Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Alimentatie


Index » sanatate » Alimentatie
CONDITIILE DE PASTRARE ALE PRODUSELOR ALIMENTARE


CONDITIILE DE PASTRARE ALE PRODUSELOR ALIMENTARE
CONDITIILE DE PASTRARE ALE PRODUSELOR ALIMENTARE

Pastrarea alimenteler trebuie sa se faca astfel incat sa se previna alterarea, degradarea, contaminarea chimica si biologica, impurificarea cu praf sau mirosuri straine de natura produsului.

Unitatile de alimentatie publica trebuie sa asigure pastrarea alimentelor in camere sau compartimente special amenajate pentru anumite categorii de produse si anume: produse uscate (cereale, fainoase, zahar, produse ambalate), lapte si produse lactate, carne, peste, derivate ale acestora, legume, fructe proaspete si conservate.

In depozite si incaperi destinate pastrarii produselor alimentare se va asigura o ventilatie permanenta si corespunzatoare; se vor impiedica accesul insectelor ti rozatoarelor. Produsele alimentare, cu exceptia legumelor si fructelor crude, se pastreaza in lazi, butoaie, saci care sa asigure protectia prafului.
Produsele alimentare se depoziteaza pe gratare de lemn asezate in stive, pe randuri sau compartimente, distantate in asa fel incat sa asigure o ventilatie perfecta, precum si accesul persoanelor care controleaza starea produselor depozitate. Autoritatile din alimentatia publica sunt obligate sa pastreze timp de 36 ore o proba din fiecare fel de mancare gatita si servita.

Produsele de panificatie se pot pastra in cosuri de rachita, de material plastic sau in lazile fabricilor, cu conditia ca acestea sa fie curate si acoperite, sau sa fie asezate direct pe pardoseala si la adapost de praf si de sursa de caldura. Se pastreaza la temperatura de 10 - 18 oC, cu umiditatea relativa a aerului de 60 - 70 %, in spatii dezinfectate, uscate, aerisite, bine ventilate, izolate de surse puternice de caldura.

Faina se pastreaza in depozite uscate, aerisite, in saci de material textil sau in pungi de hartie, stivuite, astfel incat sa poata circula aerul la temperaturi de 10 oC, umiditatea relativa a aerului fiind de 70 - 75 %, timp de 60 de zile in perioada 01.04-30.09 si 120 de zile in perioada 01.10-31.03, in camere fara rozatoare sau insecte. Umiditatea mai mare de 14,5 % a fainii duce la formarea cocoloaselor.

Crupele (gris, malai, orez, arpacas) se pastreaza in locuri uscate, dezinfectate, bine aerisite, respectand conditiile de vecinatate, deoarece primesc usor mirosuri straine; temperatura de 16 - 20 oC, umiditatea de 70 - 75 % pentru a evita uscare in exces, mucegairea sau incingerea. Se pot pastra 30 de zile in perioada calda si 45 de zile in perioada rece.

Pastele fainoase sunt ambalate in pungi de celofan, hartie pergamentata sau polietilena, cutii de carton, saci de hartie, lazi de lemn. Spatiile de depozitare trebuie sa fie curate, uscate, aerisite, dezinfectate. Temperatura de pastrare sa fie de 20 oC, iar umiditatea de maximum 85 %. Termenul de valabilitate pentru pastele simple este de 12 luni, pentru pastele cu oua este de 8 luni, iar pentru pastele cu alte adaosuri este de 6 luni.

Legumele se pastreaza in pivnite uscate sau incaperi racoroase an care se poate asigura un curent continuu de aer; ele vor fi asezate in lazi curate sau pe platforme de rafturi cu schelet metalic si vor fi controlate periodic, indepartandu-se imediat cele stricate. In astfel de conditii se pastreaza legumele mai putin perisabile (cartofii de toamna, ceapa uscata, usturoi, radacinoase) si la temperaturi de 0 - 5 oC, umiditatea relativa fiind de 75 - 90 %. Legumele perisabile (verdeturi, dovlecei, ceapa verde, usturoi verde, ciuperci, tomate, cartofi timpurii) trebuie consumate imediat.Carnea este un mediu prielnic pentru dezvoltarea microorganismelor, de aceea se impun conditii speciale de pastrare si depozitare, in spatii frigorifice: carnea refrigerata se pastreaza la o temperatura de 0 oC+4 oC si o umiditate relativa a aerului de 75 - 85 %, timp de 48 ore; carnea congelata se depoziteaza in spatii speciale, care sa asigure o temperatura in profunzime de -12 oC; poate fi pastrata astfel timp de 4 - 12 luni.

Laptele si produsele lactate se pastreaza in bidoane speciale acoperite cu vase smaltuite acoperite cu capac, puse in racitoare sau in bazine cu apa racita si gheata la temperatura de +2 oC+8 oC timp de 24 ore. Depozitarea se face in incaperi frigorifice curate, dezinfectate, fara miros strain. Este interzisa depozitarea laptelui in locuri insalubre.

Grasimile se tin in spatii aerisite, curate, intunecoase, la o temperatura de 0 - 7 oC, umiditate de 75 - 80 %. Termen de pastrare valabil; ulei vegetal 4 luni, ulei de germeni de porumb 90 de zile, margarina 30 de zile, untura 90 de zile.

Ouale se depoziteaza in spatii si ambalaje curate, bine aerisite, intunecoase, cu temperaturi de 0 - 14 oC si umiditate de 70 - 90 %. Termenul de depozitare in perioada 15.09-31.03 este de 20 de zile, iar in perioada 01.04 - 14.09 de 10 zile. Sa se evite depozitarea indelungata a oualor.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate