Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
» Coruptia si companiile : folosirea platilor necuvenite ( dare de mita )


Coruptia si companiile : folosirea platilor necuvenite ( dare de mita )
Coruptia si companiile : folosirea platilor necuvenite ( dare de mita

Darea de mita este vazuta ca o forma de coruptie aproape in toate tarile lumii.Ea consta in sume de bani sau cadouri facute unor persoane pentru a putea beneficia de anumite privilegii. In multe tari se duce o lupta apriga impotriva coruptiei care este un exemplu de non etica.

Multe companii care lupta impotriva coruptiei, ting sa ignore micile plati care sunt considerate ca un impuls pentru ca lucrurile sa functioneze mai usor. Dar, totusi, aceste plati sunt daunatoare societatii si in timp slabesc fundamentele etice ale organizatiilor publice si private.
Articolul analizeaza principalele caracteristici etice, legale si sociale ale acestei forme de coruptie. Descrie fenomenul de coruptie si principalele sale manifestari. Studiul mai vorbeste de evaluarea etica si abordarea legala a acestor plati si atitudinea care ar trebui adoptata in privinta cadourilor.

In articol coruptia este definita ca fiind actul sau efectul de a da sau a primi un lucru de valoare pentru ca o persoana sa faca sau sa omita un lucru, in beneficial persoanei care ofera lucrul de valoare sau a unei terte parti.

Trasaturile coruptiei :

este o actiune, dar poate fi si o omisiune

presupune doua parti : cel care da dar si cel care primeste

mita este un lucru de valoare : bani, bunuri, servicii, o slujba, o favoare

pentru ca o persoana, care poate detine o pozitie in sectorul public ( politician, judecator, politist ) sau in sector privat ( director al unei companii sau organizatii )

sa faca, sa omita ceva sau impunerea acestui lucru unei terte persoane

cu incalcarea unei reguli formate sau implicite : actiunea poate fi impotriva legii, a unui regulament formal sau doar impotriva standardelor morale

in beneficiul persoanei care plateste sau a unei terte parti ( ruda, prieten…)

tine sa fie facuta in secret

Coruptia poate sa ia mai multe forme : abuzul de putere, folosirea de fonduri publice sau proprietati in scop propriu, sponsorizari ilegale pentru partied politice si campanii electorale, numeroase fraude de sustragere sau diversiune a fondurilor pentru castig privat, folosirea neadecvata a relatiilor de prietenie sau influenta, spalare de bani.

Putem clasifica coruptia in mai multe feluri :

Publica - ( daca una din parti e un oficial public sau un politician )

Nationala - ( daca actul de coruptie si efectele sale se limiteaza la teritoriul unei singure tari ) sau internationala ( daca sunt din tari diferite participantii la actiune )

La sacara inalta - ( plati mari ) sau marunta ( plati necuvenite )

Politica - (daca afecteaza sau implica politicieni ) sau birocratica si administrativa ( daca implica decizii )

Ceruta - ( initiativa vine din partea persoanei care primeste bani ) sau oferita ( initiativa e a celui care da mita )

Individualizata - ( cazuri izolate ) sau sistematica (cand un sistem functioneaza permanent pe baza de mita )

Bazata pe constrangere - (daca implica orice forma de violenta a uneia din parti ) sau de parteneriat ( exista un acord reciproc )

Centralizata si organizata - ( cand implica o ierarhie de actiuni la diferite nivele ale unei administratii  sau organizatii ) sau descentralizata si dezorganizata

Pentru a evita un dezavantaj - (sau reduce un cost ) sau pentru a castiga un avantaj

Prin plata efectiva - ( bani, bunuri, servicii gratuite ) sau bazata pe plata si speranta unei plati

Platile necuvenite, sunt cunoscute ca plati de ungere, bani viteza, coruptie democratica.

Platile necuvenite sunt practic lucruri de o mica valoare date sau primite cu scopul ca un oficial public sa faca sau sa omita ceva sau pentru a face mai rapid si mai bine un anumit lucru, impiedicand o regula formala sau implicita despre ce ar trebui sau nu sa faca oficialul, in beneficiul persoanei care da lucrul de mica valoare sau a unei terte persoane, cu scopul de a ajuta la rezolvarea unei situatii, sa rapidizeze un proces administrativ, etc.

Trasaturile platilor necuvenite sunt :

 1. Persoana care plateste nu o face pentru a incheia o afacere, contract sau tranzactie comerciala, ci doar sa ajute la rezolvarea unei probleme , sa rapidizeze un proces administrativ.
 2. Persoana care plateste are dreptul la ceea ce solicita. Asta insemnand ca platile necuvenite nu acopera cazurile in care nu se are dreptul la ceea ce se solicita ( ex: neplata unei amenzi de circulatie ).
 3. Persoana care primeste plata, de obicei un oficial sau un angajat de nivel inferior al unei organizatii, are putina putere in luarea deciziilor, dar este totusi capabil sa controleze procedura si o poate suspenda, obstructiona, elimina in functie de cerinta platitorului.
 4. Oficialul public sau angajatul nu are dreptul la aceasta plata.
 5. Plata este mica cu toate ca poate parea  mare daca rezolvarea problemei esueaza. De altfel, valoarea mica le diferentiaza de coruptia “reala”.
 6. Sunt foarte raspandite, cel putin in anumite medii si tari.

Sunt interzise si condamnate in multe tari, cu toate ca strictetea legii variaza.

Tiind sa fie facute in secret.

Exista o diferenta intre platile necuvenite si mita propriu-zisa: platile necuvenite au o valoare mica si sunt facute de cineva care are dreptul la ceea ce solicita dar doreste rezolvare mai repede si mai usor.

Darurile

Darurile reprezinta aprecierea, mutumirea si nu trebuie confundate cu platile necuvenite.

Darul difera de mita sau platile necuvenite deoarece nu intentioneaza sa obtina un beneficiu direct din partea celui care il ofera. Sunt multe feluri de daruri si astfel exista multe asemanari si deosebiri intre daruri si platile necuvenite:

 1. Ca si platile necuvenite, darurile pot consta in bani, bunuri, servicii, discounturi etc.
 2. Pot fi semnificative sau, ca platile necuvenite, marunte.
 3. In principiu, initiativa in daruirea unui lucru vine de la cel care ofera, cu toate ca poate exista o cerere anterioara, explicita sau nu.
 4. Ca si la platile necuvenite, darurile pot fi unie, ocazionale sau sistematice.
 5. Darurile pot fi facute unei companii sau unui angajat, ca si platile necuvenite.
 6. Spre deosebire de mita si platile necuvenite darurile tind sa nu fie secrete.
 7. Spre deosebire de mite si platile necuvenite, in principiu, darurile nu sunt complementare.

Platile necuvenite si legea

In marjoritatea tarilor, legile si regulamentele din domeniile publice au interzis platile necuvenite, care pot duce la comportament inadecvat din partea angajatilor.

Articolul 1 al Conventiei “Organizatiei pentru cooperare si dezvoltare economica pentru mita si santaj” interzice orice act de mituire a unui oficial public in desfasurarea unei afaceri internationale. Conventia cauta sa distinga platile mici (care rapidizeaza un proces la care cel care ofera are dreptul) de platile facute sa incheie sau sa elimine o afacere in dezavantajul concurentei.

Ar trebui tolerate platile necuvenite ?

Platile necuvenite sunt foarte comune si des intalnite dar sunt o dovada de non etica.

Platile necuvenite atrag asupra lor unele o serie de efecte nu tocmai favorabile societatii. Cum ar fi :

Oficialii publici vor fi incurajati sa nu isi mai faca treaba atat de bine si rapid cum ar trebui.

Compania are dreptul la serviciul cerut, care ar trebui facut cu viteza si eficienta. Daca nu are dreptul la acest serviciu vorbim de mita.

Compania sufera pierderi daca serviciul nu este primit cu viteza si calitatea necesare. Daca nu ar exista pierderi, platile necuvenite nu si-ar mai avea rostul.

Se stie ca platind, compania va evita pierderile si va asigura primirea unui serviciu rapid si de calitate.

O companie poate lua initiativa de a oferi o plata nesolicitata, direct sau indirect, cu scopul de a obtine serviciul solicitat cu viteza si calitatea dorite.

Oficialul insusi poate solicita o astfel de plata si in acest caz se numeste santaj.Cererea sau oferirea acestor plati pot dauna atat cetatenilor, prin oferirea de servicii de proasta calitate, cat si persoanelor publice, pe care le discrediteaza, extinzand fenomenul de coruptie.

Uneori, cadourile se aseamana cu platile necuvenite, scopul persoanei care face cadoul este, mai intai, intentie de a influenta, si, in continuare, decizia oficialului sau angajatului care il primeste apoi, natura lucrului pe care se asteapta sa il primeasca, daca este ceva la care au dreptul, ca in cazul platilor necuvenite, sau daca spera sa obtina un avantaj necuvenit, cand devine mita.

Alte motive pentru a nu oferi plati necuvenite 1. Platile necuvenite pot reprezenta un pas spre o cultura a coruptiei in societate, mai ales daca se incalca legea.
 2. Daca incurajeaza extinderea retelei de santaj.
 3. Daca se impiedica lupta impotriva coruptiei deoarece superiorii sunt si ei corupti.
 4. Pe termen lung, mari sectiuni ale sectorului public pot deveni ineficiente in lipsa a astfel de plati.
 5. Pot conduce la distribuirea nedreapta a averilor, precum si la imbogatirea ilicita a unora.
 6. Diferenta dintre santaj, mita si plati necuvenite tinde sa se estompeze.
 7. Guvernul poate sfarsi prin a include patile necuvenite in renumeratia neoficiala a functionarilor publici, perpetuand problema.
 8. Vor sfarsi prin slabirea increderii in procedurile legale, administrative si judiciare.
 9. Conduc la ideea de renuntare la cerinte importante datorita faptului ca se pot obtine avantaje in mod ilegal.

In legislatie ar trebui introdusa o interdictie privind platile necuvenite. Dar parerile sunt impartite, unii considera ca cea care ar trebui vizata in primul rand este coruptia. Daca platile necuvenite ar fi interzise prin lege ea ar trebui respectata pentru ca altfel isi pierde credibilitatea.

Cum ar putea companiile sa se protejeze

Companiile condamna aceasta practica, dar mai toate sfarsesc prin a o aplica, in mare parte pentru ca este singura cale de a strabate mai repede birocratia din administratia publica, dar si pentru ca este foarte usor sa cedezi :

costul este relativ mai scazut

se presupune economisirea timpului

neplata duce la represalii

mici plati nu par a pune in pericol reputatia companiei

companiile care preactica deja aceste plati gasesc foarte greu modalitati de a inceta

Ce poate face o companie ca sa stopeze efectiv aceasta practica ?

1. Trebuie sa ia o hotarare : le respinge definitiv sau le accepta uneori. Cel mai etic mod este de a sista definitiv aceasta practica.

2. Odata adoptata, decizia trebuie pusa in practica

- cereti-le tututror angajatilor sa se conformeze.

- pregatiti angajatii astfel incat sa recunoasca si cele mai subtile cereri de dare de mita.

- infintati linii telefonice speciale unde sa se poata cere informatii legate de incertitudinile lor.

- garantati confidentialitatea reclamatiilor legate de darea de mita.

3. Daca se decide aprobarea acestor plati in anumite cazuri, trebuie specificate criteriile, regulile si persoanele autorizate.

4. Sa ceara tuturor agentiilor sau colaboratorilor sa adere la hotararea luata.

5. Trebuie instalate sisteme e control care sa educe angajatii.

6. Cand este la inceput compania trebuie sa se documenteze in legatura cu legislatia impotriva acestei practici.

7. Toate platile trebuie sa se gaseasca in registrele companiei.

8. Daca o companie este obligata sa faca astfel de plati, trebuie sa gaseasca un mod de a stopa acest lucru, cu ajutorul autoritatilor.

Concluzii.

Platile necuvenite sunt o forma de coruptie si sunt extinse in mai toate tarile din lume. Cu toate ca ele nu au o valoare mare, ele sunt daunatoare. Dar sunt si imorale atat pentru cel care da cat si pentru cel care primeste.

Companiile, societatile ar trebui sa adopte o atitudine care sa interzica aceste plati necuvenite care pot duce la distrugerea bunei functionalitati a unui sistem intreg.

In fiecare zi in lume este dusa o lupta apriga impotriva coruptiei, companiile ar trebui sa aiba o atitudine pentru stoparea acestui fenomen. Totusi platile necuvenite sunt diferite de mita (dar nu tot timpul) care este obiectul coruptiei. Ele sunt date pentru a grabi, a face mai bine si mai usor un lucru la care are dreptul cel care da iar astfel functionarii publici nu isi vor mai face bine treaba fara ele.

Platile necuvenite ar putea fi numite si “coruptia draguta”. Are ca punct de pornire faptul ca in absenta lor nu s-ar intampla nimic, sau procesul ar fi intarziat peste limita.

Tarile in curs de dezvoltare de dezvoltare, cum este si tara noastra, sufera cel mai mult deoarece portofelul aproape gol nu poate sa intoarca deciziile in favoarea lor.
loading...

Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate