Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina


Index » sanatate » Medicina
Adenocarcinomul


Adenocarcinomul


Adenocarcinomul

Tumora epiteliala maligna ce se dezvolta in epiteliile cavitare(tub digestiv, cai biliare, arbore resp., pancreas, prostata, gl.mamara) sau epit.parenchimatos (ficat, rinichi)

Microscopic, variatiile tumorale sunt:

Nesecretante - prez.lumene glandulare atipice iar invazia e prezenta in tesutul adiacent

Mucosecretante - apar in org.al caror epiteliu secreta mucus. Macroscopic: aspect gelatinos. Microscopic: cel.maligna are aspect de "inel cu piatra" sau "inel cu pecete"

Chistadenocarcinomul - de ovar, pancreas. Macroscopic in ovar tumorile seroase sunt mai voluminoase decat cele mucoase. Microscopic: lumene glandulare dilatate,delimitate de epit.malign

Schiriu - in gl.mamara, stomac, prostataa. Stroma e abundenta si neopmogena. Cel.tumorale sunt dispuse in cordoane de 2-3cel.separate prin stroma predominantaPt. org.parenchimatoase - fiat (hepatopcarcinom, mai rar colangiocarcinom) si rinichi (adenocarcinom cu cel.clare - tumora Gravitz)

Pt.tumorile maligne din cel.germinale (testicul/ovar) - seminomul porensete de la cel.rotunde seminale cu aspect de cel cu citoplasma bogata in glicogen; carcinomul embrionar, format din cel mar, nediferentiate cu atipii, cel gigante.

Carcinoamele endocrine - tiroida (carcinoame papilare, foliculare, medulare) si suprarenala

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate