Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelorAlimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
SCINTIGRAFIE PULMONARA DE PERFUZIE


SCINTIGRAFIE PULMONARA DE PERFUZIE
SCINTIGRAFIE PULMONARA DE PERFUZIE

1. PRINCIPIUL METODEI

Vizualizarea perfuziei plamanilor se realizeaza prin injectarea intravenoasa a unor particule marcate radioactiv, care sunt retinute in circulatia pulmonara terminala, imitand mecanismul accidentului embolic; particulele marcate, prin dimensiunile pe care le au, sunt blocate la nivelul circulatiei pulmonare terminale, fara sa produca modificari hemodinamice locale.

Studiile efectuate au aratat ca in circulatia pulmonara normala, particulele, in functie de dimensiunile lor (10 - 100 micrometri), blocheaza temporar un capilar la cateva zeci de mii si o arteriola pulmonara la mai mult de o mie, astfel incat nu se produce o tulburare de hemodinamica cardio-pulmonara, ceea ce permite efectuarea examinarii indiferent de gravitatea starii pacientilor.

Dupa injectarea i.v. a radiotrasorului, acesta este diluat si omogenizat la nivelul ventriculului drept, fiind distribuit in fiecare zona pulmonara proportional cu debitul sanguin care traverseaza capilarele pulmonare respective; imaginea scintigrafica va reproduce caracteristicile anatomo-fiziologice ale retelei vasculare pulmonare.[22]
2. RADIOFARMACEUTICE UTILIZATE

In prezent, cea mai larga utilizare clinica o au macroagregatele de albumina umana (MAA) si microsferele de serumalbumina umana (MSAU) marcate cu 99mTc si ¹³³Xe, solutie injectabila.

. 99mTc-macroagregate de albumina umana (99mTc-MAA), formate prin denaturarea la caldura a seralbuminei umane, livrate sub forma de truse cu preparare extemporanee, relizeaza o legatura chimica satabila pentru circa 3 ore dupa preparare. Dupa administrarea intravenoasa a radiofarmaceuticului , particulele acestuia vor ,,bloca"

circulatia pulmonara terminala in functie de dimensiunile lor, cunoscandu-se ca lumenul capilar este cuprins intre 1 - 10 μm, al arteriolelor precapilare de 17 - 60 μm, iar cel al arteriolelor de distributie intre 60 - 100 μm. Numarul particulelor dintr-o doza este de circa (6-7)*105, ceea ce explica lipsa apartiei unor tulburari hemodinamice cardio- pumonare, stiid ca numarul arteriolelor precapilare din plamanul unui adult sanatos este de aproximativ (2 - 4 )* 108, iar cel al capilarelor de 28 *1010.

. 99mTc-microsfere de albumina umana (99m-Tc-MSAU) - este un radiofarmaceutic ce prezinta avantajul unei omogenitati si uniformitati dimensionale a particulelor (15 - 30 μm), ceea ce permite o embolizare la acelasi nivel microvascular. Astfel, la un adult sanatos administrarea a 2*105 paticule MSAU va produce obstruarea temporara a circa 0,06% din totalul arteriolelor precapilare.

. ¹³³Xe (solutie injectabila) - radiotrasor obtinut in reactorul nuclear din 235-U, solvit in ser fiziologic si administrat i.v., cu pacientul in apnee, va ajunge prin ventriculul drept in circulatia pulminara, iar apoi prin difuziune, in alveole. Distributia ¹³³Xe in alveole este direct dependenta de circulatia perialveolara, astfel incat cantitatea de gaz detectata scintigrafic va fi direct proportionala cu perfuzia sanguina a teritoriului pulmonar respectiv.

Radiofar-maceutic

Energia

Radiatiei gamma

fizic

biologic

Doza

adminis-

trata

Marimea

Particu-lelor

Doza de

iradiere a plama-

nului

Doza de

iradiere a inter-

gului corp

99mTc -

MAA

140 keV

6 ore

ore

mCi

mm99mTc-

MSAU

140 keV

6 ore

ore

mCi

mm

¹³³Xe

(solutie)

81 keV

zile

sec

mCi

Cracteristicile fizice, doza administrata, timpii de injumatatire - fizic si biologic, dimensiunile particulelor si iradierea produsa de radiofarmaceutice. [22,23]

3.INDICATIILE SCINTIGRAFIEI PULMONARE DE PERFUZIE

. Diagnosticul trombembolismului pulmonar (coroborat cu studiul de ventilatie);

. Monitorizarea evolutiei postterapeutice la pacientii cu trombembolism pulmonar;

. Evaluarea perfuziei regionale pulmonare preinterventie chirurgicala (pneumectomii

si/sau lobectomii) in diferite afectiunii (neoplasme, abcese si bronsiectazii);

. Aprecierea cantitativa a sunturilor cardiace dreapta- stanga;

. Evaluarea perfuziei in diferite boli congenitale, broho-pulmonare, degenerative;

. Monitorizarea pre- si posttransplant pumonar.[22]
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate