Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Masajul reflexogen in zona picioarelor


Masajul reflexogen in zona picioarelor
Masajul reflexogen in zona picioarelor

Reflexoterapia sau masajul terapeutic reflex se regaseste in medicina populara a vechilor popoare,folosit de catre ameriindieni,incasi,dar s-au gasit si texte datand din Roma antica.

In China antica s-au pus la punct tehnicile de lucru in acupunctura,avand la baza cunoasterea zonelor reflexogene,cu interrelatiile ,ei nu fiind singurii ,indienii si indonezienii facand referire la aceasta problema.

Cel care a pus bazele,a dezvoltat teoria reflexoterapiei si care si-a publicat descoperirile in 1913.Multi specialisti in domeniu il considera drept parintele reflexoterapiei moderne.El a avut la baza studii referitoare ale terapiilor folosite de catre ameriindieni.Astfel el descopera ca presiunile asociate cu masajul,aplicate in anumite parti,zone ale corpului pot duce la imbunatatirea functionarii organelor si pot inlatura durerea.Se considera ca distanta intre zona tratata si organul vizat nu are nici o relevanta.
O explicatie a reflexoterapiei in zona picioarelor este ca in masajul picioarelor se stimuleaza circulatia fluxului de energie,care parcurge meridianele corpului.De stiut,de neglijat ideea ca in zona picioarelor exista 72000 de terminatii nervoase,in legatura cu fiecare parte a corpului.

In aceasta forma de terapie durerea este considerata ca fiind un semnal de alarma la aparitia unei peturbari in organism,aceasta fiind considerata prieten si nu drept dusman.La examinarea picioarelor se va avea in vedere urmatoarele aspecte:

-se poate localiza fiecare organ si fiecare parte a corpului in zona de corespondenta,marimea zonei depinzand de marimea organului respectiv

-zonele reflexogene corespund amplasarii organelor in corp

-organele pereche au reprezentare pentru fiecare picior,iar in cazul organelor unice acestea se regasesc la piciorul drept sau stang,in functie de pozitia viscerului in corp.

-zonele reflexogene ale organelor sunt mai usor accesibile in vederea tratamentului,la nivelul talpii,tratamentul muschilor,oaselor,nervilor fiind mai usor de executat pe partea dorsala a piciorului.

Intr-o concluzie generala caracteristicile masajului reflexogen s-ar rezuma astfel:

*reprezinta o manevra,metoda naturala,fiind compatibila cu toate terapiile naturale

*se va aplica principiile metodelor holistice:nu se trateaza boala ci bolnavul,nu se intereseaza de simptome ci doar de cauzele profunde ale bolii.

*in cazul bolilor specifice este recomandata colaborarea cu un medic specialist

*este un tratament strict manual,mainile neputand fi inlocuite de aparate,deoarece mainile pot adapta presiunea asupra tegumentului,aparatul neputand inlocui si sensibilitatea

*chiar daca se maseaza o parte a corpului se va considera ca se trateaza o persoana in ansamblul sau.

*in cazul pacientilor hiperactivi terapeutul va incerca calmarea acestuia,iar in cazul celor apatici se va incerca stimularea lor.

In aplicarea masajului reflex la picior se vor lua in considerare urmatoarele principii:

1.atitudinea terapeutului

2.pozitia pacientului – asezat pe o bancheta confortabila,in pozitie relaxata,in decubit dorsal,cu gambele ridicate mai sus decat bazinul,cu trunchiul usor ridicat.

3.modul de lucru – cu varful policelui,miscari energetice,cu persiune adaptata pentru fiecare pacient.Picioarele raman relaxate,doar mainile terapeutului se adapteaza permanent dupa relieful acestora.Ritmul si inetnsitatea se adapteaza permanent,in functie de afectiune,sensibilitate si reactiile pacientului.

4.examinarea pacientului – in prima sedinta nu va fi masata zona corespondenta cu aceasi intensitate ca si in urmatoarele,se va efectua o palpare pentru descoperirea unor semne anormale.Se mai face si o examinare vizuala pentru observarea ,colectarea de informatii asupra structurilor osoase.

5.reactii

6.durata tratamentului,numar de sedinte

7.autotratamentul

8.contraindicatii.

In artele martiale japoneze,exista anumite tehnici care aplicate in mod corect pot face mult bine,dar pot face si rau.

„Viata si moartea sunt unul si acelasi lucru.Daca intelegem aceasta,dispare teama de moarte si de fapt nu vor mai exista nici alte probleme in parcursul vietii.” SHUNRYU SUZUKI

„Daca poti face un bine FA-L.Daca-ti vine sa faci un rau - abtine-te!Daca nu stii sa faci ceva – invata sau abtine-te de a face!Oricum ai proceda,ai grija sa nu lezezi viata nici unei fiinte!” DORU GALAN.

In domeniul artelor martiale exista KUATSU –metode de readucere la viata sau in termeni uzuali tehnici de reanimare.Termenul de kuatsu are la baza kua – viata,la care a fost adaugat si tsu- tehnica.Foarte multa vreme aceasta stiinta a fost predata doar sportivilor,practicantilor de arte martiale atent selectionati.Vechii samurai cunosteau foarte bine zonele/punctele sensibile,vitale ale corpului uman,pentru a putea aplica lovituri care puteau cauza moartea,paralizie,durere sau leziuni,cu minim de efort.Dar pe langa latura distructiva a kuatsu,se avea in vedere si tehnicile de reanimare,acestea fiind tinute in mare secret,fiind transmise numai pe cale orala.

Se pot deosebi 2 tipuri de kuatsu si anumeS

-kuatsu de reanimare – se aplica doar in cazul de pierdere de cunostinta,a unor sincope respiratorii dar si cardiace,astefel se va cauta o „supravietuire artificiala”.Multe din aceste tehnici au fost aduse in Europa,imediat dupa al 2-lea razboi mondial,cu aprobarea Centrului Mondial al Judo-ului din Tokyo.Multe secrete au disparut odata cu maestrii veritabili,iar altele nu pot fi decat transmise ca odinioara prin selectia celui mai bun elev.

-kuatsu antialgic – este folosit in tratarea rapida a durerilor foarte intense de la nivelul organelor genitale,entorselor,luxatiilor sau contuziilor musculare.In aplicarea metodelor antialgice de kuatsu necesita foarte multa prudenta si o mare experinta propie,dar mai ales de cunostinte in asemenea situatii.De foarte multe ori in antrenamente,stagii tehnice si competitii se fac incercari de calmare a durerii de la o lovitura in zona genitala cu foarte mare amatorism,lucru care face mai mult rau sportivului decat bine.De aceea se va incerca ca atunci cand exista o situatie care necesita o ingrijire medicala sa fie lasati cei care se pricep,sa nu se incerce nici o interventie din partea celor care „stiu multe si fac putine”.

Bibliografie:

Galan,Doru

Ju-Jutsu Elemente de teorie,filosofie si metodica de antrenament,Editura EstFalia,Bucuresti,20052.Marza,Doina

Reflexoterapia si kinetoterapia,Editura Symbol,Bacau,1998

Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport

Facultatea de Kinetoterapie

Referat la Masaj

Tema:

Masajul reflexogen in zona picioarelor

Student:    Grupa K 1 B

Popescu Marian
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate