Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Radioterapia în cancerul colo-rectal


Radioterapia în cancerul colo-rectal
RADIOTERAPIA ÎN CANCERUL COLO-RECTAL

Printre metodele de terapie adjuvanta , radioterapia reprezinta o metoda de tratament in cancerul colorectal in plin progres.

Problema eficacitatii tratamentului radiant in cancerul de rect este complexa si controversata. Fiind de cele mai multe ori un adenocarcinom dezvoltat intr-un epiteliu cilindric, tumora rectala a fost mult timp socotita ca rezistenta la radioterapia conventionala, ca si celelalte cancere digestive provenind de la acest tip de epiteliu.

Radioterapia preoperatorie

Radioterapia preoperatorie a fost prima modalitate de aplicare a acestei terapii adjuvante in intentia de reconvertire a unor tunori voluminoase, considerate inoperabile. Doza medie folosita a fost de 4000 gama, adiminstrandu-se zilnic 150-200 gama pe parcursul a 4 saptamini. Campurile de iradiere au o arie de 225 cm2 de piele si sunt centrate sa includa sediul tumorii si al ganglionilor regionali.

Interventia operatorie se executa dupa un interval de 4-6 saptamani de la iradiere la bolnavii cu tumori stenozante si cu risc crescut.

Radioterapia intraoperatorie
Iradierea intraoperatorie pune probleme dificile de executie tehnica, fiind necesara luarea unor masuri de prevenire a contaminarii radioactive a tesuturilor invecinate.

Radioterapia postoperatorie: Datorita riscului dezvoltarii recidivelor locale, in structurile de vecinatate, radioterapia postoperatorie este instituita pentru a reduce riscul recurentelor locale in patul tumoral rezecat.

Criteriile pentru iradierea postoperatorie sunt :

1. margini suspecte ale rezectiei

2. aderenta la spatiul retroperitoneal, sacrum sau peretii pelvini

3. extensia tumorii la intregul perete colic

4. extensia microscopica

Radioterapia postoperatorie se aplica la cea 4 saptamani dupa vindecarea anastomozei, avand indicatie in mod prioritar la bolnavii cu metastaze ganglionare si la cei cu risc crescut de recidive.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate