Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelorAlimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
PROIECT "Pletismografia de volum "


PROIECT "Pletismografia de volum "
PROIECT "Pletismografia de volum "

Proiect realizat in cadrul programului Nexus in colaborare cu CSC Unesco

C.N. B.P.Hasdeu
Activitatea inimiii este influentata de Sistemului Nervos Autonom,spune biologia clasica. 

Pulsul la un Om Sanatos este determinat in orice moment de Raportul dintre Amplitudinea Comenzilor primite Simultan prin cele 2 grupe de Nervi ale Sistemului Nervos Autonom ( Parasimpatic care ordona Inimii sa Modifice Rapid  Pusul si Simpatic care ordona Inimii sa Schimbe Lent  Pusul ). Din aceste motive Pulsul Variaza Sinusoidal in Timp in jurul unei valori medii ( valoarea Pulsului masurata Manual prin Numararea Batailor Inimii  pe durata unui  Minut ).

Aceste Variatii ale Pulsului sunt afectate de Gandurile, Emotiile si Efortul Fizic ale persoanei la un moment dat. Variatia Pulsului afecteaza la randul ei Capacitatea Creierului de a Procesa Informatii, Luarea Deciziilor, Rezolvarea Problemelor, Creativitatea si modul in care noi Percepem sau Simtim Evenimentele din jurul nostru.

Din acest motive Analiza Variabilitatii Pulsului este un Instrument Obiectiv si foarte Eficient pentru analiza Interactiunii dintre Procesele Fiziologice, Emotionale, Mentale si Comportamentale:

bullet

Pe timpul Stresului Psiho-mental ( Suparare, Teama, Frustrare, Anxietate, Depresie ), se costata o Crestere a Activitatii SNA Simpatic si o Descrestere a SNA Parasimpatic ( crescand riscul de aparitie a Fibrilatiei, Suprasolicitand Inima si afectand Sistemul Hormonal si Sistemul Imunologic ) care provoaca o Schimbare Lenta si Dezordonata a Pulsului.;

bullet

Pe timpul unei Stari de Bine la nivel Psiho-mental ( Sentimente de Apreciere Sincera si Dragoste Sincera ), se Activeaza SNA Parasimpatic si Scade ponderea SNA Simpatic (cu efecte Benefice atat la nivelul Sistemului Cardiovascular cat si la cel Imunologic si Hormonal) provocand o schimbare mai Rapida si Ordonata ( Coerenta )  a Pulsului.

Deoarece Campul Electric produs de Inima este de 60 de ori mai mare decat cel al Creierului, iar Campul Electromagnetic al Inimii este de 5000 de ori mai mare decat al Creierului, Calitatea Variatiilor Pulsului ( Rapida si Coerenta sau Lenta si Haotica ) influenteaza Deplasarea Sangelui in Sistemul Cardiovascular, Respiratia, Replicarea Celulara si Procesele Mental - Emotionale care au loc atat in Creierul nostru cat in cel al Persoanelor aflate in Aproprierea noastra ( sub 1,5 m ).

'Inima cunoaste ratiuni pe care ratiunea nu le cunoaste. ' - Blaise Pascal

S-a demostrat ca INIMA este un "oscilator"  haotic!

Metaforic spus: INIMA CANTA . NU BATE

Exista o aritmie naturala care face ca inima SANATOASA sa "fuga de frecvente fixe, de . monotonie, de "picatura chinezeasca care "ucide"" . Studiile de aplicare a teoriei haosului la intelegerea si modelarea sistemului cardio-vascular sunt incepute de vreo 25 de ani si au ajuns  azi sa aiba aplicatii medicale deosebite - in special in zona de evaluare a starii de sanatate "globala" a sistemului cardiovascular - aplicatii in evaluarea cosmonautilor, a echipleor de soc, etc, dar si in."laic"

O alta mare descoperire este faptul ca doua sisteme haotice se pot, "din cand in cand" si fara cauze evidente SINCRONIZA. Este un fel de rezonanta mai subtila - dincolo de cuplajul energetic dintre un emitator si un receptor In acele momente de sicronizare sistemele isi pot trasfera informatii, fapt pentru care a aparut acum vreo 10 ani , ceea ce se numeste comunicare prin HAOS

Inima pare sa fie mai mult decat o simpla pompa in sistemul circulator si poate trimite mesaje catre sistemul nervos.Toti ne enervam mai des sau mai rar si pana nu demult cercetatorii si medicii credeau ca sentimentele de ura si furie vin de undeva de la nivelul sistemului nervos central,dar noi descoperiri ne indeamna sa ne indreptam atentia spre inima,si nu spre creier.Institutul Heart Math din California studiaza de ani buni fiziologia inimii si poate sa afirme la momentul actual ca inima are propria constiinta si putere de decizie si poate comunica direct cu sistemul nervos.Poate invata,isi poate aminti si prin mesajele sale poate avea influente profunde in modul de functionare a sistemului nervos si deci a intregului organism.Inima secreta substante pe care le secreta si creierul si se pare ca aceasta faciliteaza comunicarea intre cele doua organe.Ceretatorii sunt de parere ca stresul si furia sunt cei doi factori care afecteaza relatia,legatura inima-creier.

Pentru a studia ritmul cardiac,si mai departe dependenta organismului de activitatea inimii vom apela la un dispozitiv simplu numit pletismograf.

Pletismografia inregistreaza modificarile de volum ale unui segment anatomic(de obicei degetul sau lobul urechii) in raport cu regimul sistolo-diastolic de curgere a sangelui prin acel segment,cu alte cuvinte amplitudinea pulsului este data de diferenta intre fluxul arterial de intrare si cel venos de iesire din deget, in timpul unui ciclu cardiac.

Problema este cum se poate masura aceasta variatie de volum.Pletismograful este de fapt un senzor cu amplificator.

Senzorul se compune din doua diode.Un LED infrarosu,si o dioda receptoare de radiatii infrarosii.LEDul emite radiatie infrarosie care va fi absorbita de catre sangele din tesut intr-o mai mare sau mai mica masura in functie de cantitatea de fluid,ritmul cardiac dar si de caracteristicile celorlalte componente ale sistemului circulator(artere,vene,valve) si reflectata de catre osul degetului.Radiatia reflectata va fi culeasa de dioda receptoare care o va transforma intr-o tensiune variabila.

In momentul acesta exista un semnal cules de senzor care ne-ar putea arata clar,construindu-i graficul,activitatea inimii.Singura problema este ca el este foarte slab,deoarece tensiunea de pe dioda este de ordinal micro/milivoltilor.Este nevoie deci de o alta componenta numita amplificator.

Amplficatorul operational este un circuit complex care primeste un semnal si il amplifica de un numar de ori,k,unde k este raportul intre doua valori de rezistente.

Schema de mai sus este cea a unui amplificator in montaj inversor intrucat semnalul intra in aplificator prin borna lui negativa.Borna de iesire simbolizata prin Ui,pinii de alimentare +Ua -Ua.Raportul k este R2/R1.

Pletismograful foloseste 4 astfel de amplificatoare inseriate.Am ales sa folosim amplificatorul operational LM358 intrucat este accesibil si simplu de folosit.

C:Documents and SettingscHoRcHyMy DocumentsNEXUSpletismograflm358.bmp

Integratul contine doua amplificatoare separate,alimentate simetric.Vom prezenta in continuare schema montajului.

C:Documents and SettingscHoRcHyMy DocumentsNEXUSpletismografPicture3.jpg

LEDul emite radiatii infrarosii,care sunt culese de dioda receptoare si transformate in curent electric.Acest semnal intra mai departe in blocul de amplificare printr-un condensator de 1uFcu rolul de a separa curentul de polarizare(continuu)al integratului de semnalul sinusoidal de intrare(acelasi rol il are si cel de-al doilea condensator de 100nF).

Montajul are un bloc de alimentare la +-30V simetric,intrucat LM358 poate functiona la o tensiune de maxim 32V.Alimentarea simetrica se compune de fapt din doua surse de 15V fiecare,inseriate pe masa.

S1 S2

+ - + -

+Ua -Ua

Semnalul amplificat poate fi urmarit cu ajutorul unui osciloscop sau chiar cu calculatorul utilizand o placa de achizitie si soft specializat.

Graficul activitatii unei inimi relaxate,fericite,sau cum vreti sa ii spuneti,nu va sfiiti sa faceti mici descrieri demne de arta romantica,arata astfel:

C:Documents and SettingscHoRcHyMy DocumentsNEXUSpletismografinima grafic.JPG

Se pare ca inima are multe de spus in ceea ce priveste viata noastra iar zicala:" dragostea este faclia pe care o porti in inima" pare sa fie adevarata.

Mai intai vom testa circuitul pe o placa de test.

Constructia pletismografului in sine nu necesita cunostinte avansate de electronica si poate fi facuta de orice pasionat care are un pic de indemanare, timp,si fonduri financiare minime.

Prima componenta de care este nevoie este o placa de sticlotextolit placata cu cupru.Ea va constitui suportul celorlalte piese si ghidajele de camp pentru ele.

Odata ce am stabilit pozitia componenetelor pe placa urmeaza gaurirea placii pentru fixarea pinilor componentelor.Se poate face cu o bormasina de banc cu burghiu subtire(0,6).

Urmeaza transpunerea schemei circuitului de pe hartie pe placa.Avem nevoie de un marker special,dar putem folosi foarte bine un marker permanent.Este nevoie de imaginatie pentru a face un desen cat mai mic si mai simplu posibil,cu o asezare corespunzatoare a pieselor.

Placa va fi corodata in clorura ferica pentru a se indeparta excesul de cupru si a ramane doar ghidajele de camp.Apoi ghidajele vor fi curatate si acoperite cu cositor pentru a preveni oxidarea cuprului si a ajuta circuitul sa faca fata unor curenti mari(nu este chiar cazul nostru insa).

In continuare vom aseza componentele pe placa si le vom lipi.

Circuitul este gata pentru testare.Pentru cei interesati vom anexa mai jos lista completa de componente cu preturi:

Heart Math a dezvoltat de-a lungul anilor un pletismograf mai avansat ce se poate conecta la calculator prin interfata USB,alaturi de softul specializat Freeze Framer.

Freeze Framer poate fi un veritabil instrument de monitorizare,fie el personal sau didactic,chiar detector de minciuni.Are o interfata prietenoasa,se poate vizualiza grafic activitatea inimii dar cuprinde si trei exercitii utile de relaxare.

A fost descoperit ca pulsul si ritmul inimii,reflecta starea emotionala a unei persoane.Cu cat pulsul este mai fluctuant,starea de spirit este mai negativa si stresul se instaleaza.Ritmul cardiac influenteaza sistemul nervos,sistemul endocrin si sistemul imunitar si sensibilitatea la durere.Stresul survine din perceptiile negative asupra oamenilor,locurilor si situatiilor.Daca noi ne putem schimba perceptiile,atunci ne putem elibera si de stress.Metoda HEART MATH ne arata cum:

Ø      Schimbam ritmul cardiac prin sentimente pozitive.

Ø      Acumulam rezerve de energie pozitive pentru folosirea lor in situatiile stresante.

Ø      Ne debarasam de vechile credinte si emotii negative.

Ø      Evadam de stres.

Cele 3 tehnici care urmeaza sunt unelte de indeplinire a acestor teluri:

Concentrare rapida

Concentrare rapida se numeste asa deoarece aduce echilibru emotional si luciditate.Conecteaza individul cu zona de energie a inimii.Permite accesarea unor niveluri superioare de inteligenta si imbunatateste concentrarea,intuitia si luciditatea.

Este un proces simplu in trei pasi de concentrare asupra inimii,respiratiei si senzatiilor:

-Concetrati-va atentia asupra regiunii inimii;

-Respirati simtindu-va inima de 5,6 ori;

-Simtiti ceva frumos cum este multumirea,compasiunea,dragostea.

Respiratia sustinuta

Folositi aceasta metoda pentru situatii extrem de stresante.Ajuta la modificarea starii de spirit si la reducerea stresului in timp.Este un proces in 4 pasi de concentrare,respiratie,simtire si modificare:

-concentreaza-te asupra inimii cand inspiri si asupra plexului solar cand expiri;

-fa asta timp de cel putin 30 de secunde;

-concentreaza-te asupra unei senzatii frumoase.In timp ce respiri imagineaza-ti ca acumulezi energia pozitiva.

-schimba-ti atitudinea alegand o senzatie pozitiva care sa o anuleze pe cea negativa.Fa asta timp de cateva minute.

Incetinirea proceselor

Aceasta tehnica te ajuta sa gasesti noi solutii la o problema.Incetineste procesele mentale si emotionale pentru o gandire mai clara.

Este un proces de pauza,detasare,activare si senzatie;

-Incearca sa pui pauza emotiilor negative;

-concentreaza-te asupra inimii cand inspiri si asupra plexului solar cand expiri;

-gandeste-te la ceva frumos si incearca sa iti pui intrebari legate de problema.

-incearca sa gasesti un raspuns la intrebarile pe care ti le pui.Retine ideile si noteaza-le.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate