Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Alimentatie


Index » sanatate » Alimentatie
» Aspecte generale ale calitati produselor alimentare


Aspecte generale ale calitati produselor alimentare
Aspecte generale ale calitati produselor alimentare.

Definitia calitati

Calitatea produselor (de orice natura or fi acestea) reprezinta ansamblul insusirilor unei valori de intrebuintare care exprima gradul in care acestea satisfac nevoile sociale, in functie de parametric tehnico-economici, estetici, gradul de utilitate si eficienta economica in exploatare, relative in consum.

Calitatea produselor se “creaza” in procesul de productie si se manifesta in procesul de consul, deci trebuie sa se aiba in vedere calitatea productiei, cele doua notiuni de calitate fiind in interdependenta.
Calitatea productiei se refera la : calitatea de proiectare si conceptia tehnologica; calitatea procesului tehnologic; organizarea productiei.

Calitatea produselor inplica un system de indicatori de calitate:

a)              indicatori de destinatie; se refera la compozitia si structura produsului, cu mentionarea domeniului de intrebuintare.

b)              Indicatori de fialibilitate; respective insusirile de mentenabilitate – conservabilitate a produsului alimentar, in    concrete intrebuintari lor.

c)              Indicatori tehnologici; se refera la eficienta tehnologiei de fabricatie.

d)              Indicatori tehnici; incadrindu-se inhibirile senzoriale proprietatile fizico-chimice care intervin in determinarea valori nutritive si energetice, limite; de impurificare admise.

e)              Indicatori estetici; dau indicatii de expresivitate informationala si de integritate compozitionala.

f)               Indicatori economici; se refera la cheltuielile de elaborare si fabricare a produselor, precum si eficienta economica a utilizarii lor.

Concluzionand, calitatea produselor reprezinta expresia finala a calitati proceselor de productie si se refera la:

aspectul ethnic, exprimat prin proprietati si caracteristici ethnic functionale in raport cu gradul de exigenta a consumatorului.

Aspectul estetic legat de satisfacerea necesitatilor psiho-senzoriale ale consumatorului.

Aspectul economic determinat de costurile (pret de vanzare si cheltuielile post-vanzare) pe care le implica procurarea si utilizarea produsului.

Masura generala a calitati se exprima cu relatia: J=TxAxExK

T= masura caracteristicilor tehnice

A= masura caracteristicilor de utilizare

E= masura caracteristicilor estetice

K= masura caracteristicilor economice

Costurile calitati. Gestiunea calitati

Cheltuielile pentru realizarea calitati se grupeaza in trei categorii:

a)              cheltuieli care se fac in faza pregatiri procesului de fabricatie, numit si “costurile preveniri defectelor si realizarii fiabilitatii”

b)             cheltuieli care se fac in procesul de productie, numite “costurile identificarii defectelor”

c)              cheltuieli care se fac in legatura directa cu defectele care apar, numite ”costurile defectelor” sau “costurile noncalitati”.

Gestiunea calitati reprezinta acea parte a conducerii stintifice a unei inteprinderi, care consta intr-un sistem global de progamare si coordonarea a tuturor activitatilor ce au ca scop mentinerea sau ridicarea calitati produsului in conditii de maxima eficienta economica, la un nivel care sa corespunda necesitatilor beneficiarilor.

Factorii si mrtodele de crestere a calitati produselor alimentare

Formarea calitati unui produs alimentar nu se limiteaza la sectorul productiei directe, dar si la intregul process de creare si utilizare a acestuia.

Daca luam in considerare numai calitatea de proectare-cercetare si calitatea de fabricatie, aceste doua laturi influenteaza calitatea dorita de consummator, cu mentinerea ca nu toate eforturile de proectare-cercetare precum si cele de fabricatie se regasesc in totalitate in asa numita calitate ideala care sa dea satisfactie deplina consumatorului.Pe circuitul produsului alimentar, de la producator la cumparator, calitatea produsului alimentar se poate afla in ipostaza calitatii ctatice (Qs) care reprezinta nivelul real al calitatii intr-un anumit moment al circulatiei produsului si in ipostaza calitatii dinamice (Qd) care reprezinta evolutia calitatii reale in timp, evolutie determinata prin intersectiunea produsului/mediu ambiant.

Calitatea ideala sau globala trebuie sa asigure consumatorului satisfacerea celor 4 S-uri (nevoi) explicite precum si a nevoilor implicite.

Nevoi implicite

( siguranta sau inocuitatea)

  Fig.1


Serviciu

(prepararea,conservarea)

  Sanatate

( valoare nutritiva si energetica

 

Calitatea trebuie sa asigure

 


Satisfacerea    5 simturi

( gust, miros, vaz, tactil, auz)

 

In prezent se foloseste si termenul de calitate totala care reprezinta, satisfacerea nevoilor clientilor in ceea ce priveste calitatea produsului sau serviciului (Q), livrarea calitati cerute(V), la momentul (T) si locul dorit, la un cost (C) cat mai mic pentru client in conditiile unor relatii agreabile si eficiente cu acesta, si ale unui sistem administrative (A) fara erori, incepand cu elaborarea comenzii si pana la plata facturii.

Conducerea calitatii

Structurile organizatorice intr-o intreprindere care asigura calitatea produsului sunt.

Compartimentul de asigurare a calitatii

Compartimentul de control ethnic de conformitate

Compartimentul de laboratoare

Compartimentul de metrologie

Pe baza informatiilor primate de la compartimentele mentionate se ia decizii de inlaturare a perturbatiilor si abaterilor, decizii care ajung la verigile organizatorice prin legaturii feed-bach.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate

Alimentatie
PROIECT DE LICENTA Ingineria Produselor Alimentare - Proiectarea unei sectii de obtinere a maltului din orz, folosiind uscatoare verticale cu capacita
Aspecte generale ale calitati produselor alimentare
PROIECT Fabricarea Painii - Painea Alba
Alimentele organice
Proiect atestat resurse naturale si protectia mediului, tehnician analize produse alimentare - calitatea iaurturilor si factorii care au determinat-o
TEHNOLOGIA DE OBTINERE A UNTULUI
Grila de intrebari si raspunsurila Disciplina „Tehnologia laptelui si a produselor lactate”
Dietoterapia in diabetul zaharat
GeneralitaȚi privind nitraȚi Și nitriȚi din carne Și preparate din carne
RAFINAREA ALCOOLULUI BRUT