Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
INFLUENTELE MASAJULUI ASUPRA ORGANISMULUI


INFLUENTELE MASAJULUI ASUPRA ORGANISMULUI


INFLUENTELE MASAJULUI ASUPRA ORGANISMULUI

Originea si vechimea masajului nu au putut fi determinate cu precizie, a aparut la unele popoare din antichitate si se practica si astazi in mod empiric la unele popoare mai putin dezvoltate.

Masajul exercita influente multiple asupra organismului, acestea fiind directe (piele,tesuturi de la suprafata) si indirecte (cand actiunea se transmite in profunzime). Influentele mai pot fi impartite si in influente partiale si generale.Dupa un alt criteriu influentele masajului pot fi:imediate (strans legate de natura, durata, tehnica si intensitatea,sensibilitatea pielii) si tardive(reactii lente, se produc incet, in mod secundar, fie in regiunea masata, fie in profunzime sau la distanta). Masajul poate exercita asupra organismului influente excitante sau stimulatoare si influente calmante si inhibitoare.

1. INFLUENTELE MASAJULUI ASUPRA PIELII

Acest tesut contine un organ bine definit, cu functii proprii destul de complexe si de mare importanta pentru organism. Pentru o talie medie suprafata aproximativa a pielii este de 1 -2 metri patrati.

INFLUENTE DIRECTE

 • imbunatateste calitatile fizice ale pielii, elasticitatea si mobilitatea ei;
 • indeparteaza celulele carnoase, stimuland cresterea celulelor tinere;
 • pastreaza echilibrul dintre circulatia periferica si cea profunda;
 • intensifica schimburile nutritive prin activarea circulatiei;
 • trateaza anatomic si atrofic pastrand cat mai mult aspectul ei tanar;
 • contribuie la functia de termoreglare a corpului;
 • influenteaza favorabil functiile secretorii externe si interne ale pielii;
 • in activitatea sportiva pentru realizarea incalzirii corpului inaintea unor probe care cer de la inceput un efort fizic mare.

2. INFLUENTELE MASAJULUI ASUPRA TESUTULUI CONJUNCTIV

Tesuturile subcutanate sunt formate din celule si fibre inextensibile si plastice dispuse in straturi mai mult sau mai putin abundente. Ele sunt strabatute de numeroase vase de sange si limfa precum si de o vasta retea de ramificatii nervoase.

Influentele masajului :

 • se intretine si se reface la nevoie elasticitatea si supletea elementelor care favorizeaza miscarile corpului: dezvoltand tonusul si rezistenta elementelor care au rolul de fixare si protectie a tesutului si organelor
 • influentarea vasoconstrictiei si vasodilatatiei, mentinand echilibrul circular in tot corpul
 • stimularea schimburilor nutritive pe o cale grabind evacuarea rezidurilor metabolice
 • influenteaza circulatia sangelui si limfei, functiile hormonale si reactii neurovegetative

La sportiviii accidentati sau operati, masajul tesutului conjunctiv stimuleaza resorbtia infiltratelor in jurul leziunilor, refacerea tesuturilor, formarea rapida a cicatricelor, induratiilor, retractiilor si ridurilor, scurteaza perioada de incapacitate functionala si de revenire la normal.

3. INFLUENTELE MASAJULUI ASUPRA APARATULUI LOCOMOTOR

Masajul exercita o serie de actiuni foarte utile asupra elementelor aparatului locomotor. Muschii si tendoanele, fascii si aponevroze teci tendinoase si alte formatiuni fibroase, asupra tesuturilor moi, articulare si perii articulare chiar si asupra osului si periostului.

Influentele masajului asupra muschilor

 • cresterea elasticitatii,conductibilitatii si contractibilitatii lor;
 • relaxarea muschilor incordati sau obositi;
 • cresterea impulsului motric si a capacitatii de contractie;
 • cresterea debitului sangvin local si accelerarea curentului de limfa;
 • influente pozitive asupra muschilor atrofici si anatomici si contracturati

In antrenamentul sportiv, masajul muschilor este indicat pentru a mari adaptarea lor la efortul progresiv, pentru impiedecarea acumularii rezidurilor toxice, pentru a mari rezistenta organismului la oboseala.

Masajul pregateste tesutul muscular pentru efort, in pauzele dintre probe, combate incordarea si reda supletea si contractibilitatea normala a fibrelor musculare, dupa probe inlatura oboseala si ajuta organismul sa isi recupereze mai repede fortele pierdute.

Masajul tendoanelor si al tecilor tendinoase se execut o data cu masajul muschilor. La sportivi se simpte nevoia unei prelucrari mai atente al locului unde se face legatura dintre muschi si tendon. La acest nivel solicitarile in efort fiind mai mare, se pot produce intinderi si smulgeri de fibre, urmate de induratii si jena functionala.

Oasele beneficiaza de efecte circulatorii si trofice ale masajului numai in mod indirect, prin intemediul tesuturilor moi care le acopera si in care se ramifica reteaua vasculara si nervoasa comuna. Aceste efecte sunt si mai sigure atunci cand sunt masati muschii cu care oasele au legaturi functionale.

In acest fel se explica si influentele masajului periostal asupra circulatiei sangelui si asupra nutritiei osului.

4. INFLUENTELE MASAJULUI ASUPRA CIRCULATIEI SANGELUI SI LIMFEI

 • Accelereaza scurgerea sangelui din vene si capilare golind mai activ lichidele din vasele limfatice si din spatiile intercelulare;
 • diminueaza congestiile si stazele din tesuturi si organe;
 • usureaza circulatia in artere, scazand prin aceasta efortul miocardului;
 • ajuta in echilibrarea circulatiei superficiale si profunde.

Influentele se extind si asupra continutului vaselor de sange care prezinta unele modificari. Cercetand sangele inainte si dupa o sedinta de masaj general, constatam ca numarul globulelor rosii si albe este putin crescut, iar cantitatea de hemoglobina marita.

5.INFLUENTELE MASAJULUI ASUPRA SISTEMULUI NERVOS

Procedeele masajului determina in organism reactii fiziologice corespunzatoare pe de o parte naturii si functiunilor tesutului sau organismului masat, iar pe de alta parte, formei, intensitatii si duratei procedeului aplicat.

Aceste reactii se produc prin intremediul S.N.C.excitand terminatiile aparatului exteroceptor cutanat si subcutanat, precum si aparatului proprioceptor din muschi, tendoane si articulatii care le transmit centrilor nervosi si apoi pe calea reflexa se rasfrang asupra diverselor functiuni ale tesuturilor si organelor.

Masajul provoaca atunci cand este bine executat o serie de efecte subiective, care se traduc in cazul masajului stimulator printr-o senzatie de buna dispozitie, de energie si initiativa, iar in cazul masajului linistitor printr-o stare de relaxare destindere si deconectare.

6.INFLUENTELE MASAJULUI ASUPRA TESUTURILOR

SI ORGANELOR PROFUNDE

Pentru a le putea influenta pozitiv trebuie sa folosim unele procedee tehnice speciale, ca actiune in profunzime sau la distanta, sau sa ne bazam pe actiunea reflexa a lor

Masajul CAPULUI are in general un rol descongestionant si linistitor asupra centrilor nervosi si cailor nervoase superioare.

Prin masajul TRENULUI SUPERIOR determinam reflexe utile asupra aparatului respirator si circulator.

In regiunea precordiala se poate accelera sau incetini intr-o oarecare masura ritmul cardia, creste sau scade tensiunea arteriala.

APARATUL DIGESTIV poate fi stimulat prin actiunea sinergica a manevrelor de masaj abdominal. Imbunatatirea digestiei si absorbtiei rezulta din activarea circulatiei functionale, cresterea consecutiva a secretiilor. Ca urmare se regleaza tranzitul gastrointestinal si pe caile biliare.

Masajul tesuturilor si organelor profunde are o mare aplicabilitate in cadrul tratamentului complex al unor boli interne, dar este mai rar folosit in cadrul activitatilor sportive.

"NUMAI O VIATA SCURTA NE ESTE ACORDATA SI FIECARE AR TREBUI SA-SI PUNA INTREBAREA:CUM AS PUTEA SA-MI INVESTESC PUTERILE MELE ASTFEL, INCAT SA ADUCA CEL MAI MARE FOLOS? CUM AS PUTEA FACE MAI MULT SPRE SLAVA LUI DUMNEZEU SI PENTRU FOLOSUL SEMENILOR MEI? Caci viata numai atunci are valoare, cand este folosita pentru ajungerea acestor scopuri."

Organismul uman detine imense posibilitati de aparare si regenerare care trebuie cunoscute si intretinute. In acest sens speram ca si aceasta modesta contributie ii va ajuta pe toti cei constienti de valoarea incomensurabila a sanatatii si receptivi la metodele naturale de profilaxie si tratament sa le considere ca fiind prima si cea mai compatibila solutie in fata bolilor, daca tratamentul este indispensabil.

Desi in anumite cazuri interventiile chirurgicale sunt absolut necesare, credem totusi ca perfectiunea organismului ne cere mai intai sa facem totul pentru a le evita.

Pornind de la convingerea ca masajul reprezinta o componenta indispensabila a regimului zilnic de viata igienica, atat la sportivi cat si la nesportIvi, cu scopuri diferite, ne exprimam speranta ca si scurta lucrare de fata se va constitui intr-o pledoarie convingatoare in sprijinul includerii masajului in regimul cotidian de viata, iar lucrarea de fata va intra in arhiva fiecarui kinetoterapeut si NU NUMAI.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate