Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
CELULE STEM - REGISTRUL NAȚIONAL DE TRANSPLANT


CELULE STEM - REGISTRUL NAȚIONAL DE TRANSPLANT


REGISTRUL NAȚIONAL DE TRANSPLANT - CELULE STEM

1.DATE GENERALE

Sangele placentar

Sangele placentar reprezinta "vehiculul" prin care se asigura necesarul de oxigen si de substante nutritive , fundamentale pentru cresterea si dezvoltarea fatului. Acesta preia, in acelasi timp, substantele nefolositoare ("deseurile") rezultate in urma metabolismului tisular. Studiile au demonstrat prezenta de celule stem hematopoetice in sangele placentar, utilizarea acestora reprezentand o alternativa valoroasa a transplantului medular.Momentul nasterii reprezinta sansa unica de prelevare a acestui sange placentar. In mod normal, cordonul ombilical si respectiv placenta, dupa momentul nasterii, sunt considerate "deseuri ale sarcinii", fiind distruse prin incinerare.

Practic, odata cu acestea se distruge si bogata resursa de celule stem din sangele placentar.

Maduva hematoformatoare este afectata de o serie de boli hematologice maligne, cum ar fi leucemiile, dar si de proceduri medicale agresive cum ar fi chimioterapia pentru cancere cu localizari diverse.

Transplantul cu celule creatoare de sange (hematoformatoare) inlocuieste practic celulele bolnave cu altele sanatoase, provenite de la donator in cazul transplantului de maduva osoasa, sau din cordonul ombilical, in cazul autotransplantului cu celule hematoformatoare placentare. Aceasta procedura permite revenirea pacientului la o viata normala, lipsita de boala.Crearea de sange in maduva osoasa poate fi afectata din cauza mai multor boli sau ca urmare a tratamentului antitumoral. Prin transplantul celulelor hematopoetice proprii sau straine se reinnoieste tesutul hematoformator al pacientului, fiind astfel posibila revenirea completa a acestuia la o viata normala.

In Romania ,in septembrie 2009 a luat fiinta Regisrul national al donatorilor onorifici ,inscris in registrul international in care sunt inscrisi 13 milioane de oameni

-donatorii onorifici au salvat 10 mii de oameni

-in fiecare zi in lume sunt salvati 50 de oameni

-date statistice :

Spania 85000 donatori

Germania 3,5 mil.

Anglia 650000

Cipru 100000

America 5 mil.

Cipru 100000

America 5 mil.

Etapele donarii voluntare de C.S. hematopoetice:

1.informare si reflexie ,chestionar ,consimtamant,vizita sau chemarea la centrul de recrutare

2.analize si tipaj tisular

3.inscrierea in registrul de donatori

4.gasirea donatorului compatibil pentru un pacient dat

5.asteptare

6.selectia donatorului si apelarea lui

7.discutii si reconfirmarea statutului de donator ,examen clinic si biologic

8.recoltarea celulelor de la donator

9.transplantarea pacientului

2. CELULE STEM

Transplantul de celule stem se clasifica in transplant autolog (practic se foloseste sangele placentar recoltat la nastere, continand informatia genetica a nou nascutului) sau alogen (se utilizeaza sange placentar sau maduva hematogena , provenind de la un donator compatibil imunologic).

Trebuie subliniat faptul ca in bolile congenitale, informatia genetica existenta inclusiv la nivelulul celulelor stem este afectata. Prin urmare, pentru ca transplantul sa aiba rol

curativ este necesara utilizarea unei grefe recoltate de la o alta persoana, un donator compatibil imunologic (frate/sora sau o alta persoana neinrudita). In acest caz spre deosebire de transplantul autolog, exista posibilitatea aparitiei rejetului fata de grefa.

Unitatea de sange placentar recoltata poate fi utilizata in primul rand ca sursa pentru transplant autolog. Exista si posibilitatea utilizarii acesteia ca sursa pentru transplant alogen, cu conditia existentei compatibilitatii imunologice. Pentru frati avand aceeasi parinti probabilitatea compatibilitatii imunologice este de 25 %, pentru parinti sau restul rudelor este mult mai mica.

a)Avantajele folosirii celulelor stem din cordonol ombilical :

* Sunt usor de colectat ,colectarea nu presupune nici un fel de pericol nici pentru mama,nici pentru nou nascut ,cata vreme se respecta procedeul de colectare.

*Sunt usor accesibile ;ele pot fi accesate intr-un interval de 1-2 sapt. inainte de transplant ,de la banca,spre deosebire de celulele stem din maduva osoasa a donatorilor voluntari ,care este disponibila in termen de 3-6 luni.

*In situatia in care nu exista nici o alta modalitate de a gasi un donator potrivit ,este suficient ,daca 4 din cei 6 antigeni ale donatorilor se potrivesc cu antigenii benificiarului .Tocmai de aceea ,in anumite cazuri ,este mai usor de gasit donatori compatibili,comparativ cu cazurile in care sunt folosite metode traditionale.

*Reactia imuna a organismului receptor impotriva implantului se intampla mai rar si mai putin drastic decat in cazul transplantului alogen.

In anii 80 s-a descoperit ca sangele placentar -altfel un deseu biologic -€“ contine celule stem hematopoietice in concentratii foarte mari. Aceste celule de tipul CD34+ pareau a fi identice cu cele din maduva osoasa hematoformatoare, astfel ca ideea de a folosi aceste celule la un transplant medular a fost o idee extrem de logica. Primul transplant de celule stem provenite din sangele placentar a avut loc in anul 1988, la Paris, la un pacient copil cu anemie Fanconi. Procedura a fost un succes iar acest copil traieste si in prezent. In 1993 a avut loc primul transplant reusit cu celule din sangele placentar intr-o boala maligna iar de atunci transplantul medular cu celule din cordonul ombilical a devenit o practica curenta. Sangele placentar este sursa celulara de electie pentru transplant medular, in prezent, in SUA, la copil. Astazi, transplantul de celule stem hematopoietice este utilizat in tratamentul a circa 50 afectiuni grave.

Transplantul de celule stem necesita compatibilitate crescuta intre donator si primitor. In prezent, la nivel mondial, probabilitatea de a gasi un donator compatibil este de aproximativ 50%. Riscul de deces posttransplant datorita incompatibilitatii este de aproximativ 40-60%. In aceste circumstante, am inceput in anul 2000 sa pregatim transplanturi autologe. In aceste cazuri, transplantul din sange ombilical recoltat de la copil este pastrat doar pentru uzul propriu, eventual pentru frati. Procesarea si depozitarea transplantului de sange ombilical pentru uzul propriu este de aceasta data platita de catre parinti. Pregatirea transplantului autolog din sange placentar - un deseu biologic rezultat la nastere - poate fi stocat pentru toata viata. Existenta transplantului autolog asigura existenta unor celule stem hematopoietice compatibile si sanatoase si care nu vor mentine riscul de esec datorita rejetului de grefa. Probailitatea de compatibilitate cu un frate al donatorului in cazul unui astfel de transplant este de circa 25 %. Acest tip de activitate de banking celular neinsotit de donatie, este cunoscut in lume ca si "private banking". In aceasta situatie, tesutul de transplant ramane in proprietatea familiei pacientului de la care s-a recoltat.

b)Utilizarea sangelui ombilical

Sangele ombilical este sangele care ramane dupa ce cordonul ombilical a fost sectionat. Este un deseu biologic.

Unicitatea sangelui placentar se bazeaza pe faptul ca el contine celule care nu mai apar din nou in aceasta forma in cursul intregii vieti. Este vorba despre celule stem. Celulele stem au o caracteristica comuna sunt capabile sa se multiplice si sa se diferentieze spre dipuri diferite de celule, necesare organismului. Studiile au aratat ca celulele stem din sangele placentar nu se pot transforma doar in celule hematopoetice dar si in celule producatoare de insulina, celule specifice tesutului cerebral, muschi neted de tip cardiac si multe alte tipuri celulare. In practica, in cea mai mare masura celulele hematopetice sunt folosite in prezent.

Celulele Hematopetice din sangele cordonului ombilical sunt foosite ca tranplant pentru inlocuirea celulelor maduvei osoase distruse sau afectate. Astazi, transplantul de celule hematopoetice este folosit ca tratament a aproximativ 50 boli.

De a lungul vietii, ceulele din sange inclusiv celulele sistemului imun sunt produse in mod constant de catre maduva osoasa. Celulele hematopoetice se multiplica in maduva osoasa si dau nastere eritrocitelor, trombocitelor si celulelor "liniei albe". Afectarea maduvei osoase determina anemie, afectarea sistemului imunitar si scaderea numarului si activitatii trombocitelor. Fiecare dintre aceste afectari poate determina individual moartea pacientului.

Afectiunea hematopoetica poate fi cauzata fie de boli ca leucemia, fie in urma unor proceduri terapeutice, in special pentru tumori maligne. Terapia neoplaziilor afecteaza in mod special maduva osoasa. In tentativa de a fi distruse celulele tumorale sunt distruse si celule stem hematopoetice. In incercarea de a se limita celulele maduvei hematoformatoare, sunt reduse dozele de chimioterapice sau doza totala de radiatie. Aceasta practica poate atrage dupa sine si un rezultat poate ceva mai slab al chimio si radioterapiei. In unele cazuri, distrugerea tumorala totala are ca si cost si pierderea maduvei hematoformatoare. Cu toate acestea, daca exista o sursa alternativa de celule hematopoetice viabile se poate folosi o astfel de strategie agresiva fata de formatiunea tumorala.

In general, atunci cand vorbim de inlocuirea maduvei hematoformatoare, cea mai mare problema este lipsa unei surse alternative de celule stem. Sursa poate fi un donator de maduva osoasa sau transplantul de sange ombilical. In ambele cazuri, compatibilitatea intre donator si receptor este extrem de importanta.

In primul rand, cautarea unui donator compatibil se face intre frati, care au o probabilitate de 25% de a fi compatibili pentru transplantul de maduva osoasa. Celelalte rude, inclusiv parintii, sunt doar foarte rar compatibili. O a doua sansa este data de catre registrele de donatori voluntari din lume. Sunt inregistrati in lume peste 8 milioane de donatori voluntari, dar cu toate acestea exista o sansa de doar 50% de a gasi un donator compatibil. In general, mai mult de o treime dintre pacienti nu au deloc un potential donator compatibil in lume. Chiar si pacientii pentru care se gaseste un donator compatibil sunt expusi compicatiilor date de rejetul celulelor hematoformatoare transplantate. In practica medicala, rejetul grefei determina decesul a circa 40% dintre pacientii la care s/a facut transplant de maduva osoasa.

Riscul de a nu avea o sursa de celule hematopoetice pentru transplant sau de a aparea rectii de tip gazda contra grefa, pot fi evitate utilizand celulele sanatoase proprii ale pacientului. Uneori pot fi recoltate celule hematopoetice din sangele periferic dar numai in anumite afectiuni iar viabilitatea acestor celule nu este foarte buna de obicei. De regula recoltarea se face dupa primele sedinte de chimioterapie iar vitalitatea si abilitatea de a se reproduce ale acestor celule sunt mult reduse. Alternativa este data de sangele ombilical propriu, care contine celule stem pluripotente cu mare capacitate de reproducere si diferentiere spre diferite linii celulare, celule care daca nu este vorba de o boala genetica sunt viabile cu siguranta. Rejetul transplantului este de asemenea imposibil deoarece celulele stem transplantate sunt proprii.

c)Etape de organizare

Recoltarea sangelui ombilical

Momentul ideal pentru a demara procedurile necesara pentru a contacta firma CBC este luna a 6-a ,a 7-a de sarcina. In cazul in care este programata nasterea in mai putin de o luna se va lua legatura telephonic cu un reprezentant al firmei.

Pacienta va primi pachetul de documente necesare pentru a asigura cadrul legal pentru recoltarea sangelui placentar.

Documentele completate si semnate de pacient trebuie returnate catre firma cat mai curand posibil .Cu sase saptamani inainte de data probabila a nasterii pacienta va primi kitul de prelevare care contine materialele necesare .De asemeni firma va asigura instruirea medicului care nu a mai efectuat o prelevare de sange placentar.

Recoltarea se va face din cordonul ombilical de catre echipa medicala care asista nasterea dupa expulzia fatului sau dupa extragerea lui ,prin cezariana in conditii de asepsie si antisepsie perfecta.

Cantitatea de sange este de aproximativ 200ml.

Procesarea sangelui ombilical

Scopul procesarii sangelui ombilical este de a obtine un material de transplant care poate fi conservat pentru mai multe decenii. Sunt folosite mai multe metode pentru pregatirea transplantului. Trasatura comuna este congelarea transplantului. In prezent congelarea se face intr-un "frigider criogenic" controlat de computer deoarece modul de racire este determinant pentru calitatea si viabilitatea celulelor dupa decongelare. Racirea propiuzisa este facuta pe paliere de temperatura.

Procesarea poate fi facuta in doua moduri: cu reducere de volum si cu izolare celulara. Nimeni nu mai criogeneaza in rezent sangele placentar integral.

Procedura consta in fapt in centrifugarea sangelui placentar, eliminarea componentei eritrocitare si a plasmei si inlocuirea plasmei cu un lichid necristalizant. Mai departe, tehnica de izolare presupune separarea prin mai multe metode posibile a celulelor stem.

Avantajul acestei separari este reducerea drastica a volumului probei criogenate dar are marele dezavantaj al reducerii si a numarului de celule stem disponibile.

Eurocord foloseste tehnica de criogenare fara separare celulara pentru a evita pierderile. Aceeasi tehnica este folosita si de majoritatea bancilor mari de celule stem hematopoetice din cordonul ombilical.

In mod curent, transplantologistii cer numarul maxim posibil al celulelor stem hematopoetice pentru transplant, deoarece acest numar influenteaza prognosticul (cu cat sunt mai multe celule, cu atat este mai mare sansa de succes a transplantului).

Pe langa conservarea unei cantitati maxime de sange ombilical, este importanta pastrarea sterilitatii transplantului. Cel mai potrivit mod de a pastra sterilitatea sangelui ombilical este de a procesa sangele ombilical in sistem inchis. Aceasta inseamna ca, in timpul procesarii, sangele ombilical nu intra in contact cu mediul extern. La fel de importanta este asigurarea unui nivel maxim de curatenie in laborator.

Acest lucru este posibil doar cand laboratorul este echipat cu sistem de filtrare sub presiune, care trebuie verificat in mod regulat. Singura manipulare trebuie sa fie mutarea intr-o cutie sterila. Este adevarat ca in timpul practicii in diverse centre nu am intalnit intotdeauna atatea precautii.

Camerele laboratorului sunt echipate si ele cu dispozitive de filtrare sub presiune, asigurandu-se nivelul B de izolare bacteriologica. Sangele ombilical este procesat in etuve cu flux de aer laminar in care este atins nivelul A de izolare bacteriologica. Controlul calitatii si a izolarii bacteriene este realizat de producatorii echipamentelor si de reprezentanti ai Ministerului Slovac al Sanatatii, cel care a dat si licenta de functionare a laboratorului.

Sistemul nostru de control nu a inregistrat inca nici o contaminare de sange ombilical in etapele de verificare si procesare din laborator ci doar din etapele de recoltare de la pacient.

Nu utilizam deloc material biologic strain cum ar fi plasma. Cu toate ca materialul biologic este testat, nimeni nu poate garanta ca un virus necunoscut sau nedetectabil in prezent nu se gaseste in aceste produse biologice. Acesta este motivul pentru care preferam metode de procesare care nu include utilizarea de produse biologice de origine uman[ sau animala.

Congelam toate celulele. Cu oate ca am testat toate tehnicile de izolare a celulelor stem, s-a dovedit ca toate determina o pierdere semnificativa de celule. Cu toate ca este mai mare costul de conservare, exista siguranta ca toate celulele sunt pastrate.

Cu toate ca transplantul poate fi procesat de o singura persoana li supravegheat de alta, sistemul nostru de control include si o alta persoana. Daca o eroare umana apare cu o probabilitate de 1:1000, probabilitatea de a fi afectat transplantul cu aceasta metoda este de 1:000000. Procesarea facuta de 2 sau mai multe persoane nu scurteaza timpul dar reduce riscul de distrugere a transplantului. Toate celelalte metode de etichetare automata si identificare computerizata ar trebui sa fie comune oricarui laborator modern si nu vor fi detaliate.

Examinarea sangelui ombilical

Testarea bacteriologica a sangelui ombilical se face pe cele mai sensibile meii de cultura din lume si dureaza mai multe zile.

Mai mult, este testata viabilitatea celulelor stem dupa decongelare. Cea mai frecventa metoda de examinare folosita, citirea si numararea in camera volumetrica a celulelor CD34+, nu pare a fi relevanta asa ca noi folosim si metoda mai lenta si mai scumpa dar mai precisa de cultura a celulelor stem hematopoetice si determinare a unitatilor formatoare de colonii, metoda care arata direct numarul de celule stem cu adevarat capabile sa se divida si sa produca celule stem hematopoetice.

Mai departe, sangele este testat pentru diverse infectii, pentru a elimina potentialul risc de transmitere a infectiei la alte probe. Transplantul este pastrat in carantina pana cand toate investigatiile sunt efectuate, apoi este definitiv stocat.

Transportul sangelui ombilical

Un prestator de servicii realizeaza transportul propriuzis. Pachetul de transport este aaptat intr-o asemenea maniera ca poate pastra temperatura constanta un timp suficient de lung. Prin sondaj, un sistem comuterizat de control monitorizeaza temperatura pe toata durata transportului.

Celulele din sangele ombilical mor din momentul recoltarii si pana la procesare. In primele 48 ore toate celulele supravietuiesc, pentru ca la 72 ore 5% sa moara, la 96 ore 10% iar dupa 96 ore viabilitatea celor ramase descreste brusc si intreg transplantul este in pericol.

Noi garantam doar transplantele procesate in mai putin de 72 ore de la recoltare ( altfel nici nu costa nimic). Perioada necesara de la recoltare pana la sfarsitul procesarii este de 39 ore in compania noastra.

In acelasi timp noi garantam transportul intr+o gama de temperatura care sa nu afecteze viabilitatea celulelor. Temperatura in cursul transportului este monitorizata de un microcip, care este parte a ambalajului de transport si care permite inegistrarea temperaturii pe toata perioada transportului.

Stocarea

Cum transplantul poate fi stocat de-a lungul intregii vieti, metoda de stocare este unul dintre cele mai importante criterii.

Spatiile noastre de stocare sunt pozitionate si construite de asa natura incat sa se evite riscul de distrugere prin incendiu, inundare, alunecare de teren sau cutremur.

S+a luat in considerare si alegerea unei zone cu criminalitate redusa iar spatiile de stocare sunt prevazute cu sisteme de securitate conectate la dispeceratul unor firme specializate si la politie.

Transplantele sunt plasate in containere biologice cu nitrogen lichid. Vaporizarea nitrogenului mentine temperatura la C. Acest sistem este complet independent de furnizareaenergiei electrice sau a unei alte forme de energie. Un sistem computerizat monitorizeaza frigiderul cu nitrogen si in cazul unei defectiuni alerteaza angajatii companiei prin telefon. Acest sistem si cel de securitate sunt dotate cu surse neinteruptibile de curent. (back UPS). O eventuala pana de curent nu va afecta nici temperatura si viabilitatea transplantelor, nici sistemele de monitorizare si securitate. Mai mult, anumiti angajati ai companiei monitorizeaza periodic nivelul de azot lichid si il completeaza din containere de rezerva. Acestea din urma sunt umplute direct de catre furnizorii de nitrogen. La distanta acceptabila (pana la 200 km) sunt 7 unitati de productie independente de nitrogen lichid in Slovacia, Austria, Cehia si Ungaria asa ca orice problema ar avea furnizorul de nitrogen el poate fi rapid suplinit. Transplantul insusi este inchis ermetic si considerat steril, asa ca nu poate fi infectat in frigiderul cu azot. Fiecare transplant este la inceput in carantina si doar dupa testare este stocat impreuna cu altele (cam 100 transplanturi sunt stocate impreuna)

In urmatorii trei ani intentionam sa mutam transplantele in depozite construite in tarile de origine.

3.Lista afectiunilor care beneficiaza de tratament prin transplant de celule hematopoetice

Transplantul de celule stem hematopoetice se imparte in transplant alogenic si autolog. Vorbim despre transplant autolog in cazul transplantului propriilor cellule hematopoetice recoltate din cordonul ombilical sau din maduva osoasa proprie. Prin transplant alogenic se intelege acel transplant in care care celulele hematopoetice vin de la frati sau alti donatori. Transplantul autolog din cordonul ombilical nu poate fi utilizat in afectiunile specificate mai jos deoarece aceste boli au determinism genetic. Celulele stem proprii pot fi utilizate doar in acele afectiuni in care riscul ca celulele recoltate sa fie afectate este relative redus.

Avantajul transplantului alogenic este ca poate fi folosit, cel putin la modul theoretic, in toate afectiunile de mai jos. Cu toate acestea, in practica, transplantul alogenic nu este folosit datorita complicatiilor post-transplant.

Este universal valabil ca alegerea tratamentului depinde de multi factori asa ca alegerea unui tratament sau altuia se aplica individual iar aceasta lista nu se vrea un protocol.

La sfarsitul listei prezentam o serie de afectiuni in care este foarte posibil ca terapia cu celule stem sa fie folosita cu success in viitorul apropiat.

Tab.1

Lista afectiunilor care benificiazza de transplant cu celule stem

Utilizarea in prezent a celulelor stem hematopoetice

Boala

Transplant autolog din sange ombilical

Transplant alogenic fraternar din sange ombilical

Transplant autolog din maduva osoasa sau stem periferic

Transplant alogenic din maduva osoasa

Lecemie acuta

Leucemie limfocitara acuta

Da

Da

Da -

Da

Leucemie mieloida acuta

Da

Da

Da

Da

Leucemie cronica

Leucemie limfocitara cronica

Da

Da

Da -

Leucemie mieloida cronica

Da

Da

Da -

Da

Leucemie mielomonocitara juvenila

Da

Da

Nu

Da

Sindroame mielodisplazice

Leucemie mielomonocitara cronica

Da

Da

Nu

Da

Anemie refractara

Da

Da

Da -

Da

Anemie refractara cu exces de blasti

Da

Da

Da -

Da

Anemie refractara cu exces de blasti in transformare

Da

Da

Da -

Da

Anemie refractara cu sideroblasti inelari

Da

Da

Da -

Da

Afectiuni ale celulelor stem

Anemie aplastica severa

Da

Da

Nu

Da

Citopenie congenitala

Nu

Da

Nu

Da

Diskeratoza congenitala

Nu

Da

Nu

Da

Anemia Fanconi

Nu

Da

Nu

Da

Hemoglobinuria paroxistica nocturna

Da

Da

Nu

Da

Boli mieloproliferative

Mielofibroza acuta

Da

Da

Nu

Da

Metaplazia mieloida agnogenica

Da

Da

Nu

Da

Afectiuni limfoproliferative

Boala Hodgkin

Da

Da

Da

Limfoame Non-Hodgkin

Da

Da

Da

Gamopatii monoclonale

Mielom multiplu

Da

Da

Da -

Leucemia cu plasmocite

Da

Da

Da -

Alte afectiuni maligne

Cancer de san

(Da)

(Da)

(Da)

exp

Cancer ovarian

(Da)

(Da)

(Da)

exp

Cancer pulmonar cu celule mici

(Da)

(Da)

(Da)

exp

Tumori cerebrale

Da

(Da)

Da

Nu

Sarcom Ewing

Da

(Da)

Da

exp

Neuroblastom

Da

Da

Da

Carcinom cu celule renale

(Da)

(Da)

(Da)

Da/exp

Cancer testicular

Da

Da

Da

exp

Boli autoimmune

Sindrom Evan

Da

Da

exp

Nu

Scleroza multipla

Da

Da

Da -

exp

Artrita reumatoida

Da

Da

Da -

exp

Lupus eritematos sistemic

Da

Da

Da -

exp

Tulburari fagocitare

Sindrom Chediak-Steinbrick-Higashi

Nu

Da

Nu

Da

Boli cronice granulomatoase

Nu

Da

Nu

Da

Neutrophil Actin Deficiency

Nu

Da

Nu

Da

Disgenezie reticulara

Nu

Da

Nu

Da

Tulburari Lipozomale

Adrenoleucodistrofie

Nu

Da

Nu

Da

Boala Gaucher

Nu

Da

Nu

Da

Sindrom Hunter

Nu

Da

Nu

Da

Sindrom Hurler

Nu

Da

Nu

Da

Boala Krabbe

Nu

Da

Nu

Da

Sindrom Maroteaux-Lamy

Nu

Da

Nu

Da

Leucodistrofia metacromatica

Nu

Da

Nu

Da

Sindrom Morquio

Nu

Da

Nu

Da

Mucolipidoza II

Nu

Da

Nu

Da

Mucopolizaharidoze

Nu

Da

Nu

Da

Boala Nomann-Pick

Nu

Da

Nu

Da

Sindromul Sanfilippo

Nu

Da

Nu

Da

Sindromul Scheie

Nu

Da

Nu

Da

Sindromul Sly, deficienta de Beta-Glucuronidaza

Nu

Da

Nu

Da

Boala Wolman

Nu

Da

Nu

Da

Boli histiocitare

Limfohistiocitoza familiala eritrofagocitica

Nu

Da

Nu

Da

Hematofagocitoza

Nu

Da

Nu

Da

Histiocitoza-X

Nu

Da

Nu

Da

Histiocitoza celulelor Langerhans

Nu

Da

Nu

Da

Anomalii eritrocitare congenitale

Beta-Talasemia majora

Nu

Da

Nu

Da

Anemia Blackfan-Diamond

Nu

Da

Nu

Da

Aplazia pura a seriei eritrocitara

Nu

Da

Nu

Da

Boala cu celule Sickle

Nu

Da

Nu

Da

Boli ale sistemului imun congenitale (mostenite)

Absenta celulelor T si B

Nu

Da

Nu

Da

Absenta celulelor T

Nu

Da

Nu

Da

Ataxie    telangiectazie

Nu

Da

Nu

Da

Sindromul limfocitar Bare

Nu

Da

Nu

Da

Imunodeficienta comuna variabila

Nu

Da

Nu

Da

Sindromul DiGeorge

Nu

Da

Nu

Da

Sindromul Kostmann

Nu

Da

Nu

Da

Deficienta de adeziune a leucocitelor

Nu

Da

Nu

Da

Sindromul Omenn

Nu

Da

Nu

Da

Imunodeficienta severa combinata (SCID)

Nu

Da

Nu

Da

SCID cu deficienta de adenozin dezaminaza

Nu

Da

Nu

Da

Sindromul Wiskott-Aldrich

Nu

Da

Nu

Da

Tulburarea limfoproliferativa X-Linkata

Nu

Da

Nu

Da

Alte boli mostenite

Hipoplazia Cartilaj-par

Nu

Da

Nu

Da

Lipofuscinoza ceroida

Nu

Da

Nu

Da

Porfiria congenitala eritropoetica

Nu

Da

Nu

Da

Trombastenia Glanzmann

Nu

Da

Nu

Da

Sindromul Lesch-Nyhan

Nu

Da

Nu

Da

Osteopetroza

Nu

Da

Nu

Da

Boala Tay Sachs

Nu

Da

Nu

Da

Tulburari mostenite ale plachetelor

Amegacariocitoza / Trombocitopenia congenitala

Nu

Da

Nu

Da

Aplicatii viitoare posibile ale celulelor stem

Boala Alzheimer

Da

Da

Nu

Nu

Diabet

Da

Da

Nu

Nu

Boli cardiace

Da

Da

Nu

Nu

Boli hepatice

Da

Da

Nu

Nu

Distrofii musculare

Da

Da

Nu

Nu

Boala Parkinson

Da

Da

Nu

Nu

Leziuni ale maduvei spinarii

Da

Da

Nu

Nu

Accident vascular cerebral

Da

Da

Nu

Nu

Legenda :

da = in cazul folosirii sangelui ombilical se poate face transplantul si se poate obtine vindecarea

Da = in cazul folosirii maduvei osoase, se poate tenta transplantul iar procedura se face in scop curativ

Da- = transplantul este practicat dar nu se poate obtine vindecarea ci doar cresterea sperantei de viata

(Da) = Transplantul se poate face si este practicat in ultima vreme cu character experimental dar rezultatele nu sunt bine precizate in present

= in unele cazuri se recurge la transplant, vindecarea definitiva este posibila dar datorita riscului ridicat procedura nu este standard.

exp = este doar o metoda experimentala

Nu = nu se practica transplantul

PROCESARE

Analiza si procesarea sangelui placentar

Intr-o prima etapa de laborator, sangele va fi supus unor analize bacteriologice aerobe si anaerobe, pentru a se verifica sterilitatea sa. In a doua etapa  are loc numararea celulelor nucleate din categoria carora fac parte si celulele stem .

Rezultatul analizelor efectuate va vor fi aduse la cunostinta sub forma unui certificat atestand calitatea sangelui placentar recoltat. Certificatul va va fi expediat prin serviciul de curierat rapid, la un interval de cca. 2 luni, in acelasi plic gasindu-se si facturile eliberate pentru serviciile prestate. In cazul in care sangele este contaminat, dumneavoastra nu veti plati niciunul din serviciile prestate.

Perioada de pastrare a viabilitatii  celulelor stem, in momentul de fata nu poate fi exact precizat. Exista studii de specialitate efectuate pe un interval de 20 ani, (reprezentand intervalul de timp scurs din momentul primei sale utilizari) care atesta pastrarea viabilitatii si conservarea capacitatii de repopulare a maduvei osoase. Peste acest interval nu se pot emite afirmatii certe, avand ca substrat studii medicale, deoarece  nu exista un istoric medical in domeniu, mai vechi de 20 ani.  Anii urmatori vor aduce informatii suplimentare cu privire la acest aspect.

Scopul procesarii sangelui placentar este de a  asigura conditiile optime pentru conservarea viabilitatii sangelui pe durata criogenarii si respectiv a procesului invers, de decriogenare. Tehnica de criogenare (congelare) si controlul strict, computerizat, al curbei congelare, influenteaza decisiv supravietuirea celulara dupa decongelare. In momentul de fata exista mai multe procedee de conservarea a sangelui placentar. Respectiv conservarea intregii sangelui integral sau prin separarea liniilor celulare. Prin tehnicile de separare a liniilor celulare  se reduce volumul materialului biologic si costul depozitarii, dar prin aceste tehnici se pierd si celule stem sau progenitori care ar putea constitui baza unor tratamente  de viitor. De aceea, noi optam pentru conservarea sangelui integral.


Un alt aspect important de mentionat este cel al pastrarii sterilitatii sangelui recoltat. Aceasta se poate asigura cel mai bine prin procesarea sangelui intr-un sistem inchis, prin asigurarea unui mediu de lucru  steril (manipularea sangelui se realizeaza intr-o boxa sterila). In interiorul laboratorului se mentine un mediu  strict controlat  printr-un sistem de filtrare a aerului si sterilizari periodice ale aerului.

DEPOZITARE

Perioada de depozitare a transplantului vizeaza o durata indelungata (tot timpul vietii copilului) iar modul de depozitare reprezinta un demers important.

In prezent, spatiile de depozitare se afla in Slovacia. Acestea sunt amplasate si construite in asa fel incat sa nu existe nici un pericol de deteriorare prin inundatii, cutremure, etc .
Tot din motive de securitate, pentru amplasarea depozitelor s-a optat pentru zonele cu cel mai scazuta rata a infractionalitatii. Impotriva actelor de vandalism, spatiile de depozitare sunt asigurate prin sisteme de alarma si atent supravegheate.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate