Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
PREPARATIA PENTRU COROANA DE INVELIS METALICA


PREPARATIA PENTRU COROANA DE INVELIS METALICA


PREPARATIA PENTRU COROANA DE INVELIS METALICA

Fig.1 Preparatia pentru coroana metalica turnata[dupa Bratu

Pentru obtinerea unei coroane metalice rezistente, reducerea de substanta dentara poate fi cuprinsa intre 0,3 mm-1mm, in functie de aliajul care va fi folosit la obtinerea acesteia. In cazul in care coroana se va turna din aliaj crom-cobalt sau crom-nichel, peretele coronar va fi suficient de rezistent in cazul reducerii a numai 0,3 mm de substanta dentara, spre deosebire de alijele nobile si seminobile care reclama un sacrificiu mai mare la nivelul bontului. Vom exemplifica preparatia pentru acestea din urma.FATA OCLUZALA

Substanta dura dentara se reduce :

Ø             1,5mm din versantul intern al cuspizilor activi

Ø             1,5mm din versantul extern al cuspizilor activi prin bizotare

Ø             1mm din cuspizii inactivi

Instrumentar: pietre diamantate cilindrice sau conice cu varf rotunjit, diametru de 1mm si 1,5mm

Tehnici de slefuire

Piatra diamantata se asaza tangent la creasta ce imparte versantul cuspidian in doua pante, cu varful intotdeauna in contact cu santul mezio-distal.

Tehnica "in treapta se reduce substanta dura dentara de pe o jumatate a fetei ocluzale, vestibulara sau palatinala. Ca urmare a slefurii progresive a acesteia in santul mezio-distal va aparea o diferenta -treapta- fata de jumatatea ramasa integra. Atunci cand acesta treapta coincide ca latime cu varful pietrei cu diametrul cunoscut de 1mm, tinuta tangent la suprafata dentara preparata, se poate controla cantitatea de substanta dentara redusa .

Fig. Tehnica in treapta cu reducerea jumatatilor distale sau meziale[dupa Rosenstiel]

Tehnica "cu santuri de ghidaj piatra diamantata de 1mm diametru se asaza in lungul santului dintre cuspizii inactivi si uneori tangent la crestele ce despart versantii interni in pante. Prin activare, se realizeaza santuri de adancime cunoscuta la aceste nivele ,prin infundarea pietrei pe toata grosimea sa in substanta dentara. La fel se procedeaza cu piatra diamantata de 1,5mm la nivelul cuspitilor activi. Apoi, prin miscari de pensulare -prin miscarea pietrei dintr-un sant in altul se reduce substanta dentara dintre acestea.

Tehnica "din aproape in aproape": foloseste ca ghid pentru controlul cantitativ si calitativ al slefuirii indexul de silicon chitos, care inregistreaza situatia initiala a dintelui nepreparat. Indexul se sectioneaza mezio-distal si vestibulo-palatinal oferind o buna perspectiva asupra formei si dimensiunilor bontului obtinut.

Pentru bizotarea cuspizilor functionali, piatra diamantata se orienteaza tangent la versantul extern al cuspidului activ-in unghi de 45 fata de axul dintelui, pe creasta ce desparte acest versant in doua pante. Dupa reducerea de substanta dentara de la acest nivel, cuspidul functional va aparea ca o piramida cu un varf si patru fete. Fata ocluzala privita vestibulo-oral va avea trei planuri orientate in unghiuri diferite.

[dupa Rosenstiel]

[dupa Schillinburg]

Verificarea cantitatii de substanta dentara redusa ocluzal cu ceara[dupa Schillingburg]

FATA VESTIBULARA-LINGUALA

Reducerea de substanta dentara este cuprinsa intre o,5mm-1mm

Instrumentar piatra diamantata cilindrica sau conica cu diametrul de 1mm

Tehnica: se realizeaza cate un sant de ghidaj la 0,5mm de punctul de contact si uneori si pe mijlocul fetei vestibulare- piatra orientata paralel cu axul dintelui se afunda in substanta dentara pe jumatate din diametrul sau. Apoi , prin miscari de pensulare, cu piatra diamantata tangenta la convexitatea maxima a fetei si paralela cu axul dintelui, se reduce substanta dentara dintre santuri. La periferia cervicala, in acelasi timp cu derentivizarea si obtinerea spatiului pentru peretele coronar, se va evidentia un prag rotunjit de 0,5mm.

[dupa Rosenstiel]

[dupa Schillingburg]

FETELE PROXIMALE

Instrumentar: piatra diamantata efilata si piatra diamanata cilindrica sau conica cu varf rotunjit, diametru de 1mm

Tehnica se realizeaza separatia la punctul de contact prin tehnica Slice-Cut, cu piatra diamanatata efilata

se obtine spatiu pentru peretele coronar cu piatra cilindrica cu varf rotunjit, care va creiona cervical si pragul in continuarea celui de pe fetele vestibulara si linguala

[dupa Schillingburg]

PERIFERIA CERVICALA A BONTULUI

Pentru coroana metalica periferia cervicala poate fi

fara prag, situata subgingival- cu dezavantajele deja prezentate

cu prag de forma rotunjita, , circumferential, uniform de 0,5mm latime, dispus preferabil supragingival, bizotat

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate