Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Motricitatea in etapa pubertara 10 14 ani


Motricitatea in etapa pubertara 10 14 ani
MOTRICITATEA IN ETAPA PUBERTARA 10 14 ANI

Aceasta etapa se caracterizeaza printr-un ritm accentuat al dezvoltarii somatice in special intre 12-14 ani caracterizata prin dezechilibre intre proportiile diferitelor segmente si intre sferele morfologica si vegetativa.

Musculatura scheletica se dezvolta in special prin alungire dar forta relativa nu inregistreaza cresteri evidente.Accelerarea cresterii taliei rezulta in special din dezvoltarea in lungime a membrelor fata de trunchi, ceea ce conduce la un aspect asa-zis caricatural al puberului. Mobilitatea articulara inregistreaza valori relativ scazute atat la fete cat si la baieti.

Datele literaturii de specialitate evidentiaza o continua imbunatatire a marilor functii in ciuda rezervelor functionale inca reduse ale aparatului cardiovascular, aparatul respirator marcheaza o crestere substantiala, indicii obiectivi de crestere demonstrand ca rezistenta aeroba poate fi dezvoltata cu succes in etapa pubertara.

Puberul nu are o conduita motrica egala ci una marcata de discontinuitati, in care miscarile sunt insuficient ajustate.

Propria imagine schema corporala insuficient constientizata in copilorie se focalizeaza progresiv, reprezentand atat un nucleu al coonstiintei de sine, cat si o instanta reper in reglarea actiunilor motrice.
Integrarea in grupul social pare sa fie o dominanta a vietii psihice a puberului, aceasta avand o mare disponibilitate pentru angajarea in relatii scolare, profesionale, de cartier. Conduitele ludice de pana acum sunt treptat inlocuite prin conduite de insertie sociala care pot avea o componenta motrica importanta. Etapa pubertara reprezinta un interval optim pentru invatarea majoritatii deprinderilor motrice specifice ramurilor de sport, precum si pentru dezvoltarea calitatilor: viteza, rezistenta, coordonare.

Pe langa perfectionarea deprinderilor motrice de baza, insusite in etapele anterioare, initierea in practicarea unor ramuri si probe sportive prin insusirea elementelor tehnico-tactice specifice acestora, reprezinta unul din obiectivele importante ale acestei etape. Acesta trebuie dublat si de cresterea capacitatii de aplicare a sistemului de deprinderi si priceperi motrice in conditii diversificate si de timp liber.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate