Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Mijloace de stingere a substantelor periculoase


Mijloace de stingere a substantelor periculoase


Mijloace de stingere a substantelor periculoase

In prezent cele mai eficiente mijloace de stingere sunt aratate mai jos.

Apa sub forma de jeturi compacte si pulverizate (dimensiunea picaturii peste 100 ). Se foloseste pentru stingerea majoritatii substantelor si materialelor combustibile solide, a produselor petroliere grele, precum si la formarea perdelelor de apa si la racirea obiectivelor, situate in apropierea focarului de ardere.

Apa in stare fin pulverizata (dimensiunea picaturilor sub 100 ) se foloseste la stingerea substantelor si materialelor solide precum si a lichidelor combustibile si usor inflamabile. Ea usureaza conditiile de stingere, coboara rapid temperatura in spatiu incendiat si contribuie la lasatea in jos a fumului, permitand evitarea umezirii excesive a materialelor.Apa cu miuanti (0,5 - 2,0%). Stingerea este mai eficienta, mai ales pentru substantele si materialele cu udare dificila (bumbac, negru de fum, lemn etc).

Udand materialele, apa impiedica aprinderea lor de la radiatile termice (timpul necesar pentru aprindere se mareste de 2-3 ori). In calitate de muianti se folosesc: sulfonati, sulfonili.

Emulsiile apoase de hidrocarburi halogenate sunt amestecuri de apa cu 5-10% brometil, dibrometetrafluoretan si alte hidrocarburi halogenate.

Eficienta apreciabila a emulsiilor mentionate, la stingerea incendiului, se explica prin combinarea efectului de racire a apei cu efectul de inhibitie a hidrocarburilor halogente in faza vapori-gaze. Se recomanda la stingerea substantelor si materialelor combustibile solide si lichide in cazurile cand apa nu este eficienta.

Spuma chimica, se obtine din substante spumante. Spuma chimica se foloseste la stingerea produselor petroliere.

Spuma chimica speciala are proprietati hidrofobe, ceea ce permite utilizarea ei la stingerea alcoolului, acetonei si a altor lichide solubile in apa.

In prezent in locul spumei chimice se recomanda spuma mecanica cu coeficient mare de infoliere, fiind mai eficienta.

Spuma mecanica cu coeficient obisnuit de infoliere (5-10) se obtine din solutiile apoase de substante spumogene: se foloseste la stingerea produselor petroliere (de preferinta la refularea spumei sub stratul de combustibili printr-un furtun elastic), de asemenea la stingerea substantelor si materialelor combustibile solide.

Spuma mecanica, acoperind obiectele si materialele protejeaza bine impotriva caldurii radiante, evitand inflamarea.

Spuma mecanica cu coeficient mare de infoliere (80 si mai mult) se obtine in aparate spciale (generatoare de spuma) din solutii apoase de agenti spumogeni. Se recomanda ca mijloc principal de stingere a produselor petroliere, precum si la stingerea incendiilor in subsoluri, cale de vapoare, mine si alte spatii inchise.

Abur (vapori de apa). Pentru stingere se foloseste aburul tehnologic si vaporii de apa (abur) utilizati. Eficienta aburului pentru singere nu este mare si de aceea se recomanda folosirea lui la stingerea in incaperile cu volumul pana la 500 m si a unor inceputuri de incendiu la instalatii descoperite. Concentratia de stingere a aburului pentru produse petroliere este egala cu circa 35% vol.

Bioxidul de carbon, se foloseste in diferite stingatoare si instalatii fixe, in stare lichefiata. Are o eficienta de stingere relativ slaba: la stingerea intr-un volum inchis trebuie sa se introduca cel putin 30% vol. nu stinge incendiile de materiale care mocnesc.

Pentru intensificarea efectului de stingere o parte din bioxidul de carbon lichefiat la iesirea din tuburi trece in stare de zapada. Bioxidul de carbon lichefiat trebuie deshidratat inainte de intrebuintare (continutul admisibil de umiditate cel mult 0,1 % masa).

Hidrocarburile halogenate sunt gaze sau lichide usor volatile care sunt mijloace foarte eficiente de stingere si de diluare.

Cea mai mare intrebuintare o au compozitiile:
"4ND" (97-95% brometil, 3-5% bioxid de carbon), "3,5" (70% brometil, 30% bioxid de carbon).

Daca este necesara refularea compozitiei "3,5" pe conducte lugi (peste 40 m) si la temperatura coborata, in buteliile cu compozitia "3,5" se introduce suplimentar aer, pana la presiunea de 60 at. In acest caz compozitia are cifrul "3,5 V"

Compozitia "7" (20 % brometil, 80% brommetilen).

Pentru imbunatatirea pulverizarii se poate adauga 6-8% bioxid de carbon.

Compozitiile SJB (lichide cu continut de brom): BF -1 (84% brometil, 16% dibromtetrafluorenat), BF -2 (73% brometil, 27% dibromtetrafluorenat), TF (100% dibromtetrafluorenat), BM (70% brometil,30% bromura de metilen).

Compozitia gazoasa combinata, compusa din 90% vol azot si 10% vol vapori de dibromtetrafluorenat, se foloseste pentru stingerea incendiilor de substante, caracterizate printr-un meniu lard de inflamare.

Hidrocarburile halogenate se folosesc la stingerea substantelor si materialelor combustibile solide si lichide (cu exceptia metalelor si a substantelor care ard fara accesul aerului), stind eficient materialele care ard mocnit.

Compozitiile enumerate mai sus au urmatoarea concentratie de stingere pentru flacara de alcool etilic (in % vol): 4ND -5,7; "3,5" - 6,7; "7" - 3; BF -1 - 4,8; BF -2 - 4,6; TF - 1,9; BM -4,6.

"Gaze inerte": azot, argon, heliu (mai eficiente in stare lichefiata), gaze de ardere sau utilizate.

Efectul de stingere al acestor gaze se reduce in principal la micsorarea concentratiei de oxigen in focarul de ardere. Ele se folosesc, de asemenea, pentru umplerea spatiului liber, in rezervoare, tancuri si boxe de productie in scopul prevenirii incendiului (exploziei).

Pentru marirea efectului de stingere (sau de diluare) a azotului se recomanda introducerea simultana in zona protejata a 3 - 5% hidrocarburi halogenate (dibromtetrafluorenat, iodura de metil, etc).

Compozitii pulverulente destinate pentru stingerea metalelor (potasiu, sodiu, litiu, magneziu). Pentru potasiu si sodiu se foloseste o pulbere pe baza de carbonar de sodiu, pentru litiu si alte metale - compozitii speciale.

Compozitiile, de regula se refuleaza printr-un dispersor pentru a se asigura o acoperire uniforma a metalului incendiat,pentru stingerea produselor petroliere si a altor substante combustibile. In acest scop se folosesc compozitiile pe baza de bicarbonat de sodiu: care se refuleaza prin teava-pulverizator sub forma de nor pulverizat.

Aceste substante reduc eficient incendiul dar nu asigura o stingere totala daca in focarul de ardere exista obiecte incandescente sau materiale care mocnesc. In legatura cu aceasta substantele pulverulente mentionate se recomanda sa fie folosite impreuna cu spuma mecanica.

Compozitii pulverulente combinate: amestec de silicagel si hidrocarburi halogenate; amestec de silicagel cu 30% apa. Se folosesc la stingerea unei serii de substante piroforice.

Primul amestec este un mijloc foarte eficient pentru stingerea majoritatii substantelor combustibile lichide si solide cu exceptia metalelor.

Aer comprimat. Se poate folosi la stingere pentru metoda amestecarii, arderea inceteaza la scaderea temperaturii stratului superior incalzit al lichidului incendiat sub temperatura de inflamabilitate.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate