Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
Limitatoare de cursa


Limitatoare de cursa


Limitatoare de cursa

Ridicarea carligului cu sarcina peste limita maxima admisa si lovirea muflei de constructia metalica a macaralei poate conduce la avarii. Din acest motiv se monteaza un dispozitiv, limitatorul de cursa, care sa intrerupa curentul electric si sa opreasca functionarea motorului in sensul ridicarii sarcinii in momentul in care carligul a ajuns in pozitia limita superioara.

Un astfel de limitator actionat direct de mufla, este prezentat in figura 8.5. Tamponul muflei, ajunsa in pozitia limita superioara, actioneaza asupra greutatii 1 care prin intermediul lantului 2 tine intr-o anumita pozitie parghia cu doua brate 3 Slabind lantul, contragreutatea 4 roteste parghia 3 (pozitia figurata punctat) si deconecteaza motorul. La coborarea sarcinii, greutatea 1 roteste parghia 3 in pozitia initiala, motorul putand functiona din nou in ambele sensuri.In figura 8.6 este prezentat un alt limitator de cursa pentru mecanismul de ridicare a sarcinii. Axul filetat 1 este rotit de unul din arborii mecanismului prin intermediul unui angrenaj sau al unei transmisii cu lant. Piulita 2 impiedicata sa se roteasca de catre ghidajele 3 se deplaseaza in lungul surubului. La capatul cursei corespunzator pozitiei limita a carligului, ea actioneaza asupra parghiei 4 care intrerupe circuitul electric al motorului pentru acest sens de rotatie, motorul putand fi conectat pentru sensul opus de rotatie.

Prin introducerea unei parghii si al unui sistem de intrerupere si la celalalt capat al axului filetat se obtine un limitator pentru ambele pozitii limita.

Depasirea de catre macaraua in miscarea de translatie, a pozitiei limita, capatul caii, poate duce la caderea macaralei sau la distrugerea obiectelor aflate la capatul caii. Pentru a impiedica acest fenomen, la ambele capete ale caii se monteaza limitatori de cursa.

Acesti limitatori de cursa (fig. 8.7) constau dintr-o cutie, in interiorul careia, pe arborele izolat 1 se afla bratul 2 terminat cu segmentul de cupru 3 In pozitia normala, acesta vine in contact cu clema 4 fixata la bara 5. Pe capatul arborelui 1 care iese in afara cutiei, se monteaza o parghie, terminata cu rola 6 Parghia este tinuta in pozitie verticala de catre arcul 7. In aceasta pozitie a parghiei, segmentul 3 este in contact cu clema 4 Cand macaraua ajunge la capatul caii, rigla 8 fixata la macara, vine in contact cu rola 6 roteste parghia, arborele 1 si bratul 2 intrerupand astfel circuitul electric de alimentare a motorului pentru acest sens de rotatie.


Cand macaraua se deplaseaza in sens contrar, sub actiunea arcului 7, parghia revine in pozitia verticala, segmentul 3 intra in contact cu clema 4 circuitul electric se restabileste.

Deoarece sub actiunea inertiei, macaraua continua sa se deplaseze pe un anu-mit spatiu chiar dupa oprirea motorului, la montarea limitatorului trebuie sa se tina seama de acest fenomen, amplasarea lui facandu-se inainte de terminarea caii, cu distanta corespunzatoare.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate