Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
PREPARAREA EMULSIILOR - . Metoda gumei uscate, Metoda gumei umede, Metoda seringii , Metoda solventului comun


PREPARAREA EMULSIILOR - . Metoda gumei uscate, Metoda gumei umede, Metoda seringii , Metoda solventului comun


PREPARAREA EMULSIILOR - . Metoda gumei uscate, Metoda gumei umede, Metoda seringii , Metoda solventului comun

O emulsie rezulta in urma unei actiuni mecanice: agitare sau triturare. Lichidul care formeaza faza interna trebuie dispersat in faza externa sub forma unor globule cat mai mici pentru a realiza o distributie cat mai uniforma a acestora. Prepararea si stabilitatea emulsiilor depinde in mare masura de actiunea lor mecanica. Procedeul de emulsionare este dependent de modul de asociere a emulgatorului cu cele doua faze lichide.

In farmacii la prepararea emulsiilor sunt aplicate doua metode:1. Metoda gumei uscate -cunoscuta si sub numele de metoda continentala, care este folosita pt.prepararea emulsiilor U/A si se aplica cand se foloseste guma arabica emulgat. Metoda gumei uscate consta in realizarea emulsiilor primare constituita din 4 parti ulei fix, 2 parti apa si o parte guma arabica, de unde si denumirea 4-2-1.

Se amesteca intr-un mojar uscat cu guma fin pulverizata pana se obtine un amestec omogen, se adauga apoi dintr-o data 2 parti de apa - amestecul se tritureaza rapid cca 3 min. Triturarea energica se continua pana la obtinerea unei paste albe vascoase care constituie emulsia primara. In acest moment se aude un sunet caracteristic "plici" si emulsia are un aspect lucios, uniform. Cand se taie, emulsia este mai putin uniforma, capata un amestec perlat datorita uleiului liber. In timpul prepararii este necesar sa se evite imprastierea lichidului pe peretii mojarului. Se recomanda utilizarea unui mojar plat cu peretii verticali si de 3-4 ori mai mare decat volumul emulsiei. Dupa prepararea emulsiei primare se adauga restul de apa treptat si sub agitare. In aceasta cantit.de apa se dizolva substante solubile: medicamentoase, colectorii de gust, conservanti. Daca in prescriptie figureaza si subst.solubile numai in ulei, acestea se vor adauga fazei uleioase inainte de a incepe emulsionarea.

Respectarea proportiei 4-2-1 este valabila numai pt.guma arabica. Daca se foloseste tragacanta, proportia devine 40-20-1.

2. Metoda gumei umede - cunoscuta si ca metoda engleza. Se deosebeste de metoda gumei uscate prin faptul ca agentii de emulsie sunt folositi in stare lichida adica: mucilagul de guma arabica, metil celuloza, galbenusul de ou.

Proportiile de U/A si guma sunt aceleasi ca la metoda continentala. Se realizeaza mai intai mucilagiul omogen prin amestecarea gumei cu apa, dupa care se adauga ulei in proportie mica, triturand dupa fiecare adaugare. Pentru a evita formarea de grunji in cazul utilizarii gumei arabice pulbere, se recomanda umectarea gumei cu o cantit.mica de alcool sau glicerina inainte de a adauga apa. Daca la prepararea emulsiei primare nu s-a adaugat cantit.de apa necesara, emulsia devine prea vascoasa si se taie, situatie in care emulsia se lasa cateva minute in repaus si apoi se adauga cateva picaturi de apa si se continua triturarea. Se adauga ulei cand de adauga o cantit.mai mare de apa, emulsia devine prea fluida ceea ce face imposibila emulsionarea ulterioara a uleiului.

Aceasta metoda se foloseste intotdeauna cand agentii emulgatori nu se gasesc sub forma uscata, pulverizata si este avantajoasa cand faza uleioasa este vascoasa.

Alte metode de preparare utilizate in practica farmac.sunt: metoda flaconului sau a borcanului -in care operatia de emulsionare se foloseste cand agentul emulgator nu se gaseste sub forma uscata si pentru emulsionarea uleiurilor volatile.

Uleiurile impreuna cu emulgatorii se introduc intr-un flacon uscat, peste amestecul omogen se adauga cantit.de A=U si se agita energic pana la formarea emulsiei primare care se dilueaza apoi cu restul de apa adaugat treptat.

3. Metoda seringii consta in adaugarea peste amestecul omogen de guma si ulei a apei, aspirarea celor trei componente intr-o seringa dupa care cu ajutorul pistonului se impinge continutul afara, operatie ce se repeta de 6-7 ori. Guma trebuie sa fie fin pulverizata si bine triturata cu uleiul pentru a nu se astupa orificiile seringii.

4. Metoda solventului comun -se aplica la prepararea emulsiilor U/A numai atunci cand faza de dispersat si emulgator sunt solubile in acelasi solvent. Solutia rezultata se dilueaza cu apa adaugata treptat. Faza nemiscibila va separa din solutie in particule foarte fine in prezenta emulgatorului. Aceasta metoda are domeniu restrans de aplicare din cauza ca numarul de subst.active si emulgator ce se pot dizolva in acelasi solvent este destul de mic.


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate