Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Triclorura de fosfor PCl3


Triclorura de fosfor PCl3


Triclorura de fosfor PCl3.

Se foloseste ca agent de clorurare in sinteze organice. Se obtine prin trecerea unui curent de clor penste fosfor alb.

Pericol de:

-incendiu: lichid incolor, cu miors puternic lacrimogen, fumega in aer. Densitatea 1,57. Punctul de topire 112 oC. Punctul de fierbere 73 oC. Densitatea vaporilor fata de aer 4,7. Nu este inflamabila dar reactioneaza violent cu apa putand produce aprinderea materialelor combustibile. Cu apa sau chiar cu umiditatea din aer se descompune in acid clorhidric si acid fosforos care ataca majoritatea metalelor cu exceptia nichelului si plumbului, ducand la formarea de hidrogen inflamabil.

-toxicitate: vaporii sunt foarte iritanti. Tesuturile moi, inclusiv ochii si plamanii in contact cu triclorura de fosfor pot suferi arsuri, ca urmare a actiunilor acizilor clorhidric si fosforos. Concentratia limita admisibila: 0,5 parti per milion.Masuri de:

-prevenire: cantitati mici in containere si butoaie pot fi depozitate in locuri reci si uscate. Rezervoarele mai mari se amplaseaza in aer liber, la distanta de zone aglomerate. Containerele trebuie sa fie rezistente la coroziune. Se vor folosi materiale ca ticla, ceramica, emailuri, nichel sau plumb. Trebuie avut in vedere pericolul spargerii in cazul folosirii materialelor fragile. Se vor protejade lovituri. Lichidul scurs pe pardoseala poate fi absorbit in nisip foarte uscat sau indepartat prin inundare cu cantitati mari de apa intr-un timp foarte scurt. Se cor folosi cantitati mici de apa refulata numai pe anumite portiuni ale lichidului scurs.

-stingere: bioxidul de carbon si pulberile stingatoare sunt eficiente pentru stingerea incendiilor, in care apare si triclorura de fosfor.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate