Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelorAlimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
MODIFICAREA STARILOR PSIHOFIZIOLOGICE - TEHNICA LUI GILLIGAN


MODIFICAREA STARILOR PSIHOFIZIOLOGICE - TEHNICA LUI GILLIGAN
MODIFICAREA STARILOR PSIHOFIZIOLOGICE TEHNICA LUI GILLIGAN

Se utilizeaza in: depresie, anxietate, tulburari functionale. Se realizeaza prin aplicarea uneischeme flexibile in 10 pasi.

PASUL 1: DEZVOLTAREA ABSORBTIEI EXPERIENTIALE

Urmareste dezvoltarea absorbtiei experientiale (a transei hipnotice), care duce la cufundareaintr-o stare de procese primare echilibrate. De exemplu: greutate in zona plexului solar (Z.P.S.).
"Inteleg ca unul dintre lucrurile, senzatiile cu care te confrunti este o senzatie de greutate in corp, mai ales in zona plexului solar (Z.P.S.). si cred ca am dreptate daca ma gandesc ca ai dori sa simti altfel. Este adevarat? (se asteapta raspuns) E bine. Si pot fi si eu de acord cu asta pentru ca stiu ca poti simti o serie / multime de alte senzatii in corp. Si desigur, intrebarea este cum ai putea lasa sa se intample acest lucru, cum ti-ai putea evoca si cum ai putea trai diferite alte posibilitati. Si pentru a putea gasi raspuns la aceasta intrebare te voi ruga acum sa participi la un mic experiment, unul foarte simplu si care-ti va permite sa fii in deplina siguranta. Si asta implica, inainte de toate, sa-ti permiti sa respiri de cateva ori profund si sa te relaxezi. Si nu trebuie sa te misti, nu trebuie sa vorbesti, nu trebuie sa incerci sa faci nimic. Doar sa ramai aici alaturi de mine, impreuna cu tine, relaxat si sa ma asculti in timp ce-ti voi sugera diferite posibilitati pentru I.C. tau, care va putea alege dintre ele, putand dezvolta posibilitatea aleasa in ritmul tau, in stilul tau si asta este tot."

Atunci cand aceasta introducere nu este suficienta pentru relaxare si se poate suspecta caaceasta rezistenta este generata de sentimentul de neajutorare, se poate adauga:

"S-ar putea sa nu crezi ca aceste lucruri ar fi posibile, s-ar putea sa simti ca nimic nu va merge si eu nu pot decat sa nu fiu de acord si sa fiu de acord, pentru ca eu cred ca este posibil si cred ca nimic nu va merge. Si tu nu crezi ca ar fi posibil si eu nu cred ca ar fi posibil ca o singura senzatie sa dea rezultat. Si, vezi, cat suntem de diferiti si totusi putem fi de acord asupra anumitor lucruri. Si, de fapt, suntem la fel in privinta altor lucruri si putem sa nu fim de acord asupra altor lucruri. Si s-ar putea sa nu crezi ca e posibil si, in acelasi, timp ai putea crede ca senzatiile se pot dezvolta si ramane

independente de convingeri. Ai putea crede ca aceasta senzatie de greutate ai putea-o simti independent de framantarile tale constiente. Eu cred, si putem fii de acord, si putem sa nu fim de acord, ca nici un lucru nu va functiona. Cel putin noi doi, cel putin doua senzatii, o senzatie de greutate, care este obisnuita, si cine stie ce ar trebui sa credem despre o senzatie acompaniatoare. Eu nu stiu si tu nu crezi ca ar fi posibil."

PASUL 2: INTERVENTIA

Se face interventia care vizeaza distribuirea atentiei in 3-4 zone ale corpului. Dupa ce s-arealizat o relaxare satisfacatoare se poate trece la distributia atentiei. In timp ce gandirea analiticaorganizeaza experienta de o maniera lineara si secventiala (greutate in abdomen), gandireaexperientiala este capabila sa traiasca senzatii simultane. Se ajunge la diminuarea gandirii analiticesi aducerea pe prim plan a gandirii experientiale.

"Si in timp ce continui sa auzi vocea mea, stand aici cu ochii inchisi, cat de placut este sa stii ca I.C. tau dispune de un corp inconstient si ca acest corp inconstient poate comunica in felul lui in atat de multe modalitati diferite. Si, de fapt, ce inseamna acest lucru? Pur si simplu acesta: mainile tale pot comunica raspunsuri de tip da sau nu, mainile tale pot comunica prin senzatii, mainile tale pot comunica raspunsuri da sau nu, mainile tale pot comunica prin senzatii, mainile tale pot comunica prin ceea ce simt. Si eu n-as putea stii ce senzatii ar putea incepe sa se dezvolte acum in mainile tale, in mana ta dreapta sau in mana ta stanga, o senzatie poate de greutate, poate senzatie de usor, nu stiu. Tot ceea ce stiu este ca I.C. tau poate permite corpului tau inconstient sa comunice de o maniera care este potrivita pentru tine. Ce simti acum in mainile tale?" (se asteapta raspuns; de exemplu: o usoarasenzatie de greutate)

"Da, e bine. I.C. tau poate incepe sa lucreze cu o senzatie de greutate pe care o simti in corp. Si tu nu stii si nici eu nu stiu cum anume s-ar putea raspandi sau intensifica aceasta senzatie. Tot ceea ce stiu este ca mainile tale nu trebuie sa faca nimic pentru acest lucru, pentru ca ai la dispozitie o multitudine de senzatii corporale diferite. Si in timp ce ma asculti, fiind aici impreuna cu mine, inconstient si urechile tale ar putea dezvolta senzatii. Toata lumea poate beneficia de surpriza placuta a urechilor confortabile. Si mainile tale pot fi si ele aici simtind acea senzatie de greutate. Si urechile tale pot fi si ele aici descoperindu-si capacitatea de a dezvolta senzatii. Si ce mai simti acum in maini?" (se asteapta raspuns; de exemplu: greutatea urca pe antebrate)

"Este perfect. Deci, I.C. tau poate avea de adevaratelea senzatii care se deplaseaza si care

confera siguranta, securitate. Si ce simti in urechi?" (se asteapta raspuns; de exemplu: nu-mi simturechile) "Deci, constient, inca nu-ti simti urechile. Si poti intr-adevar acum lasa anumite senzatii sa se estompeze, iar altele sa vina inconstient pe primul plan. Si in timp ce corpul simte senzatii care se deplaseaza, senzatii care se modifica, prioritati care se modifica, ma intreb ce senzatii ar putea dezvolta I.C. tau in pleoapele tale? Da, asta este, si atunci cand ele clipesc, clipesc, clipesc. Asta este. Putem amandoi sa ne intrebam ce fel de senzatii se vor dezvolta in pleoapele care, inconstient, se ridica si coboara, in ochii care, inconstient, se ridica si coboara. Vezi, asa poate I.C. tau sa invete sa raspunda la anumiti stimuli cu senzatii satisfacatoare, generate automat."

Se continua pana se dirijeaza atentia spre 3-4 zone ale corpului, se dirijeaza constientacorporala dinspre o senzatie cronica, difuza, din zona simptomatica inspre un patern de senzatii viisi in continua modificare, in diferite zone ale corpului.

PASUL 3: ACCENTUAREA RASPUNSULUI HIPNOTIC

Se realizeaza accentuarea raspunsului hipnotic, ca o capacitate prin care persoana estecapabila sa-si domine senzatiile psihofiziologice. Terapeutul ratifica orice modificare a senzatiilor sile interpreteaza ca fiind abilitati generale ce pot fi utilizate de client in diverse moduri. De exemplu:eliberarea de simptome.

"Este foarte bine. Dupa cum vezi, iti poti lasa corpul inconstient in inconstient. Si corpul inconstient sa raspunda la ceea ce se intampla si la ceea ce simti si nu trebuie sa incerci sa intelegi mecanismul prin care este pus in functie si nu trebuie nici macar sa incerci sa controlezi lucrurile astea. Poti, pur si simplu, sa te bucuri, confortabil de faptul ca stii ca senzatiile se pot dezvolta in corpul tau in moduri foarte diferite, ca I.C. tau prezinta capacitatea de a genera o multitudine de senzatii diferite si de a le alege pe cele cu care te poti simti cel mai confortabil."

PASUL 4: CAPACITATEA DE A DOMINA

Tema capacitatii de a domina este dezvoltata in dimensiuni multiple. Se insista pe diferitemodalitati prin care acest control se poate exprima. Parametrii diferiti includ: (greutate, caldura, amorteala, racoare, etc.); I.C. este pregatit);

in incheietura mainii, in abdomen); partenerul). De exemplu:

"Iar acum, in timp ce te confrunti cu capacitatea de a dezvolta senzatii in diferite parti ale corpului tau, cat este de reconfortant sa stii ca poti face acest lucru in atat de multe feluri. De exemplu: corpul tau inconstient poate simti senzatii de greutate sau amorteala, o amorteala cat se poate de reala, sau senzatii de usurare, de usurare reala, care face bratul sa se ridice. Atat de multe posibilitati diferite, dintre care pe unele le vei refuza zicand nu, iar pe altele le vei accepta spunandu-le da, pentru ca stii ca poti raspunde la fiecare dintre ele astfel incat raspunsul tau sa se potriveasca in cea mai mare masura cu nevoile tale, cu senzatiile tale simtite de-a lungul timpului, si-ti genereaza senzatii, acum mai mult, putin mai mult, putin mai tarziu. O mica transa putin mai tarziu, in acele zone ale corpului tau in care doresti, in care ai nevoie sa simti noi senzatii, in acele momente, in acele locuri, cu acele persoane, in acele zone ale corpului care toate laolalta se potrivesc in ce-a mai mare masura cu modul in care te-ai dezvoltat ca persoana."

PASUL 5: PRIMIREA SI RATIFICAREA FEED-BACK-ULUI DIN TRANSA

Are la baza observatia continua de catre observator si ocazional chiar investigarearaspunsurilor clientului. Fiecare dintre aceste raspuns fiind definit ca un raspuns inconstient,legitim si incurajat pentru a se dezvolta in continuare. Se face direct daca pacientul poate vorbi.

Terapeutul: "Ce senzatii simti acum?"

Pacientul: "Mainile sunt foarte grele."

Terapeutul: "I.C. tau continua sa dezvolte aceste senzatii de greutate in mainile tale, in maini, totul in maini. Este foarte bine. Deci, I.C. tau are capacitatea de a-ti permite sa simti aceasta senzatie de greutate in maini si cine poate stii cum si cand si unde aceasta senzatie confortabila de greutate, aceasta siguranta va continua sa se dezvolte. Poate greutatea va urca treptat prin brat sau poate incet se va raspandi prin tot corpul. Nu pot stii acest lucru. Tot ceea ce stiu este ca I.C. tau poate lasa aceasta senzatie sa se dezvolte intr-un fel si intr-un ritm care ti se potriveste ca persoana."

Nu este nici o problema daca transa se intrerupe. In acest caz se utilizeaza tehnicarefractionarii (discutii purtate in timpul transei) cu secvente de 5-10 minute.

"Asa. I.C. tau se poate exprima in asa de multe moduri pe care sa le gaseasca confortabile. I.C. tau poate recunoaste si poate comunica aparitia unor senzatii utile in foarte multe feluri. Si astfel,

aceasta senzatie care incepe sa se dezvolte si poate intr-adevar sa se dezvolte confortabil. Si poate ca se va raspandi, poate ca se va intensifica, poate ca va ramane nemodificata. Nu stiu asta. Tot ce stiu este ca poti descoperi cu placere modul in care I.C. tau poate activa si utiliza senzatiile, pentru a-ti permite sa inveti. Si poti invata atat de multe din aceste senzatii." (se cere raspuns ideomotor)

PASUL 6: ELABORAREA UNOR RASPUNSURI HIPNOTICE PRIN METAFORE

Treptat este util sa focalizam atentia pe multiplele posibilitati sugerate, asupra acelora caresunt semnificative. Ele fiind dezvoltate ca resurse relevante. Se porneste de la simptomul initial (zonaplexului solar), se ajunge la aparitia senzatiei de greutate in maini. Povestile metaforice pot fi dinexperienta personala a terapeutului, a altor terapeuti, imagini metaforice, crearea lor respectandparticularitatile clientului.

"Si in timp ce aceste senzatii deosebite de greutate continua sa se dezvolte in mainile tale, este atat de bine sa te gandesti ca I.C. tau stie atat de multe despre cum te poate ajuta sa inveti lucruri noi si in cat de multe feluri te poate ajuta sa inveti lucruri noi.

Imi aduc aminte de o tanara pereche, Mary si Joe, care urma sa aiba un copil, si au venit sa ma consulte. Si puteai vedea cat de multe modificari se petrecusera deja in corpul ei. Si cu siguranta, imaginea ei despre propriul corp se modificase si ea. Si Mary si Joe doreau sa recurga la hipnoza pentru a avea acest copil, si doreau sa recurga la hipnoza pentru a se putea simti confortabil, pentru a putea permite ca aceasta viata care se dezvolta, adanc in corpul lui Mary, sa poata continua sa se dezvolte la modul confortabil si sa poata veni pe lume la momentul potrivit. Si le-am spus atunci ca este foarte bine, pentru ca poti invata intr-adevar acum, cum I.C. tau poate lucra in beneficiul tau in atat de multe feluri. Si pentru ca Mary era atat de ingrijorata, de cum va putea suporta durerea in timpul nasterii, am intrebat-o unde simte ca ar dori sa simta senzatii de confort si securitate in corpul ei. Si ea mi-a indicat pantecele ei, iar eu i-am aratat ca nu trebuie, sub nici o forma, sa discrimineze vreo parte sau alta a corpului ei, pentru ca are la dispozitie tot corpul pentru a invata cum poate simti confortul in diferite zone ale ei si ca nu trebuie, sub nici o forma, sa favorizeze vreuna dintre parti si sa defavorizeze alta. Si ca indiferent de unde ar simti vreo senzatie de disconfort, imediat se pot adauga acesteia alte zone ale corpului, astfel incat sa simta noi tipare ale unui surprinzator confort si ale unei relaxari placute si confortabile.
Si Mary s-a putut cufunda intr-o placuta stare de transa profunda, si eu am continuat sa accentuez faptul ca senzatiile pe care le simte in pantecele ei vor putea genera senzatii in alte parti ale

corpului si astfel a putut descoperi in transa ca mainile ei pot amorti, invatand in transa cum poate lasa senzatiile din maini sa se conecteze de cele din zona abdominala, cum poate lasa senzatiile din interior sa se deplaseze inspre exterior atunci cand este nevoie de acest lucru."

PASUL 7: PROIECTAREA VIITORULUI

Dupa ce o resursa a hipnozei a fost asociata unui raspuns simptomatic, se dau sugestiiposthipnotice pentru a ne asigura ca aceasta legatura se va generaliza si asupra altor situatii.Asociatia din transa va putea fi actualizata in viata cotidiana. In viitor, cand va apare raspunsulsimptomatic, va apare si resursa hipnotica pentru a-i permite o experienta mai satisfacatoare.

"Si asa, poate fi multumitor si util sa stii ca I.C. tau va putea aplica ceea ce ai invatat acum, in atat de multe feluri, in atat de multe situatii si in atat de multe momente. Si nici nu stiu cand anume si, in ce mod constient, nici tu nu stii cand se va hotari I.C. tau sa recurga la aceste lucruri pe care le-ai invatat acum, pentru a se folosi de ele in situatiile in care vei avea nevoie de acest lucru. Poate ca, I.C. tau va alege un moment chiar la noapte, atunci cand te vei simti in siguranta, protejat pentru a incepe sa activezi aceasta senzatie confortabila de greutate din mainile tale. Ca sa nu mai mentionez senzatia din pieptul tau sau senzatia de usurare din pieptul tau, din Plexul tau Solar. Si va incepe sa activeze acele noi senzatii de greutate cu un centru al confortului, cu un centru al invatarii hipnotice, cu un centru a respirarii profunde si confortabile, cu un centru a-l visarii. Si nu stiu daca va fi chiar in noaptea asta, daca vei fi singur sau vei fi cu altii. Tot ce stiu este ca I.C. tau isi poate asigura timpul necesar pentru a invata din aceasta senzatie de greutate, intr-un mod de care la nivel constient vei fi surprins."

PASUL 8: APRECIEREA DE SINE

Se acorda cateva minute (2-3 minute) intaririi increderii de sine.

"Si in timp ce continui sa consolidezi ceea ce ai invatat acum, in timp ce continui sa-i permiti I.C. tau ca odata cu fiecare inspiratie, sa patrunda un pic si mai profund in convingerea ca poti avea incredere in viitorul tau si ca-l poti dezvolta in conformitate cu nevoile tale launtrice. Si cat de placut este sa stii ca poti acorda cateva minute indicate de acele ceasornicului si tot timpul din lumea aceasta pentru a te bucura pur si simplu de persoana ta pentru a-ti multumi, acest sentiment de siguranta,

pentru acest sentiment al stiintei ca poti reveni la acest loc al confortului, acest loc al invatarii, acest loc al aprecierii nevoilor tale si al increderii in resursele I.C."

PASUL 9: REORIENTAREA SPRE STAREA DE VEGHE

Reintoarcerea la starea de veghe se face direct.

"Si poti pastra acum in tine aceste resurse in timp ce incepi sa-ti permiti ca incet, treptat sa revii din transa inapoi, aici in aceasta incapere, luandu-ti in urmatoarele cateva minute tot timpul necesar, tot timpul din lume, dorind poate sa numeri de la 5 la 1, pentru a-ti permite sa revii treptat, sa revii treptat, treptat, revii."

PASUL 10: SUGESTII POSTTRANSA

Sunt sugestii care il fac pe pacient foarte receptiv dupa transa timp de 5-10 minute. Este operioada excelenta pentru a relua temele principale ale interventiei prin mici povestioare, glume,sugestii inlantuite, pastrandu-se pe cele 5-10 minute o relatie mai stransa cu pacientul.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate