Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
EXEMPLE DE SOLUTII INJECTABILE: Analgezice; Vitamine; Antiinflamatoare; Antibacteriene; Aminoglicozide;


EXEMPLE DE SOLUTII INJECTABILE: Analgezice; Vitamine; Antiinflamatoare; Antibacteriene; Aminoglicozide;
SCOALA POSTLICEALA SANITARA

DR. TR. SEVERIN

REFERAT

TEMA: EXEMPLE DE SOLUTII INJECTABILE:

-Analgezice;

-Vitamine;
-Antiinflamatoare;

-Antibacteriene;

-Aminoglicozide;

Preparatele farmaceutice injectabile sunt solutii, emulsii, suspensii sau pulberi sterile divizate in fiole sau flacoane destinate administrarii parenterale.

Sunt incluse solutii injectabile ,produsele uscate solubile ce se dizolva intr-un solvent potrivit in momentul injectarii ,suspensii injectabile sau pulberi care sunt dispersate sub forma de suspensii inainte de administrare si emulsii injectabile. Se mai numesc si preparate parenterale -denumire ce provine de la latinescul :PAR-ENTERON (in afara de intestin )

Avantaje ale medicamentelor injectabile:

-absorbtia substantei active se face aproape in totalitate, fiind dispersata prin intermediul sangelui in tot organismul ,comparativ cu absorbtia lenta prin mucoasa tubului digestiv urmata de o absorbtie partiala ca la medicamentele orale;

-face posibila si administrarea medicamentelor care uzual, oral sunt inactivate la nivelul stomacului sau la ficatului;

-sunt administrate si medicamente care oral dau efecte secundare;

-raspunsul therapeutic al medicamentului este mai sigur deoarece se evita variatiile raspunsului date de conditiile de mediu din tractul digestiv

Dezavantaje :-leziunea tesutului in momentul injectarii insotita de durere;

-necesitatea unui personal calificat pentru administrare;

-dificultatea de a se asigura o tehnica aseptica la preparare si administrare;

-existenta unor reactii alergice la anumiti pacienti pentru anumite medicamente.

Medicamentele injectabile se clasifica dupa locul administrarii:

-injectii intravenoase (i m) care se introduc in vena si care produc un effect imediat;

-injectii intramusculare (i m)care se introduc in tesutul muscular cu o viteza de actiune mai mica decat la cea intravenoasa;

-injectii subcutanate (s c) sau hipotermice care se introduc sub piele cu o absorbtie mai lenta decat cele i.v si im;

-injectii intraperitoneale ,intralombare, intracardiace, intrapleurale, intraarteriale, intradermice.

Preparatele injectabile se administreaza cu un dispozitiv adecvat: seringa cu piston la care se adapteaza un ac de seringa.

Exemple de solutii injectabile:

I. ANALGEZICE: ALGOCALMIN, ALGIFEN, PIAFEN ,etc .

ALGOCALMIN 1g/ml,solutie injectabila,contine metamizol sodic anhidru sub forma de metamizol sodic monohidrat 1,05 g si excipient ,apa pentru preparate injectabile.

Indicatii terapeutice: dureri acute severe posttraumatice sau postoperatorii,dureri colicative,combaterea febrei.

Contraindicatii:hipersensibilitate la metamizol sau la oricare dintre componentii produsului, sugarii cu varsta sub 3 luni, insuficienta cardiaca severa.

Doze si mod de administrare: adultii si copii cu varsta peste 15 ani doza uzuala este de 500-1000 mg metamizol sodic (1/2-1fiola) i.m sau i.v lent o data pe zi.

Reactii adverse:hipotensiune, urticarie insuficienta acuta etc .

ALGIFEN compozitie:5ml solutie injectabila contin metamizol sodic 2,5g clorhidrat depitofenona 0,01g, bromometilat de fenpipramida 0,0001g si excipienti: apa pentru preparate injectabile.

Grupa farmacoterapeutica:anticolinergice sintetice in combinatie cu analgezice.

Indicatii terapeutice:in tratamentul simptomatic al sindroamelor algice intense insotite de spasme ale musculaturii netede : (colica renala, colica biliara, colite, dismenoree), in migrene in tratamentul durerilor postoperatorii si posttraumatice.

Contraindicatii: hipersensibilitate la oricare dintre componente in spcial la metamizol ,afectiuni hepatice, renale, insuficienta cardiaca,boli de sange.

Doze si mod de administrare: doza uzuala recomandata este de 1fiola de 1-3 ori pe zi in functie de intensutatea durerii.Se administreaza i m profound sau i v .

Reactii adverse:Agranulocitoza poate sa apara indifferent de doza dupa prima administrare sau dupa administrari repetate, pot sa apara crize de astm bronsic, angina ulcero-necrotica, ulceratii bucale.

II VITAMINE :VITAMINA A , VITAMINA B1, B2, B6, B12, VITAMINA C VITAMINA PP.VITAMINA D.

1.

VITAMINA A sau RETINOLUM intervine in reglarea mucozitatii si tegumentelor ,stimuleaza formarea anticorpilor .

Indicatii: Intarzierea cresterii la copii ,dermatoze ,infectii si inflamatii ale mucoaselor ,tulburari digestive cornice.Cecitate nocturna in ciroza biliara (50.000u./zi initial;intretinere cu 5.000-25.000u./zi).

Administrare: 1fiola injectabila intramuscular pe zi .

Reactii adverse:hipertensiune intracraniana si hiperostoza in supradozare,tulburari hepatice.

Cind. Sarcina doze peste 10.000uizilnic in alimentatie si ca supliment

2. VITAMINA B1 (SICOVIT B1 100 mg/2ml)

Compozitie: 2ml solutie injectabila contin clorhidrat de tiamina anhidru100mg sub forma de clorhidrat de tiamina monohidrat 105 mg si excipienti:clorhidrat de L-cisteina anhidru, hidrogenocarbonat de sodiu, apa pentru preparate injectabile.

Indicatii:Carenta de vitamina B1 ;boala beri-beri(insuficienta cardiaca ,edeme).Fenomene de encefalopatie :sindrom Wernicke, sindrom korsakoff.

Cind. :Hipresensibilitate la tiamina sau la oricare dintre excipienti.Nu se recomanda in timpul sarcinii si alaptarii.

Administrare: produsul se administreaza im sau iv.Doza recomandata este de 100-200 mg/zi . In cazul administrarii iv produsul trebuie injectat lent timp de peste 10minute.

Reactii adv-Hipotensiune arteriala tranzitorie, reactii de hipersensibilitate cu diverse grade de severitate ,pana la socul anafilactic.Se recomanda testarea intradermica inainte de administrarea vitaminei B1.

Efecte asupra SNC ,slabiciune musculara, neliniste psihomotorie,greata,

In administrare intramusculara :induratie locala.

3. VITAMINA B6 (SICOVIT B6 50 mg/2ml)

Compozitie ml solutie injectabila(1 fiola) contin clorhidrat de piridoxina 50 mg si excipienti:apa pentru preparate injectabile..

Indicatii terapeutice: Sicovit B6 50 mg/2 ml este indicat in tratamentul sau profilaxia starilor determinate de deficitul sever de piridoxina,atunci cand administrarea pe cale orala nu este posibila:

-anemie sideroblastica;

-tulburari neurologice;

-dermatita seboreica,precum si in urmatoarele situatii patologice:

-alcoolism;

-tulburari metabolice ereditare in metabolismul aminoacizilor(homocistinuria,hiperoxaluria primara de tip I ).

De asemenea piridoxina este utilizata pentru a preveni neuropatia de tip toxic medicamentos asociata cu tratamentul cu izoniazida.

Contraindicatii:Hipersensibilitate la piridoxina sau la oricare dintre excipientii medicamentului.Tratament cu levodopa in absenta asocierii unui inhibitor de dopadecarboxilaza.

Precautii:Se recomanda ca tratamentul cu piridoxina(vitamina B6) sa nu fie interupt brusc.Se recomanda prudenta si ajustarea dozelor in cazul util;izarii altor medicamente care contin vitamina B6.

Sarcina si alaptarea:Datorita lipsei datelor suficiente se recomanda evitarea utilizarii Sicovit B6 50 mg/2 ml in timpul sarcinii.Vitamina B6 trece in laptele matern,de aceea se recomanda evitarea Sicovit B6 50 mg/2 ml in timpul alaptarii.

Doze si mod de administrare: Sicovit B6 50 mg/2 ml se administreaza intramuscular sau intravenos.Tratamentul va fi individualizat si administrat sub supraveghere medicala.

Adulti: Doza terapeutica recomandata este de 50 mg-250 mg piridoxina( vitamina B6)(1-5 fiole sicovit B6 50 mg/2 ml) zilnic,in timp de 15-20 zile.Doze zilnice crescute,de 500 mg vitamina B6(10 fiole Sicovit B6 50 mg/2 ml) sunt indicate in afectiunile hematologice si in tulburarile metabolice ereditare.

Se recomanda ca tratamentul sa nu fie intrerupt brusc,pentru a evita instalarea unui sindrom de abstinenta.

Reactii adverse:Vitamina B6 este,de regula,bine tolerata.Administrarea unei doze crescute de vitamina B6 timp indelungat se poate asocia cu aparitia neuropatiei periferice severe de tip senzorial,prin mecanism toxic.De asemenea tratamentul indelungat dezvolta uneori fenomene de dependenta(de exemplu doze zilnice de 200 de mg vitamina B6 administrate mai mult de 30 zile);oprirea brusca a administrarii vitaminei B6 poate declansa un sindrom de abstinenta.

4. VITAMINA D

Solutie uleioasa injectabila /solutie pentru uz intern (1ml sol.uleioasa ijnectabila conyine ergocalciferol 400.000 u.i)

Indicatii:Preparatul este indicat in tratamentul si profilaxia rahitismului ,in osteoartrite .osteomalacie si decalcifiere gravidica; in spasmofilia de tip rahitic, in fracturi (asociat cu calciu) in tuberculoza pulmonara ,in intoxicatii cu plumb.

Doze si mod de administrare: i.m profund 600.000 u.i o data ,continuand dupa 6luni cu dozele recomandate pentru profilaxie. .

Contraindicatii:Hipercalcemie ,hipercalciurie, litiaza renala.

II ANTIINFLAMATOARE : VOLTAREN, REFEN, TRATUL (cu diclofenac); KETONAL, KETOROL, TADOR.

1. VOLTAREN apartine unui grup de medicamente numite ,, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene " (AINS) ,care sunt utilizate pentru tratamentul durerii si inflamatiei.

Voltaren amelioreaza simtomele inflamatiei cum sunt tumefactia si durerea .El nu are efect asupra cauzelor inflamatiei.

VOLTAREN -solutie injectabila 75mg/3ml .Substanta active din VOLTAREN este diclofenaculsodic;celelalte componente sunt;manitol, metabisulfit de sodiu (E 223), alcool benzilic, propilenglicol ,apa, pentru preparate injectabile si hidroxid de sodiu.

Solutia injectabila se administreaza prin injectare intr-un muschi sau prin perfuzare intr-o vena ,dupa dilutie.

Indicatii: - dureri acute articulare reumatismale (artrite), dureri de spate ,umar blocat, cotul de tenismen,si alte tipuri de reumatism.

atacuri de guta;

durerea determinate de calculi renali sau biliari.

durere si timefactie dupa interventie chirurgicala si traumatisme ;

crize severe de migrena.

Nu se utilizeaza Voltaren sol. inj.in cazul alergicilor la diclofenac ; celor cu ulcer gastric sau duodenal ; copiilor sim adolescentilor cu varsta mai mica de 18 ani; in timpul ultimelor 3luni de sarcina deoarece acsta poate vatama copilul nenascut sau poate determina probleme la nastere.;in cazuri rare, produce tulburari de vedere , ameteala sau somnolenta (in cazul conducatorilor auto -nu trebuie sa conduca sau sa foloseasca alte utilaje.)

Administrare: Solutia injectabila se injecteaza adanc i.m.sau in prin perfuzare in vena lent. Se administreaza o fiola pe zit imp de cel mult 2zile; in unele cazuri pot fi administrate 2 fiole pe zi.

Reactii adv. posibile: hemoragii sau vanatai neobisnuite, febra mare sau durere in gat persistenta, reactie alergica cu umflarea fetei ,buzelor, gurii, limbii sau gatului, durere toracica , durere de cap brusca si severa , greata, ameteala, convulsii, piele rosie sau vanata, durere de stomac severa, ingalbenirea pielii sau a ochilor(semn al hepatitei).

2. TRATUL solutie injectabila a 30 mg/ml

Compozitie: O fiola (3ml solutie injectabila )contine diclofenac deanolat 90mg (corespunzator la 75mg diclofenac sodic) si excipienti: alcool benzilic ,D-manitol, metabisulfit de sodiu, pripilenglicol, hidroxid de sodiu, apa pentru preparate injectabile.

Tratul face parte din grupa antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene, derivati ai acidului acetic si substante inrudite.

Indicatii terapeutice: - tratamentul reactiilor inflamatorii dureroase datorate proceselor reumatice acute si cronice, cum sunt artrita si poliartrita deetiologie multipla ,lombalgie asociata cu artroza invertebrala, poliartrita cronica primara ,reumatism abarticular (de exemplu bursita , tendovaginita, mialgii associate cu miozita, periartrita scapulohumerala).

-tratamentul afectiunilor cornice degenerative -spondiloza, artroza, spondilita anchilozanta crize de guta.

-inflamatii si edeme post -traumatice (de exemplu leziuni dobandite in timpul pacticarii sportului ,extractii dentare).

- dismenoree .- colici biliare sau urinare.

Contraindicatii:hipersensibilitate la diclofenac sau la oricare dintre excipientii produsului; ulcer gastric si duodenal; pacientii cu antecedente de astm bronsic ,urticarie sau rinita acuta ; adolescenti si copii cu varsta sub 12 ani ; insuficienta renala severa; ultimul trimestru de sarcina.

Doze si mod de administrare: Tratul , solutie injectabila este indicat in special in tratamentul durerii acute ,doza recomandata este de 90 mg diclofenac deanolat (2mlsolutie injectabila).Nu trebuie depasita doza zilnica maxima de 150mg diclofenac deanolat (5ml solutie injectabila Tratul)

Se administreaza intramuscular ,profund intragluteal.

Reactii adverse: tilburari gastro-intestinale -greata ,diaree, cefalee, ameteli, somnolenta, eczema,`eruptii cutanate prurit, retentie hidrosalina.Rareori pot sa apara ulcer gastro-duodenal insotit de hemoragii severe ; reactii alergice

;hepatita; hipotensiune arteriala ;nefrita interstitiala; anemie hemolitica.

Reactii adverse la locul injectarii :durere ,induratie,abcese, necroze.

3. KETONAL

Compozitie:fiecare fiola (2ml) contine 100mg de ketoprofen .(se pastreaza la temperaturi sub 25 C) Ketoprofenul este un antiinflamator nesteroidian..

Indicatii :Ketoprofenul este indicat pentru atenuarea unor sindroame dureroase, pentru tratamentul simtomatic al afectiunilor reumatice ,inflamatorii, drgenerative si metabolice ,durerea postoperatorie,dismenoree ,n artrita reumatoidala, spondiloartrita, (spondilita anchilozanta),artrita psoriazica, guta, artroze, reumatism extraarticular; contuzii,erntorse, luxatii, dureri de spate.

Doze si mod de administrare: pentru administrarea i.m doza este de 100mg o data sau se 2ori pe zi; dupa sfatul medicului.

Contraindicatii:hipersensibilitate la ketoprofen sau la oricare dintre componentele produsului;hipersensibilitate la AINS.

Nu se administreaza copiilor si pacientilor cu ulcer peptic active.

Reactii adverse:eczeme, urticarie, crize de astm la pacientii cu alergie la ketoprofen sau alte AINS.

4. KETOROL

Compozitie: O fiola contine ketoroloc tromethamina 30mg la 1ml si excipienti :clorura de sodiu ,etanol, apa pentru injectii .Se pastreaza la temperatura controlata 15-30 grade C si ferit de lumina.

Indicatii:Ketorolac este indicat in tratamentul de scurta durata al durerii acute moderate sau severe care necesita analgezice de nivel opioid. Nu este indicat in afectiuni dureroase cronice.

Doze si mod de administrare :la adulti solutia injectata i.m sau i.v nu trebuie sa depaseasca 5zile ;la copii nu trebuie sa depaseasca 2zile. Trebuie administrate cea mai redusa doza.

Reactii adverse:anorexie, constipatie, diaree, hemoragii gastro-intestinale, varsaturi.

Ketorolul este un analgezic potent din clasa AINS,cu proprietati analgezice ,antiinflamatoare, antipiretice.

III ANTIBACTERIENE BETA-LACTAMICE- PENICILINE -injectabile.

1. PENICILINE cu spectru larg: AMPICILLINUM,,CARBENICILLINUM..

PENICILINE sensibile la betalactamaza: PENICILINA G POTASICA SI SODICA, MOLDAMIN, RETARPEN.

PENICILINE rezistente la betalactamaza:OXACILLINUM; combinatii:AMOXICILLINUM + ACIDUM CLAVULANICUM (AUGUMENTIN).

IV ANTIBACTERIENE BETA-LACTAMICE - CEFALOSPORINE

1. CEFAZOLINUM:CEFAZOLIN SANDOZ 1 g ,LYZOLIN .

2. CEFUROXIMUM: AXETINE,CEFUROXIME, LIFUROX, MAXIL, ZINACEF.

3. CEFOTAXIMUM: CEFOTAX,CLAFORAN,CEFOTAXIM,LYFORAN,NASPOR, SEFOTAK.

V AMINOGLICOZIDE:STREPTOMICYNUM,GENTAMICINUM (GENTAMICIN, LIRAMICIN, DIAKARMON).

III 1.APICILLINUM (AMPICILINA) flacon injectabil 250mg, 500mg, 1g.Bactericid prin inhibarea sintexei peretelui bacterian. Activa pe germenii sensibili la penicilina G pe bacilli gram negativi (E coli, H. influenzae, Salmonelle, Shigelle, Bruella, unele tulpini de klebsielle).Inactiva pe piocianic ,enterobacter, B. fragilis, stafilococi.

INDICATII: Infectii grave septicemia, endocardite, meningite, peritonite, cu enterococi ,salmonele ,cloi, proteus,tratament initial la copil in meningite cu germeni inca neidentificati,infectii respiratorii,urinare,biliare,encefalopatie hepatica,febra tifoida,tuse convulsive,listerioze,infectii chirurgicale diverse.

Reactii adverse:Alergii mai frecvente decat la penicilina G(de circa 5 ori) constand mai ales in eruptii cutanate;accidente alergice;alergie incrucisate cu alte peniciline.In mononucleoza infectioasa alergii foarte frecvente(peste 80%).

Contraindicatii:Alergie stafilococii cu germeni penicilinazosecretori,infectii cu pioceanic,enterobacter,baxcteroizi anaerobi.Trece in secretia lactate si poate provoca candidoze,diaree si sensibilizare alergica la sugari.

Administrare:injectabili(i.m. sau i.v. perfuzii),in afectiuni severe.Adult:4-12 gr/zi in 4 prize.Copii:200-400 mg/kg/zi in 4 prize.O singura administrare zilnica 5 mg la sugar;10 mg la copil mic;15-25 mg la copil mare si adult(solutie cu 5 mg/ml).

Pentru i.m continutul flaconului se dizolva in 2 ml apa distilata sterila.Pentru i.v. in 10-20 ml apa distilata sau ser fizilogic,injectare lenta sau perfuzie.Se evita asocierea cu alte substante mai ales in flacoanele de perfuzie.

III 2. PENICILINA G POTASICA 400.000 U.I.;1.000.000 U.I.-pulbere pentru solutie injectabila.

Compozitie:un flacon contine benzil penicilina 400.000 U.I.-1.000.000 U.I. sub forma de sare de potasiu.

Indicatii:benzil penicilina este idicata in tratamentul urmatoarelor infectii cu germeni sensibili:-angine,scarlatina,infectii O.R.L.,meningita bacteriana,pneumonie bacteriana,sifilis,profilaxie antitetanica,infectii osteoarticulare,infectii genitale,stomatologice,infectii cutanate si ale tesuturilor moi,antrax,profilaxia infectiilor plagilor prin muscatura de animale(febra muscaturii de sobolan),boala Lyme.Contraindicatii:hipersensibilitate la antibiotice din grupa betalactaminelor:peniciline sau cefalosporine(10% din persoanele alergice prezinta reactivitate imunologica incrucisata pentru benzil penicilina.Aparitia reactiilor alergice impune oprirea tratamentului.

Doze de administrare:durata tratamentului este de minim 10 zile.Adulti:obisnuit se administreaza intre 1.600.000 U.I. benzilpenicilina pe zi si 4.000.000 U.I. benzilpenicilina pe zi repartizata in 4 prize egale,la intervale egale de timp.La sugari si copii,doza recomandata este de 50.000-100.000 U.I./kg/zi i.m. sau i.v. tractionat in 4-6 prize.

Reactii adverse:anemie hemolitica,leucopenie,trombocitopenie,tulburari gastrointestinale,stomatita,rar candidoza.

V GENTAMICINUM(SULFAT DE GENTAMICINA-SOLUTIE INJECTABILA)

O fiola a 1 ml solutie injectabila contine sulfat de gentamicina 400 mg;o fiola a 2 ml solutie injectabila contine sulfat de gentamicina 80 mg.

Gentamicina este un antibiotic aminoglicozidic.Aceasta distruge bacteriile ce produc diverse infectii severe in organismul uman.

Indicatii:In tratamentul infectiilor abdominale severe.infectii ale tractului urinar,infectii severe respiratorii spitalicesti,infectii severe din arsuri,leziuni traumatice sau chirurgicale,si infectii cardiace(endocardite).In cazul multor infectii gentamicina se utilizeaza in combinatie cu unul sau mai multe antibiotice.

Administrare:Se administreaza i.m sau i.v..Adulti si copii de peste de peste 12 ani:2-5 mg gentamicina pe kg greutate corporala pe zi,divizate in 1-3 subdoze.Copii de la 2 sapt la 12 ani 6 mg/kg greutate corporala pe zi in 1-3 subdoze.

Durata tratamentului este de 7-10 zile,uneori mai mare.Nou-nascuti de pana la 2 saptamani 6 mg/kg greutate corporala pe zi in 2 subdoze.

Reactii adverse posibile:Gentamicina poate afecta aparatul vestibular si auditiv,rinichii si poate inhiba transmiterea neuromusculara.Alte reactii adverse posibile sunt diareea,dureri de cap,oboseala,tiuituri in urechi,crampe musculare ale membrelor inferioare,tulburari vizuale,cresterea temperaturii corpului,reactii de hipersensibilizare.

Alte exemple de solutii injectabile: HIDROCORTIZON HEMISUCCINAT; INSULINA; MANITOL-solutie perfuzabila; XILINA 40mg/2ml; GLUCOZA 3,3g/10ml; MEMOTAL(PIRACETAM)1g/5ml ; ETAMSILAT 250 mg/2ML ;

1.HIDROCORTIZON HEMISUCCINAT

Compozitie:O fiola de 5 ml contine 0,025 ghidrocortizon hemisuccinat

Hidrocortizonul are proprietati antiinflamatorii si metabolice.

Indicatii: Hidrocortizonul este in cazurile care necesita un efect hormonal intens si rapid .Insuficienta acuta adrenocorticoida.

Administrare: Preparatul poate fi administrat prin injectare sau perfuzie intravenoasa sau prin injectare intramusculara.

Contraindicatii: la bolnavii cu herpes simplex, psihoze acute ,tuberculoza latenta.

Reactii adverse:osteoporoza, hipreglicemie si glicozurie,insomnie, tulburari psihice, nervozitate.

2. INSULINA

Solutie injectabila 100 u.i./ml 1,5; 3ml.

Insulina se administreaza in diabetul insulinodependent,dar ca si la bolnavii cu diabet non-insulinodependent care nu pot beneficia de alt tratament,in stres,traumatisme,interventii chirurgicale,infectii grave.

Reactii adverse: Hipoglicemie.Formarea de anticorpi circulanti.Reactii alegice cutanate.

Administrare:preparatul,doza,calea de administrare,numarul zilnic de administrari se fixeaza individual.

3.GLUCOZA

Compozitie:o fiola de 10 ml contine:glucoza pro inj. calculata in substanta anhidra 3,3 g si excipienti:clorura de sodiu,apa pentru preparate injectabile.

Indicatii: -Tratamentul de urgenta al starilor de hipoglicemie severa;

-vehicul pentru administrarea altor medicamente(mai ales in perioada pre-,intra si postoperatorie)

Contraindicatii:Hiperglicemie,coma hiperosmolara,soc,dezechilibre acido-bazice de cauza metabolica,tulburari ale tolerantei la glucoza,anurie,hemoragie cerevro-meningeala,delirium tremens insotit de deshidratare,accidente vasculare cerebrale:hiperglicemia secundara extinde alterarile cerebrale ischemice si ingreuneaza recuperarea.

Precautii:Solutia de glucoza nu se va administra pe aceleasi sisteme de perfuzie cu sangele deoarece poate determina hemoliza si coagularea.Injectia intravenoasa trebuie sa se efectueze foarte lent.

Doze si mod de administrare:Se administreaza in injectii intravenoase,in doze care depind de necesitatile individuale ale pacientului si de glicemie.

Reactii adverse:Administrarea intravenoasa de solutie de glucoza poate produce:durere locala,iritatie venoasa,tromboflebita si necroza tisulara.Injectarea paravenoasa poate produce iritatie locala si necroza.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate