Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
DIPHYLLOBOTHRIUM LATUM (BOTHRIOCEPHALUS LATUS)


DIPHYLLOBOTHRIUM LATUM (BOTHRIOCEPHALUS LATUS)


DIPHYLLOBOTHRIUM LATUM (BOTHRIOCEPHALUS LATUS)

  1. Morfologie

Parazitul adult are 10-15 m lungime. Scolexul, ovalar, masurand 2-3 mm lungime/1 mm latime, prezinta doua santuri longitudinale, numite botridii, cu rol de fixare. Gatul este foarte scurt, iar strobila este alcatuita din circa 3000 de proglote trapezoidale. Prin transparenta, se observa in centru, o masa plurilobata, uterul mai inchis la culoare, de unde denumirea de tenia vargata. Uterul este prevazut cu un orificiu de ponta (tocostom), ventromedian, in apropierea porului genital. Dupa ponta, proglotele finale sunt lizate precoce si, de aceea, sunt absente in materiile fecale.Oul, oval, de culoare bruna, masoara 70μm/60 μm, este operculat si neembrionat. Ouale sunt eliminate cu materiile fecale, ceea ce faciliteaza diagnosticul.

  1. Habitat

B. latus se localizeaza in intestinul subtire; mai multe exemplare pot parazita acelasi individ.

  1. Ciclul evolutiv

Botriocefalul este un cestod tri-heteroxen obligator, al carui ciclu evolutiv se desfasoara numai in apa dulce. Are 2 gazde intermediare: crustacee si peste.

Dupa maturare, oul elibereaza in apa un embrion hexacant ciliat, coracidium. Daca acesta este inghitit de un crustaceu inferior (genul Cyclops sau Diaptomus), prima gazda intermediara, strabate peretele intestinal, ajunge in cavitatea generala, se va transforma in larva procercoida de 400 μm, care ajunge la maturitate dupa 15 zile. Cyclopsul, purtator de larva procercoida trebuie sa fie inghitit de un peste carnivor de apa dulce (a 2-a gazda intermediara): stiuca, biban, mihalt. Aici, larva migreaza in musculatura si viscere (in special ovare) si se transforma in larva plerocercoida, cu aspect vermiform, masurand 1-2 cm lungime si prezentand botridii si un inceput de segmentare.

Larva plerocercoida este elementul infectios pentru gazda definitiva.

Gazda definitiva poate fi omul sau variate animale domestice (caine, pisica, porc) sau salbatice (urs, vulpe).

Fig. 20. Ciclul evolutiv la Diphyllobothrium latum (dupa CDC).

  1. Mod de contaminare

Omul (ca si alte mamifere ihtiofage) se contamineaza prin ingestia de peste crud, afumat sau insuficient sarat sau preparat termic.

Larva plerocercoida se fixeaza pe mucoasa intestinala cu ajutorul botridiilor, creste si se transforma in adult in curs de 1-2 luni.

Durata de viata a botriocefalului este de 10-15 ani.

  1. Raspandire geografica

B. latus are o raspandire cosmopolita, in special in regiunile lacustre.

In Europa, exista 3 focare endemice principale: tarile baltice, regiunea lacurilor elvetiene si Delta Dunarii.

Se mai gaseste in Japonia, Africa centrala, Chile si in SUA, de-a lungul tarmului pacific si in Florida.
  1. Rol patogen

B. latus este agentul etiologic al botriocefalozei. Acest parazit, desi de talie mare, este bine tolerat.

  1. Tabloul clinic este dominat de manifestari clasice de teniaza: greturi, dureri abdominale, episoade diareice, tulburari de apetit, la care se adauga, rareori, o anemie de tip macrocitar si megaloblastie. Anemia se produce prin carenta de vitamina B12, care se fixeaza in tesuturile parazitului.
  2. Diagnosticul de laborator

Semne de orientare

Hipereozinofilie moderata (20%)

Anemie megaloblastica, uneori

Diagnosticul parazitologic, de certitudine, consta in evidentierea oualor in materiile fecale. Diagnosticul este simplu, datorita numarului mare de oua eliminate zilnic.

  1. Tratament

Se recomanda:

Niclosamid (TREDEMINE). Se administreaza, la adult in doza unica de 2 g.

Vitamina B12, in caz de anemie.

Eficienta tratamentului consta in eliminarea cestodului cu scolex, sau, 3 examene coproparazitologice negative, repetate la interval de o saptamana, efectuate dupa doua luni de la tratament.

  1. Preventie

Se recomanda evitarea consumului de peste crud, sau insuficient preparat termic. Larvele plerocercoide sunt omorate prin mentinerea la temperaturi de +60sC, timp de 15 minute, si la temperatura de -20sC, timp de 24 ore.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate