Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
BRONHOPNEUMONIA SAU PNEUMONIA IN FOCARE


BRONHOPNEUMONIA SAU PNEUMONIA IN FOCARE


BRONHOPNEUMONIA SAU PNEUMONIA IN FOCARE

Reprezinta o inflamatie a alveolelor si a bronhiilor corespunzatoare, care cuprinde portiuni limitate dar diseminate din parenchimul pulmonar si interesand, de obicei, ambii plamini.

Este mai frecventa la copii si la batrini, fiind provocata de diversi agenti patogeni dintre care stafilococul reprezinta cauza cea mai frecventa. Pot fi incriminati si alti agenti patogeni: streptococul, bacilul Friedlander, piocianicul, bacili Proteus, Escherichia coli, etc. Poate sa apara in cadrul unor boli infectioase generale (rujeola, tuse convulsiva, gripa) sau poate fi doar o complicatie a altor afectiuni (dilatatii bronsice, chisturi congenitale).

Daca in pneumonie modificarile sunt toate de acelasi tip, caracteristice stadiului anatomo-patologic respectiv, focarul bronhopneumonic reprezinta toate fazele procesului pneumonic, condensate intr-o singura opacitate, la care, in centru, se gasesc fenomene de hepatizatie, iar la periferie modificari de congestie, de atelectazie si de emfizem.S-a constatat ca leziunile pot fi si pur alveolare fara a fi centrate in mod obligatoriu de leziunea bronhica, de unde si denumirea de pneumonie in focare.

MODIFICARI RADIOLOGICE

Se manifesta de obicei ca opacitati de dimensiuni variate, mai frecvent macronodulare multiple, localizate bilateral, asimetric, interesind mai ales regiunile perihilare si bazale. Tendinta opacitatilor este spre confluare mai ales la adulti si batrini, realizind aspecte foarte variate.

Intensitatea opacitatilor este subcostala cu centrul mai opac si diminuand spre periferie, structura este omogena iar conturul, de obicei sters (leziuni exudative).

Determina modificari de vecinatate: reactii pleurale (scizurite, pleurezii), marirea hilurilor (prin adenopatie), aderente pleuro-diafragmatice e.t.c. Acest tablou are o mare variabilitate de la o examinare la alta, intr-un timp relativ scurt si reprezinta o caracteristica a bolii.

In raport cu dimensiunile nodulilor, se pot descrie urmatoarele forme de bronhopneumonie:

cu opacitati miliare, unde radiologic se constata prezenta a numeroase opacitati mici, cu dimensiuni de 1,5-3 mm, diseminati in jurul hilurilor congestive si inspre baze (fig.40).

   

Fig. 40 Bronhopneumonia miliara si micronodulara

cu opacitati medii si mari cand dimensiunea este mai mare, intre 3-10 mm, cu localizare hilara sau perihilara (fig.41).

   

Fig. 41 Bronhopneumonia nodulara

forma pseudolobara prin confluarea opacitatilor in focare segmentare.

Fig.42 Bronhopneumonia pseudolobaraIn cursul evolutiei, in bronhopneumonii dispar intai opacitatile si in cele din urma se atenueaza accentuarea desenului pulmonar. Hipertrofia ganglionilor limfatici din hiluri poate dura mai mult timp. La copii, in timpul rezorbtiei pot sa apara bule de emfizem. Daca rezorbtia este intarziata iar tabloul persista mai mult timp poate fi confundat cu tuberculoza.

Complicatiile sunt aceleasi ca in pneumonia tipica, mai importante fiind reactiile pleurale, cele supurative si eruptiile buloase pulmonare. Rar mai pot sa apara edemul, emfizemul, pneumotoraxul spontan, dilatatiile bronsice si bronsita cronica.

In functie de etiologie, bronhopneumonia poate fi:

nespecifica (bronhopneumonie hipostatica, de aspiratie, cu germeni banali).

specifica (cu stafilococ, febra Q, virusul gripal, rujeola, tuse convulsiva).

Diagnosticul diferential se face cu afectiuni ce dau determinari pulmonare nodulare:

TBC - leziunile se localizeaza cu predilectie in regiunile pulmonare superioare si medii, evolutia este lenta, opacitatile au tendinta la confluare si escavare. Diferentierea este dificila, avand in vedere ca la copil, bronhopneumonia poate sa reprezinte una din posibilitatile de debut al procesului tuberculos.

Infiltratele fugace pulmonare - descoperite intamplator radiologic, se diferentiaza prin lipsa simpomatologiei clinice, caracter fugace al aspectului radiologic si prin testele de laborator (eozinofilie, reactia Bordet-Wassermann pozitiva)

Edemul pulmonar da aspecte similare, localizarile leziunilor sunt tipice in regiunile medii si bazale, conturul opacitatilor este difuz, intensitatea este redusa, ele dispar rapid dupa tratament.

Alte afectiuni specifice sau nespecifice metastazele pulmonare, limfogranulomatoza (boala Hodgkin), echinococoza pulmonara, toxoplasmoza, cisticercoza, pneumoconioze, micoze pulmonare, etc.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate