Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Ordinea publica in dreptul international privat


Ordinea publica in dreptul international privat


Ordinea publica in dreptul international privat

Sectiunea I

Consideratii introductive

1. Notiunea de ordine publica in dreptul international privat

In dreptul international privat derogarea de la aplicarea legii straine are un caracter exceptional. Mare parte a doctrinei moderne este de acord ca nu se poate determina in mod abstract continutul notiunii de ordine publica in dreptul international privat. Instanta va stabili, in fiecare caz in parte, daca legea straina normal competenta contravine sau nu ordinii publice de drept international privat din tara forului.2. Elemente specifice ale ordinii publice in dreptul international privat

- apare ca un corectiv exceptional in aplicarea legii straine intrucat desi legea straina ar fi fost normal competenta sa se aplice, efectele ei nu se vor produce pentru raportul juridic in discutie.

- pe plan procedural, se concretizeaza in exceptia de ordine publica de drept international privat (exceptie de fond, care poate fi invocata, de orice parte interesata sau de instanta din oficiu).

- daca exceptia de ordine publica este admisa, se inlatura producerea efectelor legii straine normal competente in tara forului. Aceasta imprejurare nu afecteaza in nici un fel legea straina in fiinta ei.

- releva vocatia subsidiara de aplicare a legii forului. Dispozitia legala din dreptul strain va fi inlaturata de la aplicare si se va recurge la lex fori in materie. Trebuie facuta precizarea ca neaplicarea legii straine ca urmare a invocarii ordinii publice difera de situatia cand legea straina nu se poate aplica datorita unui obstacol care nu poate fi inlaturat. In acest din urma caz exista o imposibilitate de ordin tehnic de aplicare a legii straine. De pilda, in materia statutului personal nu se poate aplica lex patriae deoarece persoana in cauza nu are cetatenie, ori nu se poate aplica lex dimicili intrucat nu are domiciliu sau resedinta. Se va aplica lex fori.

In schimb, atunci cand se invoca ordinea publica, dispozitia normativa straina apare ca inadmisibila in raport cu anumite considerente politice, sociale, economice, morale sau juridice. Desi finalitatea este aceeasi, ratiunile pentru care legea straina competenta nu se aplica difera.

3.Caracterele ordinii publice de drept international privat

- ordinea publica de drept international privat are un caracter variabil:

a) in timp, deoarece difera din punct de vedere al continutului in cadrul aceluiasi sistem de drept. Prin modificarea oricareia dintre legile in prezenta pot lua nastere doua situatii: fie legea straina care inainte contravenea ordinii publice a forului devine dupa modificare conforma acesteia, fie legea straina care inainte nu era contrara ordinii publice sa devina astfel.

b) in spatiu, intrucat se interpreteaza prin prisma dreptului roman. In unele tari, de exemplu, nu se admite desfacerea casatoriei prin divort sau se admite divortul in conditii restrictive. Potrivit dispozitiilor art. 22 alin. 2 din Legea nr. 105/1992, daca legea straina determinata conform normelor dreptului international privat roman nu admite divortul sau il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana daca unul dintre soti este la data cererii de divort, cetatean roman.

- ordinea publica de drept international privat are caracter actual, in sensul ca, daca din momentul crearii raportului juridic si pana in momentul litigiului continutul ordinii publice se schimba se ia in considerare continutul acesteia din momentul litigiului.
Sectiunea a II-a

Efectele invocarii ordinii publice de drept international privat

Aceste efecte trebuie analizate in functie de doua situatii:

1)ordinea publica se invoca in materia nasterii raportului juridic, deci in materia crearii de drepturi;

2)ordine publica se invoca in materia drepturilor dobandite;

In primul caz au fost emise doua puncte de vedere, potrivit carora ordinea publica are doua efecte:

- efectul negativ: legea straina este pur si simplu inlaturata in ce priveste aplicarea ei;

- efectul pozitiv: in locul legii straine se aplica legea romana.

In al doilea caz, efectele invocarii ordini publice sunt mai atenuate, in sensul ca pot exista unele raporturi juridice care nu ar fi putut lua nastere pe teritoriul legii locale, deoarece s-ar fi opus ordine publica, dar care, odata aparute in tara straina, sunt recunoscute chiar si pe teritoriul legii forului.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate