Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
Parametrii dinamici si economici ai automobilelor


Parametrii dinamici si economici ai automobilelor


Parametrii dinamici si economici ai automobilelor


1. Parametrii dinamici ai automobilelor


a) Caracteristica externa a motorului. Performantele dinamice ale automobilului depind de performantele dinamice ale motorului, puse in evidenta prin caracteristica externa. Cunoscand caracteristica externa a motorului, se pot stabilii cei mai importanti indici de explorare a automobilului.[4].

b) Factorul dinamic al automobilului este determinat de raportul:

, (1.17)In care: -Fm este forta tangentiala de tractiune la rota motoare;

Fa reprezinta forta de rezistenta a aerului;

Gt reprezinta greutatea totala.

Factorul dinamic dupa cum rezulta din relatia (1.17), reprezinta forta tangentiala de tractiune specifica disponibila la roata care poate fi folosita pentru invingerea rezistentelor la rulare pentru accelerare si pentru urcarea pantelor.

Factorul dinamic D isi modifica valoarea in functie de viteza, deoarce atat Fm cat si Fa variaza in functie de viteza de deplasare.

Variatia factorului dinamic in functie de viteza se numeste caracteristica dinamica a automobilului si este o diagrama foarte importanta pentru aprecierea calitatilor dinamice ale automobilelor.

b)     Forta maxima de tractiune este forta maxima dezvoltata la corpul automobilului care poate fi folosita pentru tracterea remorcilor sau semiremorcilor.

c)     Viteza maxima a automobilului reprezinta viteza reala in Km/h cu care se poate deplasa automobilul pe un drum orizontal, in conditii normale la treapta superioara din cutia de viteze si cu sarcina maxima utila.

Viteza teoretica a unui automobil se calculeaza cu relatia:

[Km/h] (1.189)

In care: -rm este raza de rulare a rotii motoare in m;

n este turatia motorului in rot/min;

it raportul total de transmitere al automobilului.

Vitezele reale ale automobilului se determina experimental tinand seama si de patinarea rotilor.

d)     panta maxima este valoare maxima a pantei exprimata in grade sau procente, pe care o poate urca automobilul cu sarcina maxima utila. Acest parametru indica posibilitatile automobilului de a invinge rezistentele suplimentare ce apar la urcarea pantei si posibilitatea acestuia de a fi utilizat cu sarcina maxima pe drumuri cu declivitati. De obicei panta maxima se indica pentru fiecare automobil la treapta inferioara si la treapta supeioara din cutia de viteze.

e)     Stabilitatea automobilului reprezinta capacitatea acestuia de a se deplasa pe pante, drumuri inclinate, curbe etc., fara a se rasturna sau derapa. Stabilitatea automobilului se apreciaza in functie de conditiile in care are loc deplasarea, viteza de deplasare, valoarea pantei, inclinarea transversala a drumului, razele de curbura ale drumului, precum si de anumiti parametrii constructivi ca: ecartamentul, ampatamentul, coordonatele centrului de greutate etc.


2 Parametrii economici.


Cei mai importanti parametrii economici care caracterizeaza un automobil sunt: -costul initial ;

amortismentul;

cheltuieli de exploatare: consumul de combustibil si lubrifianti, consumul de pneuri, cheltuieli de intretinere si reparatii etc.[4];[8].

a) Consumul de combustibil este cel mai important indice care caracterizeaza economicitatea automobilului si depinde de urmatorii factori:

tipul;

starea si puterea motorului montat pe automobil;

constructia sasiului;

viteza de deplasare;

incarcarea;

tipul si starea drumului.

La automobile cu destinatie speciala consumul de combustibil se raporteaza la unitatea de suprafata prelucrta la diferite lucrari (l/ha), iar la automobile consumul de combustibil se raporteaza la 100 Km parcursi (l/100Km), la tona kilimetru (l/t-Km), calator kilometru (l/calator-km).

b) Durabilitatea automobilului reprezinta calitatea acestuia de a functiona timp indelungat fara defectiuni. Durabilitatea automobilului depinde:

- de factori constructivi: - calitatea suprafetelor de frecare;

- calitatea materialelor folosite pentru piesele solicitate puternic;

- felul ungerii;

- tipul filtrelor.

- factori de exploatare: - stare drumurilor sau terenurilor;

- conditiile climaterice;

- calitatea combustibililor si lubrifiantilor;

- calitatea si punctualitatea reviziilor tehnice si periodice;

- calificarea coducatorului.


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate