Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Administratie


Index » legal » Administratie
Centrul Regional SECI


Centrul Regional SECI


Centrul Regional SECI

Transformarile fundamentale ale scenei politice sud-est europene au determinat o serie de mutatii majore in sistemele economice si sociale ale statelor din aceasta arie.

Dezvoltarea acestei zone este insa amenintata de cresterea ingrijoratoare a infractionalitatii la nivel national si transnational, in contextul unei largi deschideri a frontierelor si al tranzitiei de la economia centralizata la economia de piata. Criminalitatea transfrontaliera a devenit in ultimii ani, mai mult decat oricand, un factor de risc la adresa statului de drept, a democratiei si drepturilor omului, a reformelor economice si nu in ultimul rand la adresa securitatii stabilitatii in regiune.

Analizele efectuate au evidentiat ca slabiciunea institutiilor publice, dificultatile in cercetarea si punerea sub acuzare a infractorilor, lipsa resurselor umane, lacunele legislative, alaturi de coordonarea restransa la nivelul agentiilor de politie, vama, justitie constituie factori care favorizeaza criminalitatea si in special formele ei organizate.Constientizand aceste pericole si necesitatea intensificarii cooperarii regionale, Romania a propus in anul 1998, cu ocazia unei reuniuni la Initiativa SECI, incheierea unui acord multinational pentru combaterea infractionalitatii transfrontaliere.

Propunerea a fost acceptata de toate statele si sustinuta de SUA, Uniunea Europeana si organizatiile internationale de profil: OIPC-INTERPOL si Organizatia Mondiala a Vamilor.

Dupa mai multe runde de negocieri, purtate la nivel inalt sau pe grupuri de experti, la data de 26 mai 1999, la Bucuresti, a fost incheiat "Acordul de Cooperare pentru Prevenirea si Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere (Acordul SECI). Acest acord a fost semnat si ratificat pana in prezent de: Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, FRY a Macedoniei, Republica Moldova, Slovenia, Turcia, Ungaria si Romania.

Proiectul a fost coordonat in Romania de catre Ministerul de Interne impreuna cu Ministerul Finantelor Publice - Directia Generala a  Vamilor si a beneficiat de sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, respectiv al Presedintiei Romaniei.

Apreciindu-se contributia si initiativa Romaniei, prin Acordul SECI s-a stabilit ca tara noastra va gazdui la Bucuresti sediul institutiei de aplicare a acestuia, respectiv Centrul Regional al Initiativei si Cooperari Sud-Est Europene - SECI - pentru Combaterea Infractionalitatii Transfrontaliere (Centrul SECI).

Romania a pus la dispozitia Centrului SECI, pentru sediul acestuia, spatiile din corpul principal al Palatului Parlamentului, respectiv etajele 10 si 9 (partial). Pentru amenajarea si dotarea acestora (proiectare, constructie, dotare cu mobilier, echipamente de calcul, comunicatii si securitate) tara noastra a cheltuit pana in prezent peste 2 milioane dolari (in lei si valuta).

Centrul SECI a devenit operational dupa semnarea, la cel mai inalt nivel la data de 2 octombrie 2000, la Bucuresti, a Acordului de Sediu dintre Romania si Centrul Regional al Initiativei de Cooperare Sud-Est Europene - SECI - pentru Combaterea Infractionalitatiui Transfrontaliere, acesta dobandind personalitate juridica.

Aplicarea prevederilor din Acordul SECI este in concordanta cu:

Conventiile si recomandarile Consiliului Europei pentru facilitarea cooperarii in materie penala, pentru combaterea crimei organizate, spalarii banilor, asigurarea protectiei datelor s.a.;

Conventiile si alte instrumente juridice ale Natiunilor Unite cum sunt cele privind combaterea traficului ilicit de droguri, respectiv Conventia Natiunilor Unite impotriva crimei organizate transfrontaliere, semnata la 26 noiembrie 2000, la Palermo;

Acordurile si intelegerile bi si multilaterale incheiate de statele parti la Acordul SECI;

Reglementarile nationale in domeniu.

Centrul SECI se constituie intr-o institutie internationala de referinta pentru sprijinul statelor din regiune in procesul lor de aderare, de integrare europeana in domeniul justitiei si afacerilor interne. Astfel, fara a aduce atingere angajamentelor statelor candidate la Uniunea Europeana (UE), Acordul SECI reprezinta un mod de activitate in comun pentru cooperarea inter-agentii (politie-vama), cu respectarea conventiilor si a acordurilor internationale relevante.

De asemenea, prin participarea mai multor state membre UE la activitatile Centrului SECI, se va realiza un permanent schimb de experienta si se vor prelua unele proceduri specifice acestora.

Intr-un viitor apropiat, Centrul SECI ar putea constitui organismul de aplicare a obiectivelor pactului de Stabilitate (Masa III) - combaterea traficului ilicit de droguri si de carne vie, respectiv ale Initiativei Pactului de Stabilitate impotriva crimei organizate din sud-estul Europei (SPOC).

Acordul SECI are drept scop intarirea capacitatii de actiune impotriva infractionalitatii transfrontaliere din Europa de Sud-Est, in conformitate cu standardele europene si cu alte reglementari internationale relevante.

Se urmaresc in principal urmatoarele:

eliminarea obstacolelor care stau in fata unei cooperari internationale eficiente;

intensificarea cooperarii la nivel operational in domeniul politienesc si vamal, prin crearea unui cadru adecvat schimbului de date si informatii, tinand seama de regulile de confidentialitate si de protectie a datelor personale;facilitarea cercetarii faptelor ilicite din domeniul vamal prin care se comit mari evaziuni fiscale si se alimenteaza economia subterana;

asistenta tehnica intre state, schimb de experienta, pregatirea in comun a specialistilor;

intensificarea cooperarii dintre state prin infiintarea unor grupuri comune de lucru (task force) cu caracter operativ, menite sa anihileze principalele retele de infractori care actioneaza in zona pe linia traficului de droguri, de persoane etc.;

stabilirea unor legaturi operative directe intre agentiile de aplicare a legii din statele participante la Centru SECI, cu concursul Organizatiei Mondiale a Vamilor (OMV) si al OIPC - Interpol pentru transmiterea operativa a datelor si a informatiilor;

armonizarea legislativa;

evaluarea permanenta a situatiei infractionalitatii din zona, a riscurilor si a posibilitatilor de facilitare a crimei organizate transfrontaliere, a celor mai bune practici, metode si tehnologii folosite pentru reprimarea infractionalitatii transfrontaliere.

Conducerea Centrului SECI este asigurata de:

- Comitetul Comun de Cooperare, care este organul institutional suprem. Acesta este format din reprezentantii statelor care au semnat si ratificat Acordul SECI. Fiecare stat are dreptul la un singur vot. Comitetul raspunde in principal de: aplicarea corecta a Acordului SECI, examinarea tuturor problemelor ce decurg din aplicarea acestuia; aproba bugetul si supervizeaza cheltuielile s.a.

- Conducerea executiva, cu atributii de executie si de conducere efectiva a activitatii Centrului SECI. Este compusa dintr-un director general si 2 directori adjuncti.

- Structura administrativa este formata din: departamentul operativ, departamentul juridic, departamentul administrativ, secretariat si personal tehnico-administrativ.

Conform hotararii Comitetului, unul dintre directorii celor 3 departamente, prin rotatie, indeplineste si functia de director general.

La Centrul SECI isi desfasoara activitatea:

o       ofiterii de legatura, desemnati de fiecare stat semnatar al Acordului SECI, trimisi de principalele institutii nationale chemate sa combata infractionalitatea transfrontaliera (politie si vama), care le asigura si salarizarea;

o       observatorii permanenti, respectiv reprezentantii unor state din Europa si statele Unite ale Americii, care nu sunt semnatare ale Acordului SECI, dar doresc sa coopereze cu Centrul SECI in combaterea infractionalitatii transfrontaliere;

o       reprezentanti ai OIPC - Interpol si ai Organizatiei Mondiale a Vamilor, ca organizatii internationale de profil, cu rol de sprijin si consiliere a activitatii Centrului SECI.

Prin Acordul SECI s-a creat cadrul juridic necesar cooperarii intre statele membre prin acordarea de asistenta reciproca in desfasurarea investigatiilor penale sau vamale transfrontaliere.Astfel, prin intermediul ofiterilor de legatura, in Centrul SECI se vor desfasura si facilita urmatoarele activitati:

schimbul de informatii de interes operativ;

mentinerea unor canale eficiente de comunicare;

asistenta tehnica prin schimb de cunostinte profesionale, stiintifice si tehnice;

asistenta judiciara;

livrari controlate de droguri;

grupuri comune de actiune (task-force) s.a.

Pentru realizarea acestui scop, Centrul SECI, prin structurile sale executiva si administrativa, asigura atat utilitatile necesare, cat si buna desfasurare a activitatilor propriu-zise.

Pana in prezent, Comitetul Comun de Cooperare a aprobat principalele documente de lucru ale Centrului SECI, dintre care retin atentia:

o   Regulamentul propriu (Regulile de Procedura ale Comitetului Comun de Cooperare);

o   Regulamentul de Organizare si Functionare a Centrului SECI;

o   Standardele generale si proceduri de prelucrare a informatiilor.

Rolul noii structuri - interfata nationala a Centrului SECI - este acela de a strange toate solicitarile interne de cooperare in spatiul sud-est european. In etapa urmatoare, prin ofiterul de legatura la Centrul SECI, acestea ajung la structura de specialitate din  statul de la care se solicita asistenta. De asemenea, punctul national focal dispune masurile necesare pentru rezolvarea cererilor de asistenta primite de la statele membre SECI sau de la observatorii permanenti, asigurand atat monitorizarea procesului de cooperare, cat si calitatea actului in sine.

In sensul aplicarii Acordului SECI, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 201/2000, in subordinea Aparatului Central al Ministerului de Interne a fost infiintata o directie, Punctul National Focal, cu atributii exclusiv pe aceasta linie. In noua structura isi desfasoara activitatea in parteneriat cadre din Ministerul de Interne (specialisti in domeniu, provenind de la Politia Nationala, Politia de Frontiera, structurile de pasapoarte, straini si evidenta informatizata a persoanei) si lucratori din Ministerul Finantelor Publice - Directia Generala a Vamilor (experti vamali).

Centrul SECI este primul organism international cu sediul in Romania, alegerea semnificand o recunoastere a rolului pe care acest stat il are in regiunea de sud-est a Europei.

Asumarea rolului de lider reprezinta o provocare la adresa Romaniei in a-si dovedi capacitatea organizatorica si de sustinere a unui proiect de mare anvergura.

Aceasta abordare are la baza faptul ca Centrul SECI va asigura in viitor o corelare a mai multor initiative zonale menite sa combata infractionalitatea transfrontaliera si in special crima organizata transfrontaliera, sustinute intr-o forma sau alta de Romania.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate