Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
» Implinirea termenelor de prescriptie


Implinirea termenelor de prescriptie
Implinirea termenelor de prescriptie

Prevederile Codului civil . Dispozitiile Decretului nr. 167/1958 reglementeaza numai durata termenelor de prescriptie extinctiva si momentul de la care incep sa curga, dar nu si modul de calculare a lor. Asa fiind, in aceasta materie se vor aplica dispozitiile de drept comun, cuprinse in Codul civil si in Codul de procedura civila.

Potrivit art. 1887 C.civ. „Termenul prescriptiei se calculeaza pe zile si nu pe ore. Prin urmare, ziua in care prescriptia incepe, nu intra in acel calcul”.

Articolul 1888 C.civ. precizeaza ca „ziua incepe la miezul noptii si se fineste la miezul noptii urmatoare”.

Exemplu: daca un drept la actiune s-a nascut in ziua de 19 martie, termenul de prescriptie va incepe sa curga abia in ziua de 20 martie la ora 0 (24).

S-a spus: „Viata sociala este in mod decisiv legata de zi; dreptul este diurn, iar noaptea nu mai este pentru el decat un vid pe care il abandoneaza sau un moment de care se teme” (J. Carbonnier, Nocturne, Flexible droit, p. 65, apud Ph. Malaurie, L. Aynés, op. cit., p. 18).

Pe de alta parte, potrivit art. 1889 C.civ. „prescriptia nu se socoteste castigata decat dupa implinirea celei din urma zile a termenului defipt prin lege”; cu alte cuvinte, termenul de prescriptie va fi considerat implinit abia la ora 24 a ultimei zile a termenului, iar actiunea va putea fi respinsa ca prescrisa daca a fost introdusa abia in ziua urmatoare.

Prevederile Codului de procedura civila . In completarea dispozitiilor Codului civil, problema calculului termenelor de prescriptie trebuie solutionata si prin luarea in considerare a reglementarilor aduse prin Codul de procedura civila care, desi se refera direct doar la termenele procedurale, sunt deopotriva aplicabile si termenelor de prescriptie.

Astfel, potrivit art. 101 alin. (3) C.proc.civ., „Termenele statornicite pe ani, luni sau saptamani se sfarsesc in ziua anului, lunii sau saptamanii corespunzatoare zilei de plecare”, iar potrivit alin. (4) al aceluiasi articol „Termenul care, incepand la 29, 30 sau 31 ale lunii, se sfarseste intr-o luna care nu are asemenea zi, se va socoti implinit in ziua cea din urma a lunii”.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate