Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
╗ N-heptan ch3(ch2)5ch3


N-heptan ch3(ch2)5ch3


n-Heptan CH3(CH2)5CH3.

Este utilizat in sinteza organica, ca dizolvant in procese de polimerizare, carburant de referinta in determinare cifrei octanice. Se obtine prin fractionarea benzinei.

Pericol de:

-incendiu: lichid incolor. Densitatea 0,684. Punctul de topire -90,6 oC. Punctu de fierbere 98,4 oC. Densitatea vaporilor fata de aer: 3,45. Insolubil in apa. Usor inflamabil. Temperatura de inflamabilitate -4 oC. Temperatura de autoaprindere 223 oC. Puterea calorifica 10729 kcal/kg. Temperatura de ardere 2000 oC.

-explozie: vaporii formeaza cu aerul amestecuri explozive intre limitele 1,1-6,7%. Presiunea maxima de explozie 8,6 at.-toxicitate: inhalarea vaporilor produce ameteala, somnolenta. Cocentratia limita admisibila in aer 2 mg/l.

Masuri de:

-prevenire: se depoziteaza de preferinta in aer liber in rezervoare pentru lichide inflamabile, cantitai mici se pot depozita in butoaie, in cladiri rezistente la foc. Se vor evita surse posibile de aprindere (electricitate statica, scantei electrice etc).

-stingere: se stinge cu spuma chimica pe suprafete deschise. In spatii inchise se pot folosi bioxid de carbon, azot.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate