Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
PARTICULARITǍTI CLINICE ALE PIODERMITELOR CU Pseudomonas aeruginosa


PARTICULARITǍTI CLINICE ALE PIODERMITELOR CU Pseudomonas aeruginosa


PARTICULARITǍTI CLINICE ALE PIODERMITELOR CU Pseudomonas aeruginosa

Ecthyma gangrenosum este o infectie primara cutanata cel mai adesea cauzata de Pseudomonas aeruginosa, caracterizata printr-un infarct cutanat care progreseaza catre o leziune ulcerata mare, gangrenoasa. Apare de obicei in asociere cu neutropenie severa si este urmata in general de bacteriemie cu Pseudomonas aeruginosa.

Patogenia si etiologia infectiei cu Pseudomonas aeruginosa

Pseudomonas aeruginosa este o tulpina gram - negativa, aeroba, care apare doar ca membru trecator al florei pielii, in special in zonele urogenitale, axile si urechea externa si este tinuta in mod normal sub control de catre cocii gram - pozitivi. Colonizeaza rapid arsurile, ulcerele sau alte leziuni umede ale pielii si contamineaza frecvent mainile asistentelor din saloanele in care sunt tratati bolnavii. Este in principal un patogen nosocomial. Infectiile sistemice sunt intalnite frecvent ca rezultat al practicilor medicale, cum ar fi folosirea crescuta a antibioticelor la o varietate de pacienti si mediile cu umiditate mare in ingrijirea nou - nascutilor.Infectiile cu Pseudomonas sunt frecvente la terapia intensiva, la pacientii neutropenici si cauzeaza pneumonia nosocomiala. Se izoleaza des din ulcerele cronice ale piciorului si din multe leziuni persistente umede, inclusiv din otita cronica externa.

Tipurile tipice produc doi pigmenti : pyocyanin ( albastru - verde ) si pyoverdin ( verzui - galben ).

Clinic . Cea mai obisnuita infectie locala la copiii mici este cea periombilicala ce scurgeri albastrui - verzi si eritem extins. In caz de umiditate ridicata, pustulele raspandite pe o suprafata mare se pot sparge apentru a forma ulcere necrotice.

Pustulele perionichiale pot fi insotite de o decolare verzuie a unghiilor. Afectiunea buzelor si obrajilor poate fi urmata de o gangrena progresiva. Uneori, la pacientii grav bolnavi sau la pacientii compromisi neutropenic, invazia cutanata primara cu necroza extinsa poate sa se dezvolte in jurul eroziunii locale.

Pseudomonas aeruginosa infecteaza ranile superficiale, in special arsurile infectate secundare care prezinta decolarea cojii, au edem extins al zonei inconjuratoare. Pot sa se suprapuna febra si socul.

Foliculita Gram - negativa observata la utilizatorii piscinelor este acum bine documentata. Poate include leziuni maculare, papulare sau pustuloase. Unele sunt ca o urticarie, sugerand muscaturile de insecte. Orice parte a corpului care afost scufundata poate fi afectata dar cele mai afectate zone sunt cele aflate in contact cu costumele de baie. Pseudomonas de obicei tipul II poatefi recoltat de pe piele si din apa infectata.

Septicemia Pseudomonas apare cel mai frecvent la gazdele grav compromise. De obicei nu exista leziuni ale pielii, dar la o minoritate de pacienti pielea este afectata in diferite moduri : purpura exista uneori, aspect de celulita sau se pot forma bule in special in locurile umede, cum ar fi axilele, perineul si fesele care se pot rupe rapid pentru a da ulcer necrotic - ecthyma gangrenosum.
La pacientii in varsta diabetici si neutropenici , Pseudomonas este uneori asociat cu o infectie necrotica grava a urechii externe cunoscute ca otita externa maligna. Prezenta Pseudomonas spp dedesubtul unghiilor cu onicholiza da nastere la decolari verzi caracteristice.

Diagnosticul diferential : se face cu alte conditii care implica direct vasele de sange : vasculite, crioglobulinemie, eruptii postmedicamentoase, pyoderma gangrenosum.

Laborator : in majoritatea cazurilor Pseudomonas poate fi cultivat din leziunile cutanate si din sange. Cu toate acestea, Ecthyma poate fi si o infectie localizata si in acest caz Pseudomonas poate fi cultivat din leziunile cutanate in majoritatea cazurilor. Frotiul colorat din exudat arata bacili gram - negativi si foarte putine leucocite polimorfonucleare.

Fiziopatologie : leziunea este reprezentata de o vasculita fara tromboza. La locul infectiei sunt foarte putine leucocite PMN. Bacilii sunt gasiti in media si adventicea vaselor, dar nu si in intima.

Diagnosticul : se pune pe aspectul clinic, confirmarea bacteriologica obtinuta din culturile luate din leziuni sau hemoculturi.

Prognosticul infectiilor sistemice este intotdeauna grav, chiar daca tratamentul incepe din timp. Infectiile local la copiii mici cu boli care dau handicap pot fi privite ca potential periculoase, deoarece extinderea sistemica se produce rapid.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate