Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
» Generalitati privind restaurarile protetice unidentare


Generalitati privind restaurarile protetice unidentare
Generalitati privind restaurarile protetice unidentare

Restaurarea coroanelor dentare cu un anumit grad de distructie se poate face atat prin tehnici directe cat si indirecte. Evolutia ambelor procedee in ultimele decenii a fost marcata de o diversificare fara precedent a materialelor dentare, care a atras dupa sine tehnologii noi.

In timp ce producatorii le subliniaza avantajele si calitatile, utilizatorii-medicii stomatologi, spera ca produsele pe care le vor cumpara sa fie adecvate scopului dorit si in orice caz mai bune decat cele pe care le inlocuiesc. In acest sens trebuie gasit raspunsul la o serie de intrebari:

oare proprietatile fizice ale materialelor corespund scopului propus?
prezinta noul material avantaje fata de cele anterioare?

este sigura utilizarea lor? este suficient de facila?

pretul de cost este adevarat? (Bratu D. “Bazele clinice si tehnice ale protezarii fixe, 2006)

Materialele de restaurare coronara ar trebui sa posede proprietati similare cu smaltul si dentina , tesuturile dentare pe care trebuie sa le inlocuiasca.

Actualmente nici unul dintre materialele de care dispunem nu indeplineste toate aceste cerinte. In functie de situatia clinica , medicul stomatolog trebuie sa decida solutia optima de restaurare , punand in balanta indicatiile, avantajele si dezavantajele fiecaruia.

Unde este limita de demarcatie intre un procedeu direct si unul indirect? Care sunt materialele care trebuie folosite? Acestea sunt doua intrebari la care raspunsul nu vine de la sine adeseori doar dupa un examen clinic sumar.

Alegerea unui anumit tip de material so design al restaurarii depinde de mai multi factori:

gradul de distructie coronara

estetica

controlul placii bacteriene

retentia

aspectul financiarDaca distructia coronara suferita de dintele afectat este mare, astfel incat structurilor restante trebuie sa li se asigure rezistenta si protectie, atunci se va prefera o restaurare indirecta, metalica, ceramica sau mixta, in locul obturatiilor din amalgam sau compozit.

Aspectul estetic depinde de gradul de vizibilitate al dintelui ce urmeaza sa fie restaurat. Alegerea tipului de restaurare depinde si de spiritul critic si pretentiile pacientului.

Controlul placii este esential in alegerea tipului de restaurare coronara. Atata timp cat pacientul nu prezinta o igiena bucala satisfacatoare, controlabila, nu se va indica o restaurare indirecta.

In privinta retentiei, coroanele de invelis metalice sunt fara indoiala cele mai retentive. Problema retentiei se pune in cazul dintilor scurti, sau in cazul dintilor stalpi ai unei proteze partiale mobilizabile.

Aspectul financiar trebuie luat in considerare, deoarece in situatia cand nu exista un for (respectiv o societate de asigurari, guvernul, armata, etc) care sa suporte costul si pacientul trebuie sa scoata bani din buzunar varianta terapeutica aleasa trebuie sa fie in deplin consens cu posibilitatile financiare ale acestuia.

Restaurarile coronare se califica in doua mari categorii:

-intracoronare si extracoronare (Bratu D. “Bazele clinice si tehnice ale protezarii fixe, 2006 )
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate