Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
» Arbori si osii


Arbori si osii


Arbori si osii

Arborii sunt organe de masini cu miscare de rotatie destinate transmiteriimomentelor de rasucire (a miscarii)intre organelecu care se asambleaza sau pe care le sustin(roti dintate, roti de curea ). Solicitarea principala a arborilor e cea de rasucire insotita de cea de incovoiere datorita greutatii. Osiile sunt organe de masini fixe cu miscari de rotatie complete sau oscilante avand rolul de a sprijini alte organe de masini. In cazul miscarii de rotatie elementare in momente de rasucire, fiind de acea solicitate numai la incovoiere.

Arborii se clasifica dupa urmatarele criterii:

1-forma axei longitudinale –drepti, cotiti

2-tipul de solicitare la care sunt supuse –arbori solicitat  numai la torsiune si arbori supusi la solicitari compuse.Arbori cotit si cei care transforma miscarea de rotatie in miscare de translatie ;la arbori cotiti portile paralele cu axa longitudinala dar situate in afara ei se numesc monetoare.
In domeniul inst frig ne intereseaza numai arbori cotiti care sunt specifici componentelor cu piston asigurand comprimarea agentului frigorific gazos La componentele mici arbori cotit poate fi inlocuit cu un mecanism cu executie.

Dupa forma sectiunilor arborii si osiile pot fi cu sectiune plina la majoritatea cazurilor si cu sectiune inelara la cele de dimensiuni mari.

Arbore drept cu forma obisnuita


Osiile si arborii se construiesc din otel OL42, 50, 60 oteluri de calitate OLC sau oteluri aliate. Fantele de calitate superioare se folosesc cand solicitarile nu sunt foarte mari. Daca sunt necesare proprietati fizice speciale se pot folosi alame, bronzul, aluminiul sau materiale nemetalice(textolit materiale plastice). Arborii si osiile se executa prin tragere pentru diametre mai mici de 140mm Φ≤ 140mm, prin laminare si eventuala forjare ulterioara turnare. Semifabricatele se prelucreaza pe masini multe prin strunjire si rectificare pentru marirea rezistentei la uzura si oboseala. Se pot trata termic(calire, revenire) termodinamic sau mecanic. Fisurile se calesc superficial se cimenteaza apoi se rectifica sau se slefuiesc.

arborelui in rotatii pe minut atunci momentul de rasucire transmis este Md= 9550P/n(N∙m).

Daca arborele este solicitat, mixt la torsiune si incovoiere apare momentul Mt si Mi se considera momentul echivalent.

Mechiv =radical din Mi patrat + 0, 75 Mt patrat

Dupa care arborele se dimensioneaza in continuare pentru Mechiv ca fiind moment de incovoiere Mechiv Mi

d=radical ordin 3 din 10/σai Mechiv(min)Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate