Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Insuficient renala acuta


Insuficient renala acuta
Insuficient renala acuta

Definitie : Este o suferinta renala grava, caracterizata prin suprimarea brusca a functiei renale [excretoare, metabolice si umorale], exprimata clinic prin hiperazotemie, oligurie sau anurie, cu evolutie catre coma uremica.

Etiopatogenie:

Cauzele sunt multiple si au localizare:

Ø      prerenal [stari de soc];

Ø      renal [necroze tubulare acute];

Ø      postrenal [litiaza renala, tumori prostatice si stenozate].

Tablou clinic

Primul stadiu, de agresiune, este urmat de faza oligoanurica [8-10 zile] si de faza de reluare a diurezei, insotita la inceput de poliurie.

Semnele clinice in primele stadii:

> oboseala;

> anorexie;

> varsaturi;

>       halena amoniacala;

>       diaree;

>       respiratie Kiissmaul sau Cheyne-Stokes;

>       somnolenta;

>       agitatie;

>       coma.

Explorarile paraclinice evidentieaza:
>       acidoza

>       cresterea produsilor de putrefactie intestinala;

>       hiperpotasemie;

>       hipocalcemie;

>       hiperazotemie;

>       hiperglicemie.

Pronostic:

Depinde de durata insuficientei renale. Daca functia renala se restabileste catre a cincea - a sasea zi, bonavul se vindeca. Daca functia renala nu se restabileste rapid, apar tulburari biologice. Aplicate la timp, metodele de epurare extrarenala permit vindecarea definitiva, rinichii recuperandu-si in intregime functiile.

Tratament:

Se adeseaza cauzei [socul hipovolemie, hemoragiile, deshidratarile, inlaturand agentii toxici]. In perioada oligo-anurica se combate retentia azotata printr-un regim gluco-lipidic, care sa furnizeze 2000 calorii/zi, cu aport redus de apa si K. Acidoza se combate cu solutie de bicarbonat de NaCl 4g%o [200-300 ml/zi], iar hiperpotasemia cu 50-100 ml ca gluconic, glucoza hipertonica asociata cu insulina.

In cazurile foarte grave se recurge la hemodializa. Anuria se combate cu perfuzii de Manitol 20%, furosemid 2g/zi la interval de 3 h pentru fortarea diurezei. Cand este cazul, se administreaza antibiotice cu toxicitate renala redusa [Penicilina, Ampicilina, Oxacilina, Eritromicina], masa eritrocitara sau sange integral proaspat, Plegomazin 25 mg i.m., sedative.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate