Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Conceptul de raport juridic


Conceptul de raport juridic


Conceptul de raport juridic.

Raporturile juridice sunt o treapta necesara in realizarea functiei dreptului, prin care prescriptiile normative, exprimate in mod generic, ipotetic, impersonal, se materializeaza in anumite raporturi juridice concrete in care participantii apar ca purtatori sau titulari ai unor drepturi si obligatii juridice corelative.

Raporturile juridice apartin domeniului relational, faptic al juridicului; sunt o categorie aparte a raporturilor sociale, avand caractere proprii, specifice, prin care se deosebesc de celelalte categorii de relatii sociale, politice , morale, obisnuielnice, religioase,etc.

a)      Raporturile juridice sunt raporturi sociale. Raporturile juridice sunt legate de viata si activitatae oamenilor in societatea.

b)      Raporturile juridice au caracter volitional, in primul rand, datorita faptului ca ele sunt rezultatul reglementarii relatiilor sociale, realizata de normele juridice care exprima vointa de stat. In lipsa normei juridice nu se pot crea nici un fel de raporturi jurice. In al doilea rand, oamenii care iau parte la raporturile juridice isi exprima propria lor vointa, in conditiile si limitele indicate de norma de drept.c)      Diversitatea relatiilor sociale determina si o varietate de raporturi juridice. O mare parte a raporturilor juridice ce exprima nemijlocit relatii economice, instituind forma, haina lor juridica. Este vorba de relatiile de proprietate, de schimb si alte relatii economice reglementate mai ales de normele dreptului civil si economic, unde apar diferite raporturi juridice privitoare la proprietate, schimb, contracte, etc.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate