Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
╗ Acid cianhidric HCN


Acid cianhidric HCN


Acid cianhidric HCN

Acidul cianhidric se utilizeaza la fabricarea materialelor plastice acrilice, a fibrelor sintetice poliacrilonitrilice de tip melana, rolan, la fabricarea nitrilului acrilic. El se mai foloseste la combaterea daunatorilor plantelor si parazitilor, precum si ca deratizant. In tara noastra se prepara din metan, amoniac si aer.

Pericol de:

-incendiu :lichid incolor, foarte volatil (cu miros de migdale amare) care se inflameaza la - 17,80C si se autoapride la 5880C. Datorita proprietatilor sale se poate inflama cu usurinta de la orice sursa de foc deschis. In caz ca este nestabilizat si supus la actiunea caldurii sau flacarii, poate exploda sau aprinde imediat ce vine in contact cu aerul.

-explozie: vaporii de acid cianhidric in concentratia de 5,5- 41% formeaza cu aerul amestecuri explozive. Avand un interval de explozie larg, pericolul este si mai accentuat. Densitatea vaporilor in raport cu aerul fiind de 0,69, amestecurile apar frecvent in partea superioara a incaperilor.

-toxicitate: acidul cianhidric este foarte toxic. Concentratia maxima admisibila in 8 ore de munca este de 0,0003 mg/l. agresivitatea toxica se caracterizeaza prin rapiditatea cu care actioneaza asupra organismului, cazurile de intoxicare cianhidrica fiind foarte greu de salvat. Toxicitatea prin piele este mai redusa, contactul devenind periculos atunci cand este mai prelungit. In cazul unei intoxicatii grave apar ameteli, dureri de cap, iritarea cailor respiratorii si a limbii, neliniste, deprimare si chiar sincopa.Masuri de:

-prevenire :etansarea conductelor si recipientelor constituie o necesitate de prim ordin. Instalatia de ventilatie (cu gurile de aspirare montate in partea de sus a incaperilor) trebuie sa functioneze in pertmanenta si perfect. Acidul cianhidric va fi transportat prin conducte din oteluri speciale sau obisnuite (protejate insa in interior cu materiale plastice ), dat fiind actiunea sa corosiva. El nu trebuie sa vina in contact cu acidul azotic, deoarece poate genera incendii sau explozii. Coeficientul de umplere a recipientelor cu acid cianhidric lichefiat nu trebuie sa depaseasca 0,57 kg/l.

-stingere: incendiile de acid cianhidric se sting cu spuma mecanica sau chimica, gaze inerte, pulberi stingatoare si hidrocarburi halogenate. In caz de intoxicare, servantii sau alte persoane se scot din atmosfera viciata, se dezbraca si li se spala partile contaminate. Apoi, li se face o puternica oxigenare si respiratie artificiala.

La incendiile de acid cianhidric sau la cele pe timpul carora acesta se degaja, folosirea mastilor nu este indicata. Se vor utiliza numai aparate izolante.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate