Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
» DREPTURILE DE SOLIDARITATE


DREPTURILE DE SOLIDARITATE
DREPTURILE DE SOLIDARITATE

Sunt asa-numitele drepturi de “generatia a treia”. Au relevanta numai intr-un context social, neputandu-se realiza decat daca majoritatea indivizilor umani doresc acest lucru.

DREPTUL LA PACE
Pacea este acel tip de relatii internationale din care se exclud mijloacele violentei armate, fiind caracterizate prin absenta razboiului intre popoare si state.

Este un drept fundamental atat al omului, cat si al statelor. Sta la baza creatiei, a implinirii personale, dar si a progresului fiecarei natiuni. Este conditia esentiala a vietii.

“ORICUM AR FI ZIUA DE AZI, ZIUA DE MAINE E PACEA.” (Victor Hugo)

NOTIUNEA PACII = “Pacea este un fenomen de miscare. Este un lucru viu care se infaptuieste treptat. Pacea nu inseamna odihna si nici delasare! Pacea nu este decat un scop, nu este decat o directie. Dar in directia aceea zace implinirea, iar drumul este strabatut din clipa in care ai pasit pe el. Totul este sa asiguri ritmul inaintarii! (Nicolae Titulescu)

ESTE ASTAZI O LUME A PACII?

Se poate vorbi despre siguranta zilei de maine?

Inarmarea continua

Arsenalele militare sporesc si se perfectioneaza

Cheltuielile militare se ridica la 950 miliarde $

25 milioane de oameni mor anual din cauza foametei

750 milioane de oameni sunt nestiutori de carte

DELIMITARI CONCEPTUALE

DREPTUL PACII SI DREPTUL LA PACE

Dreptul la pace se regaseste in structura organica a dreptului pacii.

Respectarea dreptului la pace este o norma imperativa, dar pentru ca existenta lui sa fie posibila  este necesara existenta dreptului pacii. Cele doua concepte se includ reciproc fiind intr-o stransa interdependenta si interferenta conceptuala.

DREPTUL PACII: Este un ansamblu de norme constituite prin acordul de vointa al statelor care vizeaza statuarea unor structuri adecvate mentienrii si consolidarii pacii, prevenirii conflictelor si starilor conflictuale, precum si solutionarea acestora pe cale pasnica.

DREPTUL LA PACE: Instrument normativ ce realizeaza trecerea de la protectia formala legala a pacii la implementarea obligatiei de mentinere a pacii. Drept aflat la “intersectia” drepturilor omului cu drepturile popoarelor si cu cele ale statelor.

„Orice persoana are dreptul la o oranduire sociala si internationala in care drepturile si libertatile expuse in prezenta Declaratie pot fi infaptuite.”(Declaratia Universala a Drepturilor Omului).

Dreptul la pace nu poate fi conceput ut singuli, intrucat pacea nu poate fi garantata decat prin actiunea concertata a intregii comunitati internationale.

“NOI, POPOARELE NATIUNILOR UNITE, HOTARATE sa izbavim generatiile viitoare de flagelul razboiului, care, in cursul unei vieti de om a provocat de doua ori omenirii suferinte nespuse, sa ne reafirmam credinta in drepturile fundamentale ale omului, in demnitatea si valoarea fiintei umane, in egalitatea in drepturi a barbatilor si femeilor, precum si a natiunilor mari sau mici.”( CARTA NATIUNILOR UNITE).

DREPTUL LA PACE

Este consacrat in Carta Natiunilor Unite, atat ca obiectiv, cat si ca o conditie a dezvoltarii omului si popoarelor.

12.11.1984-DECLARATIA CU PRIVIRE LA DREPTUL POPOARELOR LA PACE

Precizeaza ca fiecare stat are datoria sacra de a asigura popoarelor o viata pasnica

Popoarele Pamantului au dreptul sacru la pace

Salvgardarea dreptului popoarelor la pace si promovarea realizarii acestui drept constituie o obligatie a statelor

Politica statelor trebuie sa urmareasca eliminarea razboiului ca instrument politic
Desi este considerat un drept important, NU este consacrat intr-un document juridic cu valoare imperativa.

“Cred ca anumite valori internationale sunt uitate pentru ansamblul comunitatii internationale. Una dintre ele este solidaritatea!” (ADRIAN NASTASE)

DREPTUL LA DEZVOLTARE = Reprezinta dreptul indivizilor, al grupurilor socio-profesionale si al popoarelor si a participa si a contribui la dezvltarea economica, sociala si politica continua in care toate drepturile omului si toate libertatile fundamentale pot fi pe deplin realizate, dar si dreptul de a beneficia de pe urma acestei dezvoltari.

MODALITATI DE EXERCITARE:

Libertatea politica – bazata pe cei doi piloni:democratie si participare democratica

Respectarea primordialitatii legii – bazata pe : accesul egal la justitie, acordarea de asistenta juridica, egalitatea in fata legii

CONSACRARE JURIDICA

CARTA NATIUNILOR UNITE: Dezvoltarea sta la baza ridicarii nivelului de trai, precum si la respectarea universala a drepturilor omului si libertatilor publice

COMISIA O.N.U. PENTRU DREPTURILE OMULUI: Exercitarea deplina a drepturilor omului depinde strict de dezvoltarea tuturor statelor, de inlaturarea decalajelor economice, astfel, se va atinge obiectivul dezvoltarii sociale a popoarelor

DECLARATIA ASUPRA DREPTULUI LA DEZVOLTARE- 4.DEC.1986:

Presupune dreptul persoanei si al poporului de a participa si de a contribui la o dezvoltare economica, sociala, culturala si politica

Presupune deplina realizare a dreptului persoanelor/popoarelor de a dispune de ele insele, cu rezerva pertinenta a dispozitiilor pactelor drepturilor omului

Toate fiintele umane au raspunderea dezvoltarii in mod individual si colectiv, tinandu-se seama de respectul deplin al drepturilor omului si de indatoririle lor fata de colectivitate.

DECLARATIA ASUPRA DREPTULUI LA DEZVOLTARE- 4.DEC.1986:

Indatoririle statului pentru exercitarea efectiva a dreptului la dezvoltare:

Respectarea principiilor dreptului international

Cooperarea internationala

Formularea de politici internationale de dezvoltare

Masuri de eliminare a incalcarilor masive a drepturilor omului

Promovarea, instaurarea si mentinerea pacii si securitatii internationale – dezarmare

Asigurarea egalitatii de sanse

Asigurarea participarii femeilor la procesul dezvoltarii

Infatuirea de reforme pentru inlaturarea nedreptatilor sociale

Incurajarea participarii populare in toate domeniile

Declaratia specifica faptul ca toate aspectele dreptului la dezvoltare sunt indivizibile si interdependente, iar fiecare dintre aceste drepturi trebuie sa fie considerat in relatie cu ansamblul celorlalte drepturi.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate