Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
Comanda avansurilor la masina unealta GPR 45 NC


Comanda avansurilor la masina unealta GPR 45 NC


Comanda avansurilor la masina unealta GPR 45 NC

1. Scopul lucrarii

In cadrul lucrarii se urmareste insusirea de catre studenti a modului de actionare a avansurilor precum si experimentarea pe masina-unealta GPR 45 NC existenta in laborator.

2. Consideratii teoretice

Actionarea avansurilor se realizeaza cu ajutorul motorului de curent continuu , alimentat prin variatorul de tensiune de tip V3.2M (Plansa 5 din anexa). Motorul poate fi cuplat mecanic la axele masinii, la un moment dat putand fi actionata o singura axa, prin intermediul cutiei de avans, achipatacu ambreiajele electromagnetice si franele electromagneticeValoarea impusa pentru turatia motorului se fixeaza prin potentiometrul

Avansul se poate comanda de la pupitrul central sau de la pupitrul mobil si poate fi retinut (comandat numai de la pupitrul central) sau neretinut (comandat de la pupitrul central sau pupitrul mobil).

Initializarea avansului pentru una din axe se realizeaza prin butoanele manipulatoare 6(axa x), 6(axa y), 6(axa z) de pe pupitrul central sau butoanele selectoare 6(axa x), 6(axa y)    si 6(axa z) de pe pupitrul mobil (Plansa 6 din anexa).

Comanda de avans retinut se realizeaza prin butonul cu retinere 6 Comanda de avans pentru axa X de la pupitrul central se realizeaza prin actionarea manipulatorului 6.

Turatia motorului este masurata prin intermediul tahogeneratorului si a voltmetrului . La atingerea unei anumite turatii se realizeaza schimbarea scalei voltmetrului, prin conectarea in serie cu acesta a unei rezistente aditionale. La atingerea turatiei de 1300 rot/min, voltmetrul este decuplat. La schimbarea sensului, legaturile dintre tahogenerator si voltmetru sunt inversate.

Alimentarea variatorului se realizeaza prin intermediul contactorului 5.

Oprirea avansului se realizeaza prin eliberarea butonului manipulator (la avans neretinut), prin deconectarea butonului cu retinere 6 (la comanda avans retinut) sau prin apasarea butonului 6.

Comanda pentru axa Y se realizeaza identic cu comanda pentru axa X. Comanda pentru axa Z difera prin faptul ca avansul pe axa Z se utilizeaza si la comanda ciclului capului revolvaer, la ridicarea papusii pe axa Z.

Schemele electrice anexate lucrarii contin:

5- contactor tripolar;

- transformator trifazat;

- variator turatie;

- potentiometru;

- voltmetru;

5 - microintreruptoare;

- tahogenerator;

6 . 6- microintreruptoare;

6- selector;

6 ,6- manipulatoare;

6- buton comanda;

6 ,6- butoane selectoare;

3. Programul lucrarii

In cadrul lucrarii se vor efectua:

  1. Verificarea cunostintelor studentilor in urma studierii schemelor electrice, in ceea ce priveste modul de actionare a avansurilor la masina unealta GPR 45 NC.
  2. Recunoasterea aparatajului component al schemelor (de pe panoul de comanda mobil si din dulapul conventional) la masina unealta existenta in laborator.
  3. Realizarea experimentala a actionarii avansurilor pe cele trei axe.

4. Referatul studentilor va contine:

Explicarea amanuntita a schemelor electrice anexate lucrarii.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate