fata si caile aeriene sa fie imersate.

Submersie – intregul corp, cu tot cu cai aeriene este acoperit de apa/fluid.

Particularitatile SVB.

salvatorul trebuie sa ajunga in siguranta la victima (barca sau pluta)se vor lua in consideratie posibilitatea leziunilor spinale, deci salvatorul va stabiliza gatul in pozitie neutra, va intinde pacientul pe un plan dur pentru a putea incepe manevrele de RCP, care nu difera de alte cazuri.

Initierea prompta a ventilatiei are impact pozitiv asupra supravietuirii;

In timpul compresiilor sternale pot apare frecvent varsaturi (2/3 victime)

Se recomanda asezarea victimei in PLS iar daca se suspicioneaza asocierea leziunilor vertebrale, intoarcerea victimei se face miscand solidar capul, gatul si trunchiul.

Particularitatile SVA

Manevrele SVA sunt similare tuturor victimelor in SCR, cu accent pe managementul cailor aerienesuperioare. Nu este necesara aspirarea apei din caile respiratorii, unele victime nici nu au aspirat lichid din cauza laringospasmului. In schimb, aspirarea varsaturii e importanta in timpul RCP.

Importanta este repletia volemica dupa imersie prelungita, pentru ca victimele pot prezenta hipovolemie datorita presiunii hidrostatice exercitate de apa asupra corpului.

5. Sarcina si SCR

Instalarea SCR la gravida este legata cel mai frecvent de evenimente din timpul travaliului (embolie cu lichid amniotic, eclampsia, toxicitatea medicamentelor anestezice etc)

De asemenea, poate exista patologie conexa in paralel cu sarcina (cardiomiopatie congestiva, disectie de aorta, embolie pulmonara, hemoragiile din sarcina patologica).

Nu in ultimul rand, gravida poate fi implicata in situatii accidentale tragice, la fel ca restul populatiei: accidente rutiere, caderi, agresiuni, leziuni prin arme albe sau de foc, tentative de sinucidere.

SVB la femeia gravida particularitati

pozitionarea gravidei in decubit lateral stang pentru decomprimarea venei cave inferioare, de catre uterul gravid, deblocand astfel intoarcerea venoasa.

Se incep compresiile sternale dup ce se aseaza femeia pe partea stanga, cu spatele inclinat la 35-400 fata de podea, pe perne triunghiulare (in “pana”) sau pe spatare de scaune intoarse, sau pe coapsele salvatorilor asezati in genunchi in spatele gravidei.

SVA la gravida

-nu exista modificari ale algoritmilor in privinta medicatiei, IOT si defibrilarii.

RCP la gravida trebuie completata cu o decizie importanta: alegerea momentului optim pentru efectuarea operatiei cezariene de urgenta; atunci cand manevrele standard de SVB si SVA esueaza, dar exista sanse ca fatul sa fie viabil, se ia in consideratie operatia de cezariana de urgenta, perimortem.

Scopul este acela de a scoate fatul in 4-5 minute de la instalarea stopului cardiorespirator.

Daca e posibil, echipa va include un obstetrician si un neonatolog, prin grija departamentului de urgente spitalicesti pentru alocarea echipamentelor suplimentare si obtinerea rapida a asistentei de specialitate.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate