Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Aspergiloza


Aspergiloza
Aspergiloza

Este o micoza produsa de Aspergillus fumigatus sau de alte tipuri inrudite. Patogenitatea este redusa, aparitia bolii fiind legata de rezistenta scazuta a gazdei (ciuperca oportunista). Aspergillus se gaseste in praful caselor vechi, in infectiile intraspitalicesti, si aceasta ciuperca ubicuitara poate produce reactii de hipersensibilitate la indivizii normali fie prin inhalarea sporilor fie prin proliferarea noninvaziva miceliana in lumenul cailor aeriene. Exista 3 clase de aspergiloza umana : alergica, colonizanta si invaziva.

Aspergiloza alergica se manifesta ca astmul bronsic (post inhalare de spori, similar clinic cu alte forme de astm); la indivizii nonatopici prezenta de spori produce alveolite alergice, inducand reactii de hipersensibilitate de tipul III si IV. Aspergiloza bronhopulmonara alergica apare dupa colonizarea superficiala a mucoasei bronsice. Daca bolnavii nu sunt tratati, aspergiloza alergica persistenta poate produce boli pulmonare cronice obstructive cu fibroza peribronsica si dilatare ireversibila de cai aeriene.

Aspergiloza colonizanta (aspergilomul) implica cresterea unor "mingi" aspergilare in cavitati pulmonare preexistente, vechi : tbc preexistent, bronsiectazii, infarcte vechi sau abcese. Microscopic se remarca filamentele phycomycete unniforme, groase, de 5-10mm, septate, ramificate dicotomic in unghi de 40grade. Capul de fructificare are aspect de "stropire cu apa", de unde si numele. Reactia inconjuratoare poate fi difuza sau de inflamatie cronica si fibroza. Bolnavii pot avea hemoptizii recurente.
Aspergiloza invaziva este o infectie oportunista la imunodeprimati si gazde debilitate. Leziunea initiala este pulmonara cu diseminare hematogena si atingerea de valve cardiace, creier sau rinichi. La nivelul pulmonului apare pneumonie necrozata, clar delimitata de culoare gri si margini hemoragice.

Diagnosticul este dificil deoarece aspergilusul este greu de evidentiat in sputa sau in sange. El poate fi suspectat la orice persoana tarata care are probleme de sanatate. Diagnosticul se bazeaza pe demonstrarea fungilor in tesuturi.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate