Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
DEFORMATII SI DELPASARI . (ASPECTUL GEOMETRIC AL PROBLEMELOR DE REZISTENTA MATERIALELOR)


DEFORMATII SI DELPASARI . (ASPECTUL GEOMETRIC AL PROBLEMELOR DE REZISTENTA MATERIALELOR)


DEFORMATII Si DelpasAri . (aSPECTUL GEOMETRIC AL PROBLEMELOR DE REZISTENTA MATERIALELOR)

Sub actiunea fortelor exterioare corpurile solide se deformeaza , punctele lor deplasandu-se .Deformatia corpurilor poate fi elastica , daca dupa indepartarea cauzelor ce au produs defprmarea , corpul revine la forma si dimensiunile sale initiale .Deformatia poate fi elasto-plastica , sau plastica , daca corpul nu revine la forma si dimensiunile initiale , cand inceteaza actiunea fortelor exterioare , ramanand cu deformatii numite remanente .Deformatiile corpurilor depind de o serie de factori precum : caracteristicile mecanice ale materialului din care este confectionat , forma si dimensiunile sale , marimea si modul de aplicare al fortelor exterioare .DEFORMATII LINIARE

Se considera bara din figura solicitata la intindere de o forta axiala F . In bara se produc :

o deformatie longitudinala - lungire

. 8 )

o deformatie transversala - scurtare

. 9 )

Dimensiunile Lo , bo , ho , L , b , h sunt dimensiunile initiale , respectiv finale ale barei .

Deformatia unitatii de lungime a barei poarta numele de deformatie specifica - lungire specifica sau alungire .

. 10 )

S-a demonstrat experimental , ca deformatiile specifice transversale tr ( contractii specifice sau scurtari specifice ) sunt proportionale cu deformatia specifica longitudinala prin intermediul coeficientului lui Poisson ν, sau , coeficientul de contractie transversala , in urmatorul mod :

. 11 )

Coeficientul lui Poisson are pentru cele mai multe materiale valoarea 0 .

In cazul in care , forta F solicita bara la compresiune , marimile ∆L , si poarta numele de scurtare , respectiv scurtare specifica .

Deformatiile specifice sunt marimi adimensionale .

LUNECAREA SPECIFICA

Se considera un element de volum paralelipipedic ABCDEFGH ( fig.1.14 ) cu latura egala cu unitatea . Fata de jos este fixa ( imobilizata ) . Pe fata de sus actioneaza o forta taietoare , ce produce pe fetele cubului tensiuni tangentiale , cu sensurile indicate in figura 1.14 . Datorita acestor tensiuni , fata ABFE luneca paralel cu ea insasi , ajungand in pozitia A'B'F'E'. Aceasta lunecare poate fi masurata prin unghiul g dintre fetele , si masoara variatia unghiului de 90 , si se numeste lunecare specifica , sau deformatie unghiulara specifica .

Lunecarea specifica se considera pozitiva cand are loc o micsorare a unghiului de 90 si negativa in caz contrar . Este o marime adimensionala ( se masoara in radiani ).

3 DEPLASARI

Sub actiunea fortelor exterioare , corpurile solide se deformeaza . Punctele lor isi schimba pozitia in timpul solicitarilor exterioare . Drumul parcurs in decursul procesului de deformatie de un punct al unui element de rezistenta , se numeste deplasare .

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate