Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Vatamarea corporala din culpa


Vatamarea corporala din culpa


Vatamarea corporala din culpa

62. Notiunea si caracterizarea infractiunii de vatamare corporala din culpa. Vatamarea corporala din culpa este fapta persoanei care savarseste, din culpa si in conditiile prevazute de lege, vreuna dintre faptele de vatamare corporala incriminate, ca variante agravate ale infractiunii de lovire sau ale violente, in art. 180 alin. 2 si 3, ca infractiune de vatamare corporala, in art. 181 alin. 1 si 2, si ca infractiune de vatamare corporala grava, in art. 182 din Codul penal. Desi sunt savarsite din culpa, faptele prin care se vatama integritatea corporala sau sanatatea persoanei sunt periculoase si nu pot fi prevenite fara incriminarea si sanctionarea lor penala.

Vatamarea corporala din culpa a fost incriminata ca infractiune aparte, prin dispozitiile art. 184 Cod penal. Textul acestui articol a fost modificat si completat prin Legea nr. 169/2002, fapta fiind incriminata in mai multe variante tip si mai multe variante agravate, astfel incat analiza continutului acestei infractiuni impune cercetarea fiecarei variante in parte.63. Vatamarea corporala simpla din culpa. In aceasta varianta, infractiunea de vatamare corporala din culpa este fapta persoanei care savarseste din culpa fapta de lovire sau alte violentt, in varianta agravata prevazuta in art. 180 alin. 3, inclusiv atunci cand este savarsita asupra membrilor familiei (art. 180 alin. 4), daca vatamarea produsa necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mult de 10 zile. De asemenea, exista aceasta infractiune atunci cand persoana savarseste din culpa fapta prevazuta in art. 181 Cod penal, adica o vatamare corporala care necesita pentru vindecare cel mult 60 de zile ingrijiri medicale. Rezulta ca vatamarea corporala produsa din culpa, care nu necesita pentru vindecare mai mult de 10 zile, nu constituie infractiune, ea poate sa atraga raspunderea civila a faptuitorului.

Vatamarea corporala simpla din culpa a fost incriminata si intr-o varianta agravata, in alin. 3 al art. 184 al Cod penal. Aceasta varianta se realizeaza, potrivit acestui text, atunci cand vatamarea corporala este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru indeplinirea unei anume activitati.

64. Vatamarea corporala grava din culpa. Aceasta varianta a infractiunii se realizeaza, potrivit dispozitiilor art. 184 alin. 2 Cod penal, atunci cand vatamarea corporala din culpa a avut vreuna dintre urmarile prevazute in art. 182 alin. 1 sau 2 din Codul penal, adica atunci cand fapta a avut ca urmare o vatamare corporala care necesita, pentru vindecare, mai mult de 60 de zile sau cand a produs pierderea unui simt sau organ, incetarea functionarii acestora, o infirmitate permenenta fizica ori psihica, slutirea, avortul ori punerea in primejdie a vietii persoanei. Stabilirea existentei infractiunii presupune constatarea existentei faptei care a generat vreuna dintre urmarile mentionate, precum si a legaturii de cauzalitate dintre fapta si urmarea produsa.

Ca si in cazul vatamarii corporale simple, legiuitorul a incriminat vatamarea corporala grava din culpa si intr-o varianta agravata, care se realizeaza, potrivit dispozitiilor art. 184 alin. 4 Cod penal, atunci cand fapta este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru indeplinirea unei anume activitati.[1] Aceasta varianta agravata se justifica, la fel ca aceea prevazuta la numarul precedent, prin periculozitatea deosebita a infractorului, care exercita in mod periculos activitati ce pot genera, in mod frecvent, accidente cu urmari grave asupra vietii, integritatii corporale sau sanatatii persoanei.

Vatamarea corporala savarsita in stare de ebrietate. Este o varianta agravata a infractiunii de vatamare corporala din culpa, care se realizeaza, potrivit dispozitiilor alin. 5 al art. 184 Cod penal, introdus prin Legea nr. 169/2002, atunci cand persoana care savarseste infractiunea de vatamare corporala din culpa, fie vatamarea corporala simpla, fie vatamarea corporala grava, ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru indeplinirea unei anume activitati, se afla in stare de ebrietate. S-a considerat ca savarsirea vatamarii corporale, in orice modalitate, din culpa profesionala, de catre persoana aflata in stare de ebrietate, prezinta un grad de periculozitate sporit al acesteia si trebuie sa atraga o reactie mai severa. Starea de ebrietate poate fi dovedita prin orice mijloace de proba.

64.2 Forme, sanctiuni si aspecte procesuale ale infractiunii de vatamare corporala din culpa. Fiind savarsita din culpa, aceasta infractiune nu este susceptibila de tentativa. Momentul consumarii este acela al producerii vatamarii corporale. Fiind o infractiune progresiva pentru calificarea definitiva a acesteia trebuie sa se tina seama de momentul epuizarii rezultatului. Daca s-a provocat vatamarea din culpa a mai multor persoane, vor exista, in concurs, atatea infractiuni cate persoane au fost vatamate.[2]Vatamarea corporala simpla din culpa, prevazuta in alin. 1 al art. 184 Cod penal, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda, iar daca este savarsita ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii, ori pentru indeplinirea unei anumite activitati, pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Vatamarea corporala grava din culpa, prevazuta in art. 184 alin. 2 Cod penal, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda, iar daca este urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru indeplinirea unei anumite activitati, pedeapsa este inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

Daca vatamarea corporala din culpa, fie vatamarea corporala simpla, fie vatamarea corporala grava, este savarsita prin nerespectarea dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru indeplinirea unei anumite activitati, de catre o persoana care se afla in stare de ebrietate, pedeapsa este inchisoarea de la 1 la 3 ani, in cazul vatamarii corporale simple, si de la 1 la 5 ani, in cazul vatamarii corporale grave.

Pentru infractiunea de vatamare corporala simpla din culpa, in varianta tip, prevazuta in art. 184 alin. 1 Cod penal, cat si in varianta agravata prevazuta in art. 184 alin. 3 Cod penal, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.In legatura cu aceasta conditie, prevazuta la numarul precedent, vezi supra, nr. 42 lit. a).

Trib.jud.Galati, dec.pen.346/1970, R.R.D., 1970, nr. 10, p. 166.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate