Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
BARA DE EGALA REZISTENTA LA INTINDERE COMPRESIUNE


BARA DE EGALA REZISTENTA LA INTINDERE COMPRESIUNE


bara de egalA rezistenTA la Intindere compresiune

Bara de lungime mare si sectiune constanta este o solutie neeconomica , deoarece, tensiunea variind liniar in lungul axei barei , valoarea maxima fiind in incastrare, dimensionarea urmeaza a se efectua in acea sectiune ( la valoarea maxima a efortului ). Deci, in celelalte sectiuni , bara va fi supradimensionata .Solutia corecta o constituie bara de egala rezistenta la intindere sau compresiune . La aceasta bara , tensiunea este constanta in lungul sau . Trebuie stabilita o lege de variatie a sectiunii in aceste conditii .

Pentru aceasta , se considera o bara de sectiune variabila , incastrata la un capat si libera la celalalt solicitata de o forta axiala constanta F ( fig.2.4 - a ) . Din aceasta , se sectioneaza , si se izoleaza un element de lungime dx ( fig.2.4 - b ) situat la distanta x de capatul liber . Acest element , de greutate :

( 2 . 28 )

este in echilibru . Scriind ecuatia de echilibru a tuturor fortelor ce actioneaza dupa axa barei pentru elementul considerat se obtine :

sau:

( 2 . 29 )

Relatia ( 2.29 ) poate fi scrisa si sub forma :

si face legatura inrea tensiuni si arii , pentru elementul considerat . Extinzand relatia pe toata lungimea barei , prin integrare , se obtine :

( 2 . 30 )

unde C este o constanta de integrare , ce se determina din conditiile limita ale barei :

x=0 => Ax =Ao

ln Ao =C ( 2 . 31 )

Relatia ( 2 . 30 ) devine :

de unde :

( 2 . 32 )

Se observa ca sectiunea barei de egala rezistenta la intindere compresiune , variaza logaritmic in functie de departarea fata de capatul liber . In practica , realizarea unei astfel de sectiuni variabile este daca nu imposibila , foarte dificil de realizat . De aceea se realizeaza o variatie in trepte (fig . 2 . 5 ).

Aplicand succesiv formula de dimensionare , se obtine :

( 2 . 33 )

Variatia eforturilor de-a lungul tronsoanelor este prezentata in figura 2.5 b) .

Lungirea totala se determina prin insumarea lungimilor tronsoanelor componente ale barei :

( 2 . 34 )

in care lungirea tronsonului n se calculeaza aplicand relatia ( 2 . 11 ) :

( 2 . 35 )

OBSERVATIE Formulele de calcul determinate in cazul anterior ( pentru bara intinsa de forta F ) sunt valabile si in cazul in care bara este comprimata de forta F , dar trebuie tinut cont de aparitia fenomenului de pierdere a stabilitatii ( fenomen ce nu trebuie sa apara ).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate