Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Interpozitia secundara a unui segment izolat din colonul transvers


Interpozitia secundara a unui segment izolat din colonul transvers


INTERPOZITIA SECUNDARA A UNUI SEGMENT IZOLAT DIN COLONUL TRANSVERS - Procedeu Moroney. (Fig.7.)

Definitie.

Repunerea duodenului in circuitul digestiv, prin interpunerea intre cele doua bonturi, gastric si duodenal, a unui segment din colonul transvers.

Indicatia acestui procedeu se face preferential atunci cand exista si un ulcer peptic, dar rezultatele nu s-au aratat mai bune.

Practicarea acestui procedeu, se face mai rar din motive mai mult tehnice (tehnica greoaie), dar starea generala a pacientului sa fie buna.

Tehnica.

Timpul I.Se incepe cu degajarea anastomozei gastro-jejunale de mezocolonul transvers, dupa care se examineaza bontul gastric urmand rezectia sa, nu mai mult de doua laturi de deget stangi, nivelul rezectiei de 2/3.

Explorarea endogastrica, care trebuie sa ateste daca sunt leziuni, in special ulcer (noi am descoperit la explorare o leziune maligna, confirmata postoperator histologic, care a necesitat rezectia totala a bontului gastric si, culmea, s-a putut practica esofago-duodenoanastomoza, termino-terminala, atingand . .?deziderat si anume:

-rezectia totala a bontului gastric executata cu intentie de radicalitate (leziunea maligna era un "polip de mica curbura sesil cu diametrul de circa 15 mm, ulcerat), in sensul extirparii tuturor ganglioanelor impreuna cu celulo-limfadenectomie retro-gastrica;

-repunerea duodenului in circuitul digestiv, care s-a efectuat in conditii optime (bolnavul monitorizat timp de doi ani, a evoluat in conditii bune, fa5ra suferinte si fara recidive)

Revenim la tehnica inceputa.

Deci rezectia bontului gastric atat cat este necesar pentru a preveni aparitia ulcerului peptic.

Timpul II.

Tualeta bontului duodenala care se executa ca la operatiile anterioare neuitand ca si aici se va rezeca bontul duodenal atat cat este nevoie.

Timpul III.

?..

Timpul IV.

Izolarea de la nivelul colonului transvers, unui segment din colon si anume de la nivelul cel mai bine vascularizat, poate chiar de la nivelul arterei colice medii a lui Frantz, in lungime de circa 10-14 cm. Sectiunea colonului se va face la mijlocul celor doua artere "drepte" din arcada lui Riolan, pentru ca ambele bonturi colonice sa fie bine vascularizate.

Dupa rezectia grefei colonice, se va practica restabilizarea tranzitului digestiv din zona, prin anastomoza, termino-terminala, colono-colonica transversala. Grefa colonica va fi trecuta in etajul supramezocolic, iar mezourile satelite vor fi fixate la bresa mezocolonica, care deja este prezenta.Timpul V.

Pregatirea bontului duodenal:

-disectia bontului duodenal din zona unde a fost suturat si cusut, degajare care se va face pe toate partile; rezectia bontului duodenal, indiferent de starea sa de normalitate, rezectie care va cuprinde cel putin un lat de deget;

-rezectie de explorare poate si papilara.

Timpul VI.

Se va interpune grefa colonica transversa in pozitie antiperistaltica, intre bontul gastric si duodenal, unde se va anastomoza termino-terminal. Aceste anastomoze se pot practica, fie termino-terminal, dupa efectuarea congruentelor pe grefa colonica, fie termino-lateral.

Interpozitia grefei colonice intre bonturile, gastric si duodenal, are indicatie destul de rara, deoarece are o tehnica ceva mai laborioasa, cu durata lunga. Singurul avantaj pe care il gasesc cei care il practica, printre care si colectivul nostru, este faptul ca se "intarzie" evacuarea gastrica, ceea ce este un lucru pozitiv la acesti bolnavi.

Ramane deci ca aceasta interpunere de colon sa se faca numai atunci cand celelalte procedee au contraindicatii.

Fig.7.

B.- Reconversiunea duodenului - Procedeu Moroney,

prin

Interpunerea unui segment de colon transvers, izolat, si anastomozat cu stomacul (bontul sau) si cu Duodenul I (bontul sau) -Vagotomie.

A.- Rezectia gastrica cu anastomoza gastro-jejunalaPolitica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate