Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
INSTALATII DE UNGERE


INSTALATII DE UNGERE


INSTALATII DE UNGERE

O instalatie de ungere este formata dintr-un ansamblu de piese, care impreuna asigura ungerea organelor in miscare ale sistemului tehnic respectiv, precum si circulatia, filtrarea si racirea uleiului.

Prin aceasta:

se micsoreaza frecarea dintre suprafetele pieselor in miscare (deci si puterea consumata);

se micsoreaza uzura;se asigura spalarea si evacuarea impuritatilor si particulelor metalice rezultate din uzura pieselor;

instalatia de ungere contribuie la racirea pieselor aflate in miscare de rotatie.

In continuare prezentam, cu caracter de exemplu, o instalatie de ungere, a unui motor de automobil (fig. 3.1). Aceasta se compune, in general, din urmatoarele parti principale :

baia de ulei;

pompa de ulei;

sorbul pompei de ulei;

filtrul de ulei;

radiatorul de ulei.

Fig. 3.1. Schema instalatiei de ungere mixta cu carter umed.

In figura 3.1. se prezinta schema sistemului de ungere cu carter umed. Sistemul cuprinde circuitul principal cu: pompa de ulei 1 cu sorbul 2 care aspira uleiul din baia de ulei 13 si il refuleaza prin intermediul conductei 3 catre filtrul de curatire bruta 4, dupa care este trimis in magistrala de ulei 5.

Din magistrala de ulei, uleiul este distribuit prin conducte la lagarele paliere iar prin intermediul canalizatiei existente in arborele cotit la lagarele fusurilor manetoane. La anumite constructii ungerea boltului se poate realiza sub presiune printr-un canal care strabate biela in lungul ei. Motoarele cu solicitari termice intense si cu turatie moderata pot utiliza acest circuit pentru racirea pistoanelor. Lagarele arborelui cu came si axul culbutor 11 sunt alimentate cu ulei prin intermediul conductelor 7. Oglinda cilindrului, camele si supapele sunt unse prin stropire cu jet si ceata de ulei.

La circuitul principal al sistemului de ungere se poate anexa in paralel un filtru de curatire fina 8. Prin acest filtru trece 10-15% din debitul de ulei al instalatiei de ungere, dupa care uleiul se intoarce in baie sau in circuitul principal contribuind la regenerarea uleiului.

Mentinerea temperaturii in limite acceptabile se realizeaza prin introducerea in paralel cu circuitul principal a schimbatorului de caldura 17.

Sistemul de ungere este prevazut cu supape de siguranta la pompa de ulei pentru evitarea suprapresiunilor, la filtru pentru a permite trecerea uleiului spre locurile de ungere cand acesta este imbacsit, si la radiatorul de ulei in vederea scurtcircuitarii acestuia cand uleiul este rece.

Presiunea si temperatura uleiului din magistrala sunt controlate pentru a se evidentia functionarea defectuoasa a instalatiei. Nivelul uleiului din baia de ulei se verifica cu ajutorul tijei 12, pe care sunt trasate limita maxima si minima.

Nivelul uleiului in baie se masoara numai dupa oprirea motorului astfel incat uleiul pulverizat pe peretii carterului superior si al celorlalte piese care comunica cu baia sa se poata scurge inapoi in carterul inferior. Inainte de a se efectua masurarea, tija indicatoare de nivel trebuie stearsa deoarece in timpul functionarii motorului a fost improscata cu ulei. Tija curata se introduce din nou in baie si se scoate observandu-se pana la ce nivel se afla uleiul.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate