Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Ozon O3,


Ozon O3,


Ozon O3,

Este intrebuintat ca antiseptic si agent oxidant. Se obtine prin actiunea descarcarilor electrice asupra oxigenului.

Pericol de:

-incendiu: este un gaz incolor. Densitatea fata de aer 1,658. Punctul de topire -251,4 oC. Punctul de fierbere -112,5 oC. Solubilitatea in apa este neinsemnata: 0,0021% gr, la 20 oC. Este un oxidant mai puternic decat oxigenul. Este foarte instabil. La concentratii mici se descompune lent. Viteza de descompunere creste apreciabil cu ridicarii temperaturii si in prezenta unor impuritati ca: oxizi de azot, clor, platina, oxizi de argint, cupru, fier, nichel. Cel mai mare pericol il reprezinta substantele organice ca impuritati.

-explozie: la concentratii mari descompunerea are loc cu explozie. Astfel, la concentratii de pana la 20% gr, ozon in amestec cu oxigenul, descompunerea are loc numai la locul de actiune al sursei de aprindere. La concentratii de 20-48% se observa o explozie slaba in toata masa amestecului, iar la concentratii peste 48% se produce o explozie care se transforma in detonatie. In cazul unor surse de aprindere puternice pot sa detonezi si amestecuri mai diluate. Ozonul lichid si solid sunt substante explozive prin initiere.-toxicitate: este toxic si iritant pentru caile respiratorii.

Masuri de:

-prevenire: buteliile de ozon nu se depoziteaza impreuna cu gaze combustibile. In timpul verii se vor feri de actiunea directa a razelor solare prin amplasarea lor sub un acopreis. Se vor evita contactul cu substante care accelereaza descompunerea si orice alte surse de aprindere.

-stingere: stingerea substantelor combustibile in atmosfera de ozon se face folosind debite mari de agenti de stingere, avand in vedere intensitatea sporita a incendiului. Se va folosi cu cartus filtrant.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate