Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Pompieri


Index » inginerie » Pompieri
Zirconiu Zr


Zirconiu Zr


Zirconiu Zr

Se intrebuinteaza la fabricarea unor oteluri speciale dure sau rezistente la agenti chimici, la constructia reactoarelor nucleare. Se obtine prin reducerea oxidului de zirconiu cu calciu sau aluminiu.

Pericol de:

-incendiu: metal de culoare otelului cu luciu metalic. Densitatea 6,45. Punctul de topire 1825 oC. Punctul de fierbere 3580 oC. Se oxideaza in aer cu formare de oxid de zirconiu. Puterea calorifica 2860 kcal/kg. Metalul in stare compacta este stabil la aer, datorita formarii unei pelicule de protectie de oxid. In stare de pulbere udata cu apa este deosebitde activ putandu-se autoaprinde. Praful depus se aprinde usor. Temperautra de autoaprindere 190 oC. Pentru a reduce posibilitatea de aprindere, pulberea fina este tinuta cateodata sub apa. cand este imersat in apa se aprinde mai greu, dar odata aprins arde mult mai violent in aer.

-explozie: praful in suspensie in aer este exploziv. Praful "fractiunea 53μ" are limita inferioara de explozie 40-64 g/m3, temperatura de autoaprindere 253 oC, iar presiunea de explozie 4,5 kgf/cm2.Masuri de:

-prevenire: se depoziteaza in locuri uscate. Nu este permisa depozitarea impreuna cu substante oxidante si inflamabile. Pulberrea de zirconiu se va depozita in ambalaje metalice inchise.

-stingere: nu se va folosi pentru stingerea incendiilor azotul sau bioxidul de carbon. Se stinge cu materiale pulverulente ca: grafit, talc. La stingerea unor cantitati mici de metal se poate folosi nisip uscat. In spatii inchise se va folosi argonul in cantitati care se asigure un continut de oxigen de cel mult 4% la care arderea ineteaza.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate