Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Medicina veterinara


Index » sanatate » Medicina veterinara
USTLIAGOTOXICOZA


USTLIAGOTOXICOZA


USTLIAGOTOXICOZA

Ustilagotoxina este elaborata de fungul Ustilago (taciune), ale carui numeroase specii contamineaza diverse plante: U. maydis sau U. zeae la porumb, tritici la grau, U. nuda si U. hordei la orz, U. oculta la secara, U. avenae si U. kolleri la ovaz, etc., fiind afectate si unele ierburi perene (golomat, ovascior, mana de apa, etc.). La porumb, taciunele se afla in niste pungi tumoriforme, de marime variabila cu clamidospori albi-cenusii cu continut negru si pulverulent.Micotoxinele sunt elaborate in anumite conditii si produc intoxicatii la animale, la pasune sau in stabulatie. Tineretul animal este foarte sensibil. Actiunea toxica principala este cea iritativa locala, afectand deglutitia si maduva spinarii.

Clinic apar tulburari motorii si de sensibilitate, rinita, traheita, pneumonii, paralizie si, in cazuri foarte grave, moarte. Toxina de U. zeae produce avort. U. tritici determina intoxicatii mai grave la taurine, traduse prin sialoree, leziuni aftoase pe mucoasa bucala, colici, timpanism, retivitate, dezorientare, scaderea vederii, paralizia trenului posterior, iar la vacile gestante, avorturi si enzootice.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate