Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Faza exudativa a inflamatiei : vasodilatatie si crestrea permeabilitatii capilare


Faza exudativa a inflamatiei : vasodilatatie si crestrea permeabilitatii capilare


Faza exudativa a inflamatiei : vasodilatatie si crestrea permeabilitatii capilare

Vasodilatatia este masiva in arteriole si capilare producand calor, rubor si edem. Porneste de la nivelul venelor postcapilare permitand cresterea fluxului sangvin local(hiperemie).In timp, datorita incetinirii circulatiei, apare staza urmata de cresterea presiunii hidrostatice intravasculare cu depasirea presiunii interstitiale ceea ce permite o miscare a fluidului( transsudat) cu aparitia unui exces de lichid interstitial( edem).

Cresterea permeabilitatii vasculare - schimburile normale in fluidul intravascular sunt dependente de legea lui Starling si de endoteliul intact. Legea lui Starling mentine fluidul intravascular prin echilibrul a 2 forte opuse:

presiunea hidrostatica ( tendinta de mobilizare a lichidului din vas in interstitiu)

presiunea coloid - osmotica ce mobiliz fluidul din interstitiu spre vas. In inflamatie exista o crestere a presiunii hidrostatice produse de vasodilatatia si scaderea presiunii coloid - osmotice datorita pierderii de proteine in GM mica prin endoteliul hiperpermeabil.

Mecanisme privind cresterea permeabilit endoteliale:

contactia cel epiteliale ce duce la form de jonctiuni intercelulare mari.reactia endoteliala data de reorganizarea citoscheletala si a jonctiunilor, rezultand jonctiuni interendolteliuale largi.

agresarea endoteliala directa apare datorita cel endoteliale lezate si detasate.

agresarea endoteliala mediata leucocitar rezulta din agregarea leucocitelor, adeziune si migrarea prin endoteliu. Aceste leucocite elibereaza radicali liberi derivati din oxigen si enz proteolitice care produc leziuni endoteliale sau detasari celulare.

Efectele cresterii permeabilitatii vasculare:
- fluidul extravascular formeaza un exudat cu o greutate specifica mai mare decat transsudatul. Exudatul are un continut inalt in proteine plasmatice si leucocite si are rolul de a dilua agentii toxici si iritativi ca si de a aduce Ac, complement, subst chemotactice si leucocite la acest nivel.

- pierderea plasmei duce la incetinirea miscarii hematiilor din microcirculatie cu formarea eventuala de trombion capilarele mici din aria inflamata.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate