Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Interpozitia secundara a ansei aferente - procedeul henley


Interpozitia secundara a ansei aferente - procedeul henley


INTERPOZITIA SECUNDARA A ANSEI AFERENTE - PROCEDEUL HENLEY. (Fig. 5.)

Definitie.

Dupa rezectia ansei aferente cat mai jos posibil, adica aproape de unghiul duodeno-jejunal se va anastomoza, capatul sau proximal cu bontul duodenului unu.

Tehnica.

Timpul I.

Laparotomie mediana xifo-ombilicala, bransata sau nu subombilical.

Timpul II.

Explorarea in amanuntime a bonturilor gastric restant si a bontului duodenal, in primul rand pentru a depista daca nu sunt stramtorari ale gurilor de anastomoza si daca nu exista localizarea vreunui ulcer postoperator, examinare care se va completa si dupa sectiunea ansei aferente, in limita posibilitatii.

Timpul III.

Este un timp foarte important si consta din desfacerea gurii de anastomoza de mezocolonul transvers si aducere ei in etajul supramezocolic.

Timpul IV.

Sectionarea ansei aferente, asa cum aminteam mai sus, "cat mai jos posibil", pentru a repune in circuitul digestiv o ansa aferenta cat mai lunga, care sa constituie in acelasi timp si marirea de volum a bontului gastric. Locul sectionarii ansei aferente va fi la nivelul unghiului duodeno-jejunal.

Timpul V.

Trecerea ansei aferente supramezocolic pe la nivelul bresei mezocolonului transvers, acolo unde am desfacut mezocolonul de gura de anastomoza.

Timpul VI.

Sectiunea ansei aferente cat mai aproape de bontul gastric si sutura bontului restant intr-un plan total cu fire separate de ata, cu infundarea mucoasei.Timpul VII.

Aducerea bontului ansei aferente sectionate pana in zona bontului duodenal, care se va degaja si pusa in evidenta fata sa anterioara, pe o suprafata convenabila.

Timpul VIII.

Anastomoza capatului ansei aferente cu bontul duodenal pregatit in acest sens, termino-terminala (lateral), terminand operatia.

Se poate spune ca utilizarea ansei aferente pentru reconversiunea duodenului poate fi indicata numai atunci cand ansa aferenta este suficient de lunga pentru a putea fi anastomozata cu DI, fara tractiune, de aceea aceasta tehnica este utilizata mai rar. (Turai).

Fig.5.

Reconversiunea duodenului prin procedeul Henley

Vagotomie

A.- Rezectia gastrica cu anastomoza gastro-jejunala Reichel-Polya.

B.- Anastomoza ansei aferente, dupa rezectia sa de la nivelul gurii gastrice si anastomozarea ei cu duodenul. (A.A.A.-DI.).Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate