Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Situatia copilului nascut in timpul casatoriei


Situatia copilului nascut in timpul casatoriei


Situatia copilului nascut in timpul casatoriei

Art. 23 din Codul Familiei instituie in alin. 1 o regula fixa si anume: "Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei."

Asadar pentru a beneficia de prezumtia de paternitate este suficient, ca la data nasterii copilului, mama lui sa fie casatorita si prin urmare sotul ei este prezumat ca fiind tatal copilului.

Referitor la situatia copilului "ea se prezinta sub forma simpla a copilului ce a rezultat in timpul casatoriei ce a rezultat in timpul casatoriei" dintre cei doi soti. Astfel, se instituie un raport de filiatie intre copil si tata. Dovada acestui raport se va face cu certificatul constatator al nasterii care atesta ca acel copil este nascut din parinti casatoriti. Daca neintentionat in certificatul constatator al nasterii nu s-a facut mentiunea ca mama este casatorita, dovada raportului de filiatie fata de tata, va fi completata cu certificatul de casatorie al mamei.Trebuie mentionat insa ca de acest raport de filiatie dintre copil si tatal sau nu se pot bucura copiii nascuti in timpul unei convietuiri de fapt in afara casatoriei, chiar daca aceasta stare este notoriu si de lunga durata. Prin masura luata, legiuitorul a incurajat constituirea unei familii si a inteles sa protejeze copiii nascuti in timpul casatoriei.

Asadar: " odata dobandit statutul civil de copil nascut in timpul casatoriei mamei, acesta nu poate fi modificat printr-un act de recunoastere voluntara a paternitatii de catre alt barbat". De altfel nici mamei acelui copil nu-i este admisa o actiune pentru stabilirea paternitatii unui alt barbat. Astfel, prezumtia legala de paternitate, in timpul careia copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei, nu poate fi inlaturata decat printr-o actiune de tagaduire a paternitatii, nicidecum prin inregistrarea copilului la oficiul de stare civila pe numele concubinului mamei. In situatia aceasta, cand inscrierea copilului s-a facut pe numele altei persoane decat sotul mamei, urmeaza ca actul de nastere sa fie rectificat in mod corespunzator.

Deci, chiar daca tatal nu a fost trecut in actul de nastere, copilul beneficiaza de prezumtia de paternitate din moment ce a fost nascut in timpul casatoriei iar tatal nu a introdus actiunea de tagaduire a paternitatii.

Astfel, "prin actiunea inregistrata la data de 25 aprilie 1972 la Judecatoria Alexandria, C.M. domiciliata in comuna Draganesti Vlasca din judetul Teleorman a chemat in judecata pe M.C. domiciliat in comuna Stejarul Teleorman, cerand obligarea paratului la plata pensiei de intretinere pentru minorii ei A.D. nascut la data de 18 februarie 1970 si C.D. nascuta la data de 24 februarie 1972".

In motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca fiind despartita in fapt de sotul ei, acesta nu a contribuit la intretinerea celor doi minori.

Judecatoria Alexandria, prin sentinta civila nr.1266 din 10 iulie 1972, a admis in parte actiunea, in sensul ca a obligat pe parat sa plateasca reclamantei cu titlu de pensie de intretinere pentru minorul A.D. cate 200 de lei lunar cu incepere de la data introducerii actiunii si pana la majoratul copilului.

Capatul de actiune referitor la plata pensiei de intretinere cuvenita minorei C.D. a fost respins pe considerentul ca in certificatul de nastere al minorului, paratul nu este trecut ca fiind tata al acesteia.

Recursul introdus de parat impotriva mentionatei sentinte a fost respins ca tardiv de Tribunalul Judetului Teleorman prin decizia civila nr. 595 din 14 septembrie 1972.

Prin recursul extraordinar declarat de procurorul general se critica hotararea instantei de fond pe motiv ca, prin solutia pronuntata, s-a nesocotit prevederile art. 53 Codul Familiei. Se cere casarea prin consecinta si a deciziei tribunalului.

Critica este justificata. Este de necontestat ca reclamanta este casatorita cu paratul, casatoria dintre ei nefiind desfacuta cu divort.

Mai rezulta din actele dosarului ca cei doi minori pentru care reclamanta pretinde a se stabili pensie de intretinere sunt nascuti in timpul casatoriei partilor. Potrivit prevederilor inscrise in art. 53 alin. 1 Codul Familiei, copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei.

Fata de mentionata dispozitie si intrucat sotul mamei nu a introdus actiune in tagaduirea paternitatii celor doi copii - situatie de asemenea neconstatata in cauza - paratul este considerat tatal acestora si tinut la obligatia de intretinere prevazuta de art. 86 Codul Familiei.

Imprejurarea ca in certificatul de nastere al minorei C.D. nu s-a mentionat ca paratul este tatal acesteia este nerelevant fata de prezumtia de paternitate de care beneficiaza copila in temeiul mentionatei dispozitii inscrise in art. 53 alin.1 Codul Familiei.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate