Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Disciplina: medicina interna - teste grila


Disciplina: medicina interna - teste grila


DFA


1.     Care din urmatoarele afirmatii referitoare la tusea si expectoratia din bronsita cronica sunt corecte ?

a.     tusea si expectoratia apar in majoritatea zilelor, cel putin 3 luni pe an

b.     exista tuse si expectoratie cel putin 2 ani consecutiv

c.      sputa este frecvent purulenta si in cantitate mai mare de 100 ml

d.     se datoreaza hipersecretiei de mucus



e.     se datoreaza unei pleurezii asociate

2.     Procedeul cel mai eficient de fluidificare a secretiei bronsice consta in:

a.     administrarea de hemisuccinat de hidrocortizon

b.     hidratarea corecta

c.      administrarea de antitusive

d.     administrarea de miofilin

e.     administrarea de ampicilina

3.     Care dintre urmatorii germeni sunt raspunzatori de acutizarile din bronsita cronica ?

a.     streptococul viridans

b.     pneumococul

c.      legionella pneumophilla

d.     haemophilus influenzae

e.     brucella

4.     Hipocratismul digital poate sa apara in urmatoarele afectiuni:

a.     bronsita cronica cu poliglobulie secundara

b.     traheobronsita acuta

c.      astmul bronsic alergic

d.     cancerul bronhopulmonar

e.     endocardita infectioasa

5.     Vomica reprezinta eliminarea prin caile respiratorii superioare de:

a.     sange rosu, aerat

b.     mucus

c.      alimente ingerate

d.     puroi

e.     bila

6.     Bronhopneumopatia cronica obstructiva ( BPCO ) cu predominenta bronsitei cronice se caracterizeaza prin:

a.     dispnee, ca simptom principal

b.     aspect cianotic- buhait

c.      infectii respiratorii frecvente

d.     poliglobulie

e.     hipoxemie cu hipercapnie

7.     La pacientul cu bronsiectazie, sputa este cel mai frecvent:

a.     seroasa

b.     mucoasa

c.      sero-mucoasa

d.     purulenta

e.     hemoptoica

8.     Care din urmatoarele afirmatii sunt adevarate referitor la examenul sputei ?

a.     fibrele elastice nu apar in sputa in caz de abces pulmonar

b.     macrofagele alveolare confirma originea bronsica

c.      eozinofilele nu apar in sputa in caz de bronsita cronica

d.     spiralele Curshmann si cristalele Charchot-Leyden pot sa apara in sputa

in caz de astm bronsic alergic

e.     celulele neoplazice pot fi absente in sputa, in cancerele pulmonare periferice

9.     Explorarea paraclinica pentru diagnosticul de certitudine al bronsiectaziei

(in vederea interventiei chirurgicale) este:

a. radioscopia pulmonara

b. bronhografia cu lipiodol

c. radiografia pulmonara

d. examenul de sputa

e. probele functionale ventilatorii

10.  Care din urmatorii factori pot declansa accesul de astm bronsic ?

a.     praful de casa

b.     alergatul

c.      stress emotional acut

d.     cotrimoxazol (biseptol)

e.     fumatul pasiv

11.  La pacientul cu bronsiectazie, mobilizarea secretiilor bronsice se realizeaza prin:

a.     administrarea de antibiotice

b.     administrarea de miofilin

c.      administrarea de furosemid

d.     drenajul postural

e.     restrictia de lichide

12. Alegeti argumentele anamnestice in favoarea diagnosticului de astm bronsic alergic la

acarieni:

a.     antecedente familiale de astm bronsic alergic la praful de casa

b.     recrudescenta simptomelor in sezoanele polenice

c.      cresterea frecventei acceselor de astm bronsic in perioadele reci

d.     accesul de astm bronsic nu apare dupa un efort fizic mediu

e.     reaparitia accesului de astm bronsic in cursul expunerii la praf de casa

13. Care din urmatoarele gesturi terapeutice pot fi incriminate in declansarea la adult a unui

acces sever de astm bronsic (stare de rau astmatic) ?

a.     abuz de simpatomimetice administrate inhalator

b.     suprimarea brusca a corticoterapiei

c.      corticosteroizi administrati intravenos

d.     administrarea ketotifenului (zaditen) per os

e.     hiposensibilizarea specifica

14. Dispneea la pacientul in stare de rau astmatic este:

a.     dispnee cu bradipnee

b.     dispnee inspiratorie

c.      dispnee expiratorie cu polipnee

d.     dispnee inspiratorie si expiratorie

e.     pacientul nu prezinta dispnee

15. Pleurezia este caracterizata prin prezenta in cavitatea pleurala de:

a.     aer

b.     lichid

c.      bila

d.     tesut fibros

e.     fibrina

16. Care din urmatoarele situatii se asociaza cu un risc crescut de cancer pulmonar ?

a.     fumatul (peste 20 tigarete/zi, peste 20 ani)

b.     convietuirea cu un mare fumator (peste 20 de ani)

c.      expunerea profesionala indelungata la azbest

d.     expunerea profesionala la uraniu (mineri)

e.     sedentarismul

17. Care din afirmatiile de mai jos sunt adevarate in legatura cu lichidul pleural dintr-o

pleurezie serofibrinoasa tuberculoasa ?

a.     poate fi serohemoragic

b.     contine bacil Koch ( BK ) in peste 60 % din cazuri

c.      contine limfocite peste 80 %

d.     se poate resorbi spontan

e.     se reface rapid dupa toracenteza evacuatorie

18. Care din urmatoarele afirmatii referitoare la testul tuberculinic sunt reale ?

a.     injectare hipodermica

b.     citirea rezultatului se face la 72 ore

c.      reactia pozitiva are diametrul de peste 10 mm

d.     testul negativ la tuberculina exclude diagnosticul de TBC pulmonara

e.     virajul tuberculinic inseamna un prim test pozitiv, urmat de un al doilea cu rezultat negativ

19. Criza de astm bronsic se diferentiaza de accesul de astm cardiac, in special, prin caracterul

dispneei care in criza de astm bronsic este:

a.     dispnee inspiratorie

b.     dispnee cu tahipnee

c.      dispnee cu ortopnee extrema, sufocanta

d.     dispnee expiratorie cu bradipnee

e.     dispnee cu polipnee

20. In tratamentul accesului grav de astm bronsic se pot administra:

a.     salbutamol inhalator prin nebulizare

b.     bricanyl inhalator prin nebulizare

c.      miofilin intramuscular

d.     hemisuccinat de hidrocortizon intravenos

e.     salbutamol peroral

21. Administrarea de morfina este contraindicata in:

a.     accesul de astm cardiac

b.     criza de astm bronsic

c.      edemul pulmonar acut cardiogen

d.     infarctul miocardic acut

e.     BPCO acutizata

22. Administrarea de medicamente expectorante este contraindicata in:

a.     hemoptizie

b.     bronhopneumonie

c.      criza de astm bronsic

d.     BPCO acutizata

e.     bronsiectazie

23. La pacientul cu hemoptizie nu se administreaza:

a.     medicatie anticoagulanta per os

b.     heparina

c.      medicatie hemostatica

d.     trombostop

e.     aspirina

24. Sediul durerii in angina pectorala stabila (de efort ) este cel mai frecvent:

a.     epigastric

b.     retrosternal

c.      interscapular

d.     abdominal

e.     toracic posterior

25. Durerea din infarctul miocardic acut cedeaza frecvent la administrarea de:

a.     nitroglicerina sublingual

b.     algocalmin

c.      piafen

d.     sedative

e.     opiacee (mialgin, morfina)

26. Care sunt masurile de urgenta care se aplica in edemul pulmonar acut cardiogen:

a.     oxigenoterapie

b.     sangerare (venesectie)

c.      morfina

d.     furosemid intravenos

e.     propranolol intravenos

27. Edemul pulmonar acut cardiogen este o forma extrem de grava a urmatoarelor

afectiuni:

a.     cordul pulmonar cronic compensat

b.     insuficienta cardiaca congestiva

c.      cordul pulmonar cronic decompensat

d.     insuficienta ventriculara stanga acuta



e.     bronhopneumonia

28. Edemul pulmonar acut cardiogen se insoteste de tuse productiva cu expectoratie:

a.     mucoasa

b.     muco-purulenta

c.      purulenta

d.     spumoasa (rozata)

e.     purulenta cu striuri sanguine

29. Cauza principala a infarctului miocardic acut este reprezentata de:

a.     stenoza coronariana congenitala

b.     embolia coronariana

c.      spasmul coronarian

d.     ateroscleroza coronariana

e.     coronarita reumatica

30. Diagnosticul pozitiv in accesul anginos este sustinut de urmatoarele elemente:

a.     bolnavul este anxios, imobil

b.     arata cu intreaga palma localizarea durerii

c.      prezenta frecventa a tulburarilor de ritm cardiac

d.     tensiunea arteriala usor scazuta

e.     bradicardie

31. "Pozitia mahomedana" adoptata spontan de catre pacient, este caracteristica pentru

urmatoarele afectiuni:

a.     stenoza mitrala

b.     infactul miocardic acut

c.      angina pectorala in criza

d.     pleurezia lichidiana

e.     pericardita lichidiana masiva

32. Principalul factor de risc in aparitia si agravarea arteriopatiei obliterante aterosclerotice este:

a.     hipertensiunea arteriala

b.     expunerea la frig si umezeala

c.      fumatul

d.     varsta inaintata

e.     consumul de alcool (etilismul cronic)

33. Complicatiile precoce ale infarctului miocardic acut sunt:

a.     pericardita

b.     tulburarile de ritm ventriculare

c.      insuficienta cardiaca congestiva

d.     edemul pulmonar acut cardiogen

e.     embolii periferice

34. Complicatiile hipertensiunii arteriale esentiale (cu valori mari) sunt:

a.     disectia de aorta

b.     encefalopatia hipertensiva acuta

c.      embolia pulmonara

d.     accident vascular cerebral

e.     edemul pulmonar acut cardiogen

35. Care dintre urmatoarele afectiuni prezinta riscul cel mai mare de aparitie a trombozei

venoase profunde a membrelor inferioare ?

a.     poliglobuliile

b.     obezitatea

c.      anemiile

d.     boala varicoasa avansata

e.     casexia

36. Complicatia majora in tromboza venoasa profunda a membrelor inferioare este reprezentata

de:

a.     insuficienta cardiaca

b.     pericardita acuta

c.      edemul pulmonar acut cardiogen

d.     embolia pulmonara

e.     infarctul miocardic acut

37. Cauza cea mai frecventa a socului cardiogen este reprezentata de:

a.     pierderea de sange ( hemoragie masiva )

b.     deshidratarea severa

c.      septicemie

d.     infarctul miocardic acut ( extins, complicatii majore )

e.     dureri intense ( socogene )

38. Tulburarile renale mai frecvente in socul cardiogen sunt:

a.     poliuria

b.     polakiuria

c.      hematuria

d.     disuria

e.     oligo-anuria

39. Pentru prevenirea complicatiilor tromboembolice in infarctul miocardic acut se

administreaza:

a.     antiaritmice

b.     antibiotice

c.      anticoagulante

d.     coronarodilatatoare

e.     hemostatice

40. Pentru prevenirea aritmiilor ventriculare majore in infarctul miocadic acut se administreaza:

a.     antibiotice

b.     bronhodilatatoare

c.      calciu gluconic intravenos

d.     xilina

e.     sedative

41. Tratamentul medicamentos de electie la pacientul cu insuficienta cardiaca congestiva

consta in administrarea de:

a.     bronhodilatatoare

b.     tonicardiace

c.      antibiotice

d.     sedative

e.     expectorante

42. Venesectia poate fi salvatoare in urmatoarele afectiuni:

a.     infarctul miocardic acut

b.     angina pectorala in criza

c.      edemul pulmonar acut cardiogen

d.     accidentul vascular cerebral

e.     stopul cardio-respirator

43. Modalitatea de aplicare a garourilor la radacina membrelor, la pacientul in stare de

edem pulmonar acut cardiogen este urmatoarea:

a.     la radacina celor patru membre

b.     schimbarea garourilor la interval de 1 ora

c.      numai la radacina membrelor inferioare

d.     la radacina a trei membre ( cu mentinerea pulsatiilor arteriale )

e.     numai la radacina membrelor superioare

44. Care din urmatoarele situatii se asociaza cu un risc crescut de cancer bronhopulmonar ?

a.     fumatul (peste 20 tigarete/zi, peste 20 ani)

b.     convietuirea cu un mare fumator (peste 20 de ani)

c.      expunerea profesionala indelungata la azbest

d.     expunerea profesionala la uraniu (mineri)

e.     sedentarismul

45. Care dintre urmatoarele valvulopatii este cunoscuta ca o boala dispneizanta, cianozanta,

embolizanta, hemoptoizanta, aritmogena ?

a.     stenoza aortica

b.     insuficienta aortica

c.      stenoza mitrala

d.     dubla leziune aortica

e.     insuficienta pulmonara


46. La pacientul cu hemoragie digestiva superioara se poate administra:

a.     punga cu gheata in regiunea epigastrica

b.     heparina

c.      trombostop

d.     fitomenadion

e.     venostat

47. Fumatul intervine in patogeneza ulcerului gastric prin:

a.     inhibarea secretiei gastrice de bicarbonat

b.     cresterea concentratiei de nitrati in sucul gastric

c.      favorizarea refluxului duodeno-gastric

d.     cresterea tonusului sfincterului piloric

e.     stimularea secretiei de pepsina

48. Care din urmatoarele medicamente au efect ulcerogen ?

a.     indometacin

b.     digoxin

c.      aspirina

d.     omeprazol

e.     prednison

49. Corticosteroizii pot induce ulcer gastric si duodenal prin:

a.     reducerea circulatiei sanguine gastrice

b.     stimularea secretiei clorhidropeptice

c.      staza gastrica

d.     cresterea masei celulelor parietale

e.     inhibarea sintezei de prostaglandine

50. Care dintre urmatoarele boli se asociaza mai frecvent cu ulcerul gastroduodenal ?

a.     hipertensiunea arteriala

b.     ciroza hepatica

c.      emfizemul puolmonar

d.     pneumonia

e.     poliartrita reumatoida

51. Care dintre urmatoarele verigi patogenetice pot fi implicate in patogeneza ulcerului

gastric ?

a.     staza gastrica antrala

b.     evacuarea gastrica precipitata

c.      infectia cu Helicobacter pylori

d.     aclorhidria

e.     cresterea sintezei de prostaglandine

52. Anemia din cancerul rectocolonic se datoreaza:

a.     sangerarilor din tumora

b.     sindromului de impregnare neoplazica

c.      scaderii aportului alimentar

d.     tuturor acestor cauze

e.     nici uneia din aceste cauze

53. HDS la pacientul cu ciroza hepatica se produce mai frecvent prin mecanismele:

a.     sindrom Mallory-Weiss

b.     ruptura de varice esofagiene

c.      ulcer gastric

d.     eroziuni esofagiene de reflux

e.     gastropatia portala hipertensiva hemoragica


54. Encefalopatia hepato-portala la un cirotic poate fi declansata de:

a.     dieta hiperprotidica



b.     dieta hiperlipidica

c.      hipokaliemie

d.     hemoragie digestiva

e.     tratament neurosedativ

55. Tratamentul encefalopatiei hepato-portale din ciroza consta in:

a.     interzicerea proteinelor

b.     administrare de antibiotice orale cu spectru larg

c.      administrare de lactuloza ( oral sau clisma )

d.     tratament neurosedativ

e.     reechilibrare hidroelectrolitica

56. Hipoalbunemia din ciroza hepatica se explica prin:

a.     hipercatabolism

b.     insuficienta sintezei hepatice

c.      gastroenteropatie exudativa

d.     carenta proteica alimentara

e.     proteinurie

57. Tratamentul ascitei din ciroza hepatica se efectueaza prin:

a.     diuretice antialdosteronice (spironolactona)

b.     paracenteze repetate si in cantitate mare

c.      saluretice (diuretice tiazidice si de ansa)

d.     cura de sete

e.     perfuzii cu solutii hipertonice

58. Gravitatea varsaturilor se apreciaza dupa asocierea urmatoarelor semne si simptome:

a.     tegumente si mucoase uscate

b.     oligurie

c.      poliurie

d.     hipotensiune arteriala + tahicardie

e.     HTA + bradicardie

59. Alimentatia si reechilibrarea hidroelectrolitica la pacientul cu varsaturi in faza acuta

se va efectua:

a.     pe sonda nazo-gastrica

b.     pe cale orala

c.      parenteral ( prin perfuzii)

d.     in functie de ionograme, pH, rezerva alcalina

e.     In functie de pierderi

60. In care dintre urmatoarele afectiuni ale aparatului locomotor este prezent

Atg HLA - B 27 ?

a.     reumatismul articular acut

b.     spodilita anchilozanta

c.      poliartrita reumatoida

d.     lupusul eritematos sistemic

e.     boala artrozica

61. Artrita asimetrica a articulatiilor mari (saltanta, migratorie, fugace) este caracteristica

urmatoarelor boli:

a.     poliartrita reumatoida

b.     spodilita anchilozanta

c.      reumatismul articular acut

d.     lupusul eritematos sistemic

e.     coxartroza

62. Artrita simetrica a articulatiilor mici ale mainilor si picioarelor este caracteristica

urmatoarelor boli:

a.     reumatismul articular acut

b.     poliartrita reumatoida

c.      spondilita anchilozanta

d.     lupusul eritematos sistemic

e.     boala artrozica

63. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt reale referitor la spondilita anchilozanta ?

a.     afectarea articulatiilor sacro-iliace

b.     prezenta factorului reumatoid

c.      prezenta atg. HLA - B 27

d.     este mai frecventa la barbatii tineri

e.     este mai frecventa la femeile de varsta medie

64. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt reale referitor la lupusul eritematos sistemic ?

a.     apare mai frecvent la femeile tinere

b.     apare mai frecvent la barbati de varsta medie

c.      eritem " in fluture " dupa expunere la soare

d.     se trateaza cu saruri de aur + antiinflamatoare nonsteroidiene

e.     se trateaza cu corticosteroizi, imunosupresoare

65. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt reale referitor la reumatismul articular acut ?

a.     apare mai frecvent la varstnici

b.     apare mai frecvent la copii si adolescenti

c.      afecteaza mai frecvent cordul

d.     afecteaza mai frecvent rinichii

e.     se trateaza cu penicilina G + aspirina prednison

66. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt reale referitor la poliartrita reumatoida ?

a.     apare mai frecvent la femei

b.     apare mai frecvent la barbati

c.      Atg HLA - B 27 prezent

d.     factorul reumatoid prezent

e.     se trateaza cu saruri de aur + imunosupresoare

67. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt reale referitor la boala artrozica ?

a.     apare mai frecvent la persoanele tinere

b.     este mai frecventa dupa varsta de 40-50 ani

c.      este o afectiune degenerativa a cartilajului articular

d.     reprezinta cea mai frecventa boala reumatica

e.     se trateaza cu saruri de aur + imunosupresoare

68. Care dintre urnatoarele boli cardiovasculare prezinta risc important pentru gravida si fat ?

a.     HTA permanenta, in special de tip diastolic

b.     bolile cardiace congenitale

c.      stenoza mitrala stransa

d.     hipertensiunea pulmonara primitiva creste riscul matern si incidenta avortului spontan

e.     bradicardia sinusala prin vagotonie

69. In timpul sarcinii, datorita modificarilor hormonale si hemodinamice, pot apare afectiuni

cardiovasculare precum:

a.     HTA survenita in cursul sarcinii, cu evolutie severa

b.     HTA preexistenta sarcinii cu evolutie favorabila

c.      preeclampsia

d.     eclampsia

e.     cardiomiopatia perinatala ce apare in ultimul trimestru

70. In tratamentul hipertesiunii arteriale (HTA) din sarcina trebuie evitate urmatoarele

medicamente:

a.     inhibitorii enzimei de conversie

b.     diuretice de ansa

c.      tonicardiace, cu prudenta

d.     blocante de calciu

e.     beta blocante selective

71. In timpul sarcinii pot sa apara urmatoarele complicatii renale la gravida:

a.     infectii de tract urinar

b.     insuficienta renala cronica

c.      insuficienta renala acuta

d.     sindrom hemolitic-uremic

e.     litiaza renala

72. Care dintre urmatoarele conditii etiopatogenice pot duce la insuficienta renala acuta in cursul

sarcinii ?

a.     obstructia de cai urinare cu hidronefroza

b.     preeclampsia

c.      rinichi dublu

d.     necroza tubulara acuta

e.     rinichi polichistic

73. Diagnosticul de anemie hipocroma feripriva se stabileste pe baza urmatoarelor investigatii:

a.     determinarea colesterolemiei

b.     efectuarea hemogramei cu determinarea nivelului hemoglobinei

c.      determinarea sideremiei

d.     determinarea bilirubinei serice

e.     dozarea glicemiei

74. Referitor la anemia hipocroma feripriva, sunt reale urmatoarele afirmatii:

a.     cauza anemiei este hemoliza masiva

b.     scade sideremia

c.      nivelul seric al vitaminnei B 12 este frecvent scazut

d.     nevoile de fier sunt crescute in timpul sarcinii

e.     tratamentul de electie consta in administrarea de vitamina B 12

75. In evolutia ulcerului gastroduodenal pot sa apara urmatoarele complicatii:

a.     stenoza pilorica

b.     ascita

c.      perforatie

d.     hemoragie digestiva superioara

e.     malignizare

76. Cele mai frecvente cauze de deces in ciroza hepatica sunt urmatoarele:

a.     HDS prin ruperea varicelor esofagiene

b.     colecistita acuta litiazica

c.      coma hepatica

d.     pancreatita acuta

e.     hernia ombilicala

77. Diagnosticul de cancer colorectal este sugerat de urmatoarele simptome si semne:

a.     balonari postprandiale

b.     constipatie recenta, progresiva

c.      rectoragii si/sau hematochezie

d.     transpiratii nocturne

e.     tenesme rectale

78. Conduita de urgenta in intoxicatia digitalica consta in urmatoarele interventii:

a.     continuarea administrarii de tonicardiac

b.     intreruperea tratamentului tonicardiac

c.      administrarea de clorura de potasiu

d.     prevenirea tulburarilor de ritm

e.     administrarea de antibiotice

79. Care dintre urmatoarele boli sunt implicate in etiologia cordului pulmonar cronic ?

a.     stenoza mitrala

b.     bronhopneumopatia cronica obstructiva

c.      tuberculoza pulmonara

d.     HTA primara

e.     cifoscolioza deformanta

80. Referitor la poliartrita reumatoida, este reala urmatoarea afirmatie:

a.     durere meteorosensibila

b.     durere la nivelul articulatiilor mici, simetric, insotita de redoare matinala

c.      durere la nivelul articulatiilor mari, asimetric

d.     hidrartroza articulatiilor mari ale membrelor inferioare

e.     eruptie cutanata faciala " in vespertillo"



81. Diagnosticul pozitiv de lupus eritematos sistemic este sustinut prin urmatoarele argumente

clinico-paraclinice:

a.     prezenta anticorpilor antinucleari

b.     reactia Waller-Rose pozitiva

c.      prezenta celulelor lupice

d.     osteoporoza si geode la examenul radiologic

e.     meteorodependenta

82. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt reale, referitor la tamponada cardiaca ?

a.     acumulare brusca si in cantitate mare a lichidului in pericard

b.     dispneea este proportionala cu cantitatea de lichid pericardic si rapiditatea acumularii

c.      nu necesita tratament de urgenta

d.     necesita internare in spital pentru pericardioceneza evacuatorie, de urgenta

e.     apare cu frecventa mai mare in pericarditele virale

83. Diagnosticul diferential al cancerului bronhopulmonar se face, in special, cu urmatoarele

afectiuni:

a.     staza pulmonara din insuficienta cardiaca congestiva

b.     tuberculoza pulmonara

c.      abcesul pulmonar

d.     chistul hidatic pulmonar

e.     pneumonia trenanta, recidivanta pe acelasi lob pulmonar

84. Complicatiile mai frecvente in insuficienta cardiaca congestiva sunt:

a.     tromboza venoasa a membrelor inferioare

b.     tromboembolismul pulmonar

c.      intoxicatia digitalica

d.     tulburarile de ritm si de conducere

e.     moartea subita

85. In reumatismul articular acut (RAA), agentul cauzal este:

a.     stafilococul auriu

b.     streptococul beta-hemolitic

c.      streptococul viridans

d.     escherichia coli

e.     virusul gripal

86. Artrita din reumatismul articular acut (RAA) are urmatoarele caracteristici:

a.     afecteaza articulatiile mici, simetric

b.     afecteaza articulatiile mari, asimetric

c.      este saltanta, fugace, migratorie

d.     este meteorodependenta

e.     se insoteste de redoare articulara matinala

87. Diagnosticul de certitudine in endocardita bacteriana subacuta (EBS) se stabileste pe baza

urmatoarei analize de laborator:

a.     urocultura

b.     hemoleucograma

c.      hemocultura

d.     ASLO

e.     examenul maduvei osoase

88. Endocardita bacteriana subacuta (EBS) survine in urmatoarele situatii:

a.     pe un cord sanatos

b.     cardiopatii congenitale

c.      valvulopatii

d.     la pacienti cu proteze valvulare

e.     infarct miocardic acut

89. Emfizemul pulmonar se caracterizeaza prin urmatoarele manifestari clinice:

a.     tuse matinala la debut

b.     expectoratie mucopurulenta

c.      dispnee precoce

d.     infectii pulmonare severe

e.     facies roz-gafaitor "pink puffer"

90. In tuberculoza pulmonara, calea de transmitere a BK este:

a.     aeriana

b.     digestiva

c.      intrapartum

d.     genitala

e.     pe toate caile mentionate anterior

91. In pneumonia franca lobara sunt reale urmatoarele afirmatii:

a.     agentul etiologic este pneumococul

b.     etiologia este virala

c.      debutul este brutal prin frison solemn, febra, junghi toracic

d.     examenul radiologic evidentiaza opacitate triunghiulara, omogena

e.     examenul obiectiv evidentiaza sindromul de condensare pulmonara

92. Astmul acut grav al adultului (starea de rau astmatic) se caracterizeaza prin urmatoarele

aspecte:

a.     acces sever cu durata mai mare de 24 ore

b.     factorii declansatori sunt: intreruperea brusca a corticoterapiei; folosirea abuziva a medicamentelor simpaticomimetice; infectiile respiratorii severe

c.      manifestari clinice reduse

d.     hipoxemie, hipercapnie, acidoza respiratorie

e.     netratat duce la exitus

93. Referitor la arteriopatia obliteranta aterosclerotica a membrelor inferioare sunt reale

urmatoarele afirmatii:

a.     etiologia este aterosclerotica

b.     diminuarea sau absenta pulsatiilor la arterele pedioase si tibiale posterioare

c.      prezenta claudicatiei intermitente in stadiul II al bolii

d.     durerea in repaus apare in toate stadiile bolii

e.     aparitia gangrenei reprezinta stadiul IV al bolii

94. Durerea din criza de angina pectorala de efort (stabila) are urmatoarele caracteristici:

a.     este o durere precordiala cu caracter constrictiv

b.     se accentueaza in inspir profund

c.      dureaza mai mult de 1 ora

d.     dureaza mai putin de 15 minute

e.     cedeaza complet la nitroglicerina sublingual sau dupa intreruperea efortului

95. Referitor la infarctul miocardic acut (IMA) sunt reale urmatoarele afirmatii:

a.     IMA este consecinta obstructiei coronariene acute

b.     durerea este atroce, violenta, sfasietoare

c.      durerea este localizata frecvent retrosternal, cu iradiere in umeri si brate

d.     este obligatorie internarea de urgenta in spital (unitate de coronarieni)

e.     pacientul poate fi tratat numai la domiciliu

96. Referitor la hipertesiunea arteriala (HTA) sunt reale afirmatiile:

a.     cresterea valorilor tensiunii arteriale peste 140/90 mm Hg

b.     cea mai frecventa este HTA secundara

c.      HTA primara (esentiala) este forma clinica cea mai frecventa

d.     in evolutia bolii apar complicatii cardiace, cerebrale si renale

e.     tratamentul de electie consta in administrarea de hipocolesterolemiante

97. Care dintre urmatoarele afirmatii sunt reale referitor la ulcerul gastroduodenal ?

a.     frecvent, in primii ani, durerea ulceroasa respecta mica si marea periodicitate

b.     in etiopatogenia bolii este incriminat Helicobacter pilory

c.      explorarea paraclinica de electie este endoscopia digestiva superioara

d.     diagnosticul pozitiv se confirma prin ultrasonografie abdominala

e.     tratamentul de electie este numai chirurgical

98. In ciroza hepatica decompensata vasculo-parenchimatos, la examenul clinic se pot constata:

a.     angioame stelare (uneori "in ploaie")

b.     tegumente si sclere normal colorate

c.      icter sau subicter sclerotegumentar

d.     circulatie colaterala abdomino-toracala

e.     marirea de volum a abdomenului prin prezenta ascitei

99. Sindromul nefrotic se caracterizeaza prin urmatoarele semne clinice si de laborator:

a.     edeme palpebrale si la nivelul membrelor inferioare (albe, moi, pufoase)

b.     hiperalbuminemie

c.      proteinurie ≥ 3,5g/m2/24h

d.     hipoproteinemie cu hiposerinemie

e.     hiperproteinemie

100. Referitor la pleurezia neoplazica sunt reale urmatoarele afirmatii:

a.     sunt prezente celulele neoplazice in lichidul pleural

b.     frecvent, lichidul pleural este in cantitate mica

c.      lichidul este frecvent, sanguinolent

d.     lichidul pleural se reface rapid dupa toracocenteza evacuatorie

e.     frecvent, lichidul pleural este in cantitate mare



VARIANTE CORECTE


DISCIPLINA: MEDICINA INTERNA



1.a,b,d. 2. b. 3. b,d. 4. a,d,e. 5. d. 6. b,c,d,e. 7. d. 8. b,d,e. 9. b. 10. a,b,d,e. 11. d. 12. a, e. 13. a,b,e. 14. c. 15. b. 16. a,b,c,d. 17. a,c,d. 18. b,c. 19. d. 20. a,b,d. 21. b,e. 22. d. 23. a,b,d,e. 24. b. 25. e. 26. a,b,c,d. 27. d. 28. d. 29. d. 30. a,b,d. 31. e. 32. c. 33. a,b,d,e. 34. a,b,d,e 35. d. 36. d. 37. d. 38. e. 39. c. 40. d. 41. b. 42. c. 43. d. 44. a,b,c,d. 45. c. 46. a,d,e. 47. a,c,e. 48. a,c,e. 49. b,e. 50. b,c,e. 51. a,c. 52. a,b,c,d. 53. b,e. 54. a,c,d,e. 55. a,b,c,e. 56. b,d. 57. a,e. 58. a,b,d. 59. c,d,e. 60. b. 61. c. 62. b. 63. a,c,d. 64. a,c,e. 65. b,c,e. 66. a,d,e. 67. b,c,d. 68. a,b,c,d. 69. a,c,d,e. 70. a. 71. a,c,d. 72. a,b,d. 73. b,c,d. 74. b,d. 75. a,c,d,e. 76. a,c. 77. b,c,e. 78. b,c,d. 79. b,c,e. 80. b. 81. a,c. 82. a,b,d. 83. b,c,e. 84. b,c,d,e. 85. b. 86. b,c. 87. c. 88. b,c,d. 89. c,e. 90. a. 91. a,c,d,e. 92. a,b,d,e. 93. a,b,c,e. 94. a,d,e. 95. a,b,c,d. 96. a,c,d. 97. a,b,c. 98. a,c,d,e. 99. a,c,d. 100. a,c,d,e.









Politica de confidentialitate





Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate