Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
DEFINIREA TERMENULUI DE ALERGIE ALIMENTARA ( precum si a altor termeni legati de alergiile alimentare )


DEFINIREA TERMENULUI DE ALERGIE ALIMENTARA ( precum si a altor termeni legati de alergiile alimentare )


DEFINIREA TERMENULUI DE ALERGIE ALIMENTARA ( precum si a altor termeni legati de alergiile alimentare

Termenul de REACTII ADVERSE  LA   ALIMENTE este un termen general care descrie  anomaliile si raspunsul clinic,determinate de ingestia de alimente sau aditivi alimentari . Reactiile adverse se clasifica in:Intoleranta la alimente (reprezinta majoritatea reactiilor adverse)

Aversiunea fata de alimente(simptome nespecifice , frecvente si neconfirmate prin testul de provocare dublu orb)

3. Alergii alimentare-care se impart in :

Alergii alimentare- mediate de IgE (cu mecanism de H.S.I)

Alergii alimentare -nemediate de IgE,avand la baza oricare alt tip de mecanism imunologic (de exemplu tipul H.S.I ) .               

Termenul de ALERGIE ALIMENTARA insumeaza toate tulburarile alergice,(mediate imunologic,) digestive si extra digestive,determinate de contactul cu alergenii alimentari(trofoalergeni),care patrund in organism cu deosebire la nivelul tractului digestiv.Tubul digestiv are un rol central :suprafata mare expusa contactului cu determinantii alergenici,endoluminali,care numai la nivelul intestinului subtire poate ajunge la aproximativ 500 de metrii patrati,precum si oportunitatea pastrarii unui echilibru intre acesti determinanti potential patogeni , mediul intraluminal si mucoasa tubului digestiv,confera acesteia din urma o dubla capacitate : de protectie fata de agresiunile antigenice si de filtru ,respectiv,de receptor al acestora.

        ALERGENUL ALIMENTAR (TROFOALERGENUL)

Reprezinta antigenul -orice substanta exogena capabila sa declanseze un raspuns imun.Majoritatea alergenilor care reactioneaza cu anticorpii tip IgE ,IgG,sunt proteine,adesea cu o catena de carbohidrati alaturi ,dar in anumite cazuri carbohidratii puri sunt considerati a fi alergeni.In rare circumstante molecule cu greutate moleculara mica ,precum izocianatul,de exemplu,actioneaza ca haptene , avand capacitate antigenica proprie si sunt considerate a fi antigene incomplete .  In cazul unei dermatite alergice de contact ,alergenii clasici sunt  moleculele cu greutate moleculara mica,precum cromiul ,nichelul , formaldehida,care actioneaza ca haptene si reactioneaza cu celulele T. 

ALERGIA DIGESTIVA se refera exclusiv la manifestarile de la nivelul aparatului digestiv,indiferent de calea de patrundere si de natura alergenului(alimentar sau nealimentar).Cauza cea mai frecventa o reprezinta ,evident alergenii alimentari,care intrunesc conditiile de risc maxim pentru aparatul digestiv.

      INTOLERANTA ALIMENTARA defineste reactii nespecifice si neimunologice,identice sau foarte asemanatoare celor alergice('de tip alergic') . Ele sunt de fapt reactii adverse,cauzate de unele substante vasoactive continute in alimente:histamina (existenta in rosii,spanac,carne,ficat,crustacei,varza acra,conserve de peste,etc) sau tiramina (existenta in ciocolata, svaiter, cascaval, drojdie de bere,branza veche,etc) , substante farmacologice (cafeina,serotonina naturala), reactii idiosincrazice,tulburari metabolice (fenilcetonuria) intoleranta la lactoza,aditivi alimentari precum tartrazina,aspartanul,benzoatul,sulfiti,antioxidanti (BHA,BHT) sau date de glutamatul monosodic- caz in care avem de-a face cu Sd. restaurantului chinezesc- si altele. Mecanismul care sta la baza acestei I.A.este inca neclar iar procedurile de diagnostic sunt evazive. Majoritatea acestor tipuri de  reactii nu pot fi reproduse  prin testele de provocare standardizate.

ATOPIA-o tendinta  individuala sau familiala de a sintetiza IgE ca raspuns la o doza scazuta de alergeni ,de obicei proteine si de a dezvolta simptome tipice precum cele din astmul bronsic sau rinoconjunctivitele,eczemele ,dermatitele.Termenul e utilizat pentru a descrie trasaturile clinice sau  predispozitiile la boala,insa nu trebuie  folosit pentru a descrie boli.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate