Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Metodologia identificarii criminalistice


Metodologia identificarii criminalistice


Metodologia identificarii criminalistice

Identificarea criminalistica poate fi definita ca un proces de constatare a identitatii unei persoane, obiecte sau fenomene aflate in legatura cauzala cu fapta ilicita, prin metode stiitifice criminalistice, in scopul stabilirii adevarului in procesul judiciar.

Obiectul material al identificarii poate fi orice pers, fiinta sau lucru, orice el al lumii materiale, susceptibil de a fi identificat dupa urmele create in campul infractional.

Obiectul identificarii este un obiect concret, nu numai prin natura sa, ci si prin insusi raportul cauzal cu fapta cercetata.

Clasificarea ob identificarii:Criteriu:

scop: obiecte scop si obiecte mijloc de identificare;

cautarii si identificarii: ob. cautate si ob. verificate (includ numai ob suspecte, mai putin urmele create in campul infractional).

Principii: identitatii, delimitarii ob identificarii criminalistice in ob scop si ob mijloc de identificare, stabilirii relative a caracteristicilor de identificare, dinamicitatii caracteristicilor de identificare.

Metoda princp la care se recurge in identificarea criminalista a unei persoane, ob sau fenomen aflat in legatura cu un fapt juridic este examinarea comparativa. Compararea el caracteristice reflectate in urma descoperita la fata locului cu el caracteristice ale pers sau ob cuprinse in sfera cercetarii face necesara in prealabil o analiza si sinteza a acestora.

Fundamentul metodologic al identificarii criminalistice consta in selectare si comparare. Procesului identificarii criminalistice ii sunt proprii 2 faze:

este determinat grupului persoanelor sau ob suspecte pe baza unor elemente caracteristice asemanatoare;

este adancita examinarea comparativa a caracteristicilor asemanatoare, in scopul stabilirii coincidentei sau concordantei intre trasaturile reflectate in urma si cele reflectate de modelele de comparatie, precum si a deosebirilor sau neconcordantei intre acestea. Astfel se ajunge fie la obiectul cautat, fie la excluderea celor care prezentau numai elemente asemanatoare.

In scopul selectarii obiectelor ce urmeaza a fi examinate comparativ se procedeaza mai intai la cercetarea separata a caracteristicilor generale si individuale oglindite in urma si apoi la cea a caracteristicilor obiectelor suspecte. Examinarea se va face in functie de tipul si de natura urmelor. Examinarea se efectueaza de regula pe baza unor modele de comparatie create experimental. Pentru obtinerea modelelor de comparatie este necesar sa fie respectate urmatoarele cerinte:

sa se cunoasca cu exactitate persoana sau obiectul de la care provin

la obtinera modelelor de comparatie sa se tina seama atat cat este posibil, de conditiile in care s-a format urma la fata locului

urma si modelele tip de comparatie sa contina suficiente elemente caracteristice de individualizare a factorului creator, in primul rand elemente de ordin calitativ.

folosirea de modele similare avand aceeasi provenienta in momentul examinarii comparative.

Rezultatele obtinute in procesul identificarii criminalistice pot avea un caracter categoric de certitudine sau de probabilitate.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate